Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mobilny internet prepaid

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 22.06.2015 08:54

Fajna, w ubiegłym roku korzystałem i było OK.

[offtop]
Czy ktoś może polecić podobną ofertę w Hiszpanii?
Info proszę na prv żeby nie zaśmiecać wątku
[/offtop]
A&S
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) A&S » 22.06.2015 10:29

W zeszłym roku korzystaliśmy z tej oferty. Na lądzie chodziło super, na Hvarze juz wolniej, aczkolwiek po krótkim oczekiwaniu na buforwanie nawet filmy na YouTube chodziły normalnie.

We dwie osoby podpieci na raz do WiFi, ja bardziej służbowo z przesylem dokumentów, moja Żona czytając w necie to i owo spokojnie dawało rade i nie udało nam się za 14 dni wykorzystać całych 3GB :)
Belluna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Belluna » 22.06.2015 12:08

Mam ogromną prośbę, jestem zupełnym laikiem, jeśli chodzi o sprawy techniczne, jak dotąd mieliśmy wifi w apartamencie na wyjazdach. W tym roku niestety wifi brak. Poczytałam trochę wątek i zrozumiałam :mrgreen: , że powinnam zakupić na miejscu w CRO starter TELE-2, będę miała 3 GB do wykorzystania na interenet, powinno chyba wystarczyć, potrzebuję głównie do sprawdzania poczty służbowej. Tylko jak już kupię to co dalej, czy ktoś mógłby mi "łopatologicznie" - krok po kroku, napisać co z tą kartą dalej robić, jak to uruchomić.
Chciałabym mieć internet na macbooku, da się? i jak to zrobić? I czy to się potem w razie co łatwo doładowuje?
Pomóżcie...bardzo proszę :)
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 22.06.2015 12:58

Roxi napisał(a):Było to już opisywane, ale można jeszcze raz :)

Odpowiem na własnym przykładzie.
Idziesz na np stację benzynową i kupujesz starter Tele2 do internetu. Wkładasz kartę do telefonu, wysyłasz smsa (mój mąż wysłał do mnie), i za chwilę masz tą kartę doładowaną 3GB. Przekładasz kartę do modemu i tyle. Możesz ją oczywiście zostawić w telefonie i korzystać z netu przez telefon, jak kto woli.

Starter wygląda tak:

P1080556.JPG

W środku jest instrukcja obsługi :)

Miałem ją rok temu i to była świetna propozycja.
Pytanie (bo nie pamiętam) czy jest w środku rozmiar nano ?
A&S
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) A&S » 22.06.2015 13:24

Belluna napisał(a):Mam ogromną prośbę, jestem zupełnym laikiem, jeśli chodzi o sprawy techniczne, jak dotąd mieliśmy wifi w apartamencie na wyjazdach. W tym roku niestety wifi brak. Poczytałam trochę wątek i zrozumiałam :mrgreen: , że powinnam zakupić na miejscu w CRO starter TELE-2, będę miała 3 GB do wykorzystania na interenet, powinno chyba wystarczyć, potrzebuję głównie do sprawdzania poczty służbowej. Tylko jak już kupię to co dalej, czy ktoś mógłby mi "łopatologicznie" - krok po kroku, napisać co z tą kartą dalej robić, jak to uruchomić.
Chciałabym mieć internet na macbooku, da się? i jak to zrobić? I czy to się potem w razie co łatwo doładowuje?
Pomóżcie...bardzo proszę :)

Wzięliśmy z Polski router przenośny LTE na karty sim i w salonie Tele-2 w Szibeniku i kupiliśmy starter internetu prę paid za 50 kn. Pracownica salony zapytała nas czy od razu aktywować kartę i tak zrób poproś żeby aktywowala. Później musieliśmy włożyć zakupiona kartę sim do naszej komórki, wykonać jedno połączenie żeby się aktywowala (dziwne ze sama się nie aktywowala po czynności sprzedawczyni). Z powrotem karta trafiła do routera i WiFi juz działało.

Spokojnie do samej poczty starczy, będziesz miał aż nadto. ikipi
Belluna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Belluna » 22.06.2015 14:21

Dziękuję, chyba pojęłam :D . A ta karta pasuje do iphona? Może wtedy modem nie byłby konieczny.
A&S
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) A&S » 22.06.2015 14:50

Szczerze nie mam pojęcia. W iPhone chyba jest ta najmniejsza karta SIM, to chyba tez zależy w którym iPhone'ie :) Do BlackBerry pasowało :)

W każdym razie jak wsadzisz do iPhona to zostanie Ci tylko chorwacki net i chorwacki numer :) Chyba ze będziesz karty przekładać w miarę potrzeby.
Belluna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Belluna » 22.06.2015 15:44

Faktycznie, w takim razie zainwestować w jakiś modem jednak muszę. Dzięki :)
A&S
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) A&S » 22.06.2015 16:09

Rok temu pierwszy raz korzystałem z takiego rozwiązania - niestety sprawy służbowe nie zdążyły się zamknąć przed wyjazdem i taki router stał się koniecznością bo generalnie nigdy tego nie potrzebowaliśmy ale dobrze ze mieliśmy bo druga połowa wyjazdu akurat ta na wyspie nie obfitowala w pełni wakacyjna pogodę. W każdym razie na pierwszy raz pożyczyłem żeby sprawdzić czy się pomysł sprawdzi i w tym roku będzie juz swój :) Poszukaj takiego, który od razu na mini wyświetlaczu pokazuje ile GB juz jest wykorzystane - niby nic a przydatne :)
Belluna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Belluna » 22.06.2015 16:19

Mógłbyś podpowiedzieć konkretniej co kupić? Nie wiem czy to ważne przy zakupie, ale to "ustrojstwo" :wink: z macbookiem musi być kompatybilne.
A&S
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) A&S » 22.06.2015 17:29

Informatykiem nie jestem ale z tego co wiem nie ma znaczenia jakiego masz laptopa, router WiFi to router WiFi, do domu też specjalnego nie potrzebujesz. Wystarczy dobry z bardzo pojemna bateria najlepiej ponad 5000mAh żeby długo działał i z modułem LTE - na lądzie LTE zadziała, np na Hvar juz nie działa i chodzi wolniej. Ja miałem TP-Link i taki będę kupował dla siebie. Dał bym link ale jestem tu nowy i nie wolno mi póki co wklejać linków.

Dużo zależy też od tego jaką kasą dysponujesz na router - ten który miałem kosztował prawie 400 zł i myślę że gdzieś w tych okolicach będzie Cię taka przyjemność kosztowała.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.06.2015 18:22

Myślę, że 100 zł wystarczy.
Belluna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Belluna » 22.06.2015 18:27

400 zł. mnie z lekka przeraziło jako wydatek przydatny 2 tygodnie w roku, ale 100-150 zł. to do przełknięcia :D
My właśnie na Hvar jedziemy, co to znaczy wolniej? Da się korzystać?
A&S
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) A&S » 22.06.2015 19:00

Są i takie po 800 i takie po 80 - wszystko zależy czego od takiego sprzętu oczekujesz :)

Jeżeli chodzi o zasięg - z tego co widzę masz iPhona - nie wiem czy masz taką opcję ale jak masz wyłącz sieć LTE i wylacz 4G, zostaw tylko 3G i pójdź gdzieś gdzie masz około 3/4 zasięgu maksymalnego - tam nam działało.

W każdym razie do netu, pracy maili i przesyłania dokumentów jest ok. Z filmami może być lekki problem, YouTube wymaga poczekania aż się zbuforuje znaczna część natomiast punktów takich jak "Fakty" nie sprawdzałem bo Player tvn nie działał rok temu na zagranicznym IP, teraz podobno już działa :)

Co do samego urządzenia - dużo jeżdżę i po Polsce i czasem zagranicą to lepsze urządzenie mi się przydaje, częściej jak dwa razy w roku korzystam. Np daje polska kartę wrzucam w auto i jak jadę gdzieś 4-5 h to moja kobieta się nie nudzi za bardzo :)
Belluna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Belluna » 22.06.2015 19:14

Jeszcze raz bardzo dziękuję za rady. Mamy jeszcze sporo czasu do wyjazdu /wrzesień/, zakup modemu zlecę raczej komuś mądrzejszemu ode mnie :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Mobilny internet prepaid - strona 41
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone