Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mobilny internet prepaid

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rafla
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafla » 09.07.2013 13:43

Rozumiem, że te dwa simy to dwa różne numery? Doładowuje się oddzielnie czy to wspólne konto?
machoony
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) machoony » 09.07.2013 14:25

ja zrobilem tak (w weekend wrociłem z cro):

starter T-Mobile z dwoma kartami za 50kun. jedna karta do telefonu. wykonałem połączenie na dowolny numer, żeby aktywowac kartę. przy okazji wybrałem aby jezykiem był angielski.

potem aktywacja pakietu internet:
SMS na numer 3636 o treści A

wybór opcji 1. aktywacja opcji - sms na 3636 treść 1
dalej opcja: 2. internet
dalej opcja 3. internet L - daje nam to 500mb (jak dobrze pamietam, albo 1gb) za 50 kun - ważność chyba dwa miesiące.
potwierdzenie wyboru sms treść DA

do sprawdzania stanu konta sms na 0330 o tresci MB.

karta powędrowała do tabletu i przed dwa tygodnie mielismy neta :)

w zeszłym roku robiłem tak samo. z tym, że brakło mi MB wieć kupowałem doładowanie za 25 kun i dokupiłem pakiet Internet M za 20 kun (200MB) wg instrukcji jak wyżej.
Marmus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marmus » 09.07.2013 16:24

yooshky napisał(a):Dziś ok 18:00 znów muszę wysłać SMS "Internet Dan" i "Da" by uaktywnić usługę na kolejne 24h a z konta zniknie kolejne 10 kun.

Mam pytania do tego co napisał yooshky:
- korzystam z internetu w laptopie (modem huawei na usb - tam mam zamiar umieścić kupiony prepaid), czy musze codziennie wyciągnąć o tej 18 kartę z modemu, włożyć do telefonu i wysłać sms-a?
- co się stanie gdy nie wyślę tego sms-a o określonej porze? mogę go wysłać w dowolnym terminie? (tzn np. nie o 18 tylko o 17 lub 23) - mając internet w laptopie a nie telefonie nie zobaczę sms-a z przypomnieniem

Pozdrawiam
Marmus
yooshky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yooshky » 09.07.2013 19:16

Marmus napisał(a):
yooshky napisał(a):Dziś ok 18:00 znów muszę wysłać SMS "Internet Dan" i "Da" by uaktywnić usługę na kolejne 24h a z konta zniknie kolejne 10 kun.

Mam pytania do tego co napisał yooshky:
- korzystam z internetu w laptopie (modem huawei na usb - tam mam zamiar umieścić kupiony prepaid), czy musze codziennie wyciągnąć o tej 18 kartę z modemu, włożyć do telefonu i wysłać sms-a?
- co się stanie gdy nie wyślę tego sms-a o określonej porze? mogę go wysłać w dowolnym terminie? (tzn np. nie o 18 tylko o 17 lub 23) - mając internet w laptopie a nie telefonie nie zobaczę sms-a z przypomnieniem

Pozdrawiam
Marmus

Musisz codziennie wysłać SMSy "Internet Dan" i "DA". Aplikacja na kompie od modemu nie wysyła SMS? Zawsze można było wysyłać, nie widziałem jeszcze modemu co by tego nie robił nawet jeśli miałem "nieoficjalne" drivery.
Nie musisz pilnować dokładnie godziny. Tylko, jeśli skończy się pakiet a Ty używasz transmisji danych to szybciutko wyczyścisz konto. Ja, zamiast ~18:00, na kolejny dzień aktywowałem przed chwilką czyli ~20:00. Nic złego się nie dzieje.

@machoony
Kwestia potrzeb. Z tego co piszesz wynika, że aktywowałeś All inclusive. Ja wczoraj i dziś zużyłem kilkanaście GB transferu (99% Dropbox).
yooshky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yooshky » 10.07.2013 08:22

Dziś już zużyłem prawie 700MB. Wstaję wcześnie między 5:00 a 6:00 i miło na tarasie przy kawce pooglądać troszkę naszej telewizji, posłuchać naszego radia :) A wszystko za 6zł/dziennie (nie licząc startera), chyba warto? (Pyt. retoryczne).
Mała_Mi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mała_Mi » 10.07.2013 09:51

Wertuje właśnie wszystkie odpowiedzi w tym wątku, i chiałam się dopytać, czy dobrze zrozumiałam:

Potrzebuje internet mobilny na 2 tygodnie. Wystarczy mi spokojnie 1 GB (z doświadczenia po spędzonych wakacjach w Polsce tylko z tabletem wiem, że więcej mi nie trzeba), z pakietem 500 MB pewnie też bym dała rade. Prędkość nie musi być porywająca. Szukam czegos jak pakiet mobilny w Play (1 GB na 14 dnia za 20 PLN)

Jeśli więc chcialabym takowy net mieć na wakacjach w Cro, to powinnam kupić starter T-Mobile za 50 Kun i aktywować pakiet internetowy SMSem na numer 3636?

Internet chcę mieć nie w tablecie a nie w telefonie. Problemem jest też to, że mój tablet to niestety iPad, z którego SMSów wysyłać nie mogę. Czy jeśli wyśle SMSa z telefonu, to nie będzie potem problemów z przełożeniem karty? W Playu Pani mi powiedziała kiedyś, że jeśli "aktywuje" kartę w tablecie, to potem nie nadaje się do przełożenia do telefonu i rozmawiania, i na odwrót. Nie wiem na ile to prawda, ale wolałabym nie ryzykowac "zablokowania" karty przez włożenie jej do telefonu. Niby potem z telefonu można zrobić Router, ale zasięg jest słabszy, i bateria strasznie szybko siada...

Następne pytanie to jakie T-Mobile w Cro ma ustawienia APN'owe. Zwykle trzeba je ustawiac ręcznie (przynajmniej w przypdaku mojego cudeńka...) a ja po chorwacku tak raczej słabo mówie, i mogę nie znaleść w instrukcji/ necie itp.
machoony
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) machoony » 10.07.2013 10:28

@yooshky oczywiscie. nie neguje waszego sposobu, podałem mój dla ludzi mniej wykorzystujących limit danych, bez koniecznosci wysłania sms.

@Mała_Mi kartę możesz aktywować w telefonie i w nim jej używać. w każdej chwili możesz przełożyć do tabletu/ipada i będzie działać prawidłowo. starter to zwykła karta sim z możliwością wyłamania do microsima. oczywiście jak wyłamiesz mniejsza kartę to pozostałość będzie "adapterem".

nie miałem żadnych problemów z APNami, nic nie konfigurowałem. karta działała na dwóch urządzeniach.
jesli chcesz mieć 500mb (nie wiem dlaczego u mnie zrobiło się 1gb ale się cieszę) to aktywuje tak jak napisałem. robiłem to na starterze all inclusive zawierający dwie karty. nie wiem jak to wygląda z innymi starterami t-mobile.
Mała_Mi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mała_Mi » 10.07.2013 11:34

@ machoony: Bardzo dziekuje za odpowiedz :)

A czy ktoś może ma propozycje na podobny internet mobilny u alternatywnego operatora?
yooshky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yooshky » 10.07.2013 11:37

machoony napisał(a):@yooshky oczywiscie. nie neguje waszego sposobu, podałem mój dla ludzi mniej wykorzystujących limit danych, bez koniecznosci wysłania sms.

Wiem, wiem... Nie pomyślałem, że negujesz. Po prostu każdy ma inne wymagania i to jest OK. Bardzo dobrze, że podałeś swój sposób :) Dla każdego coś miłego ;)

machoony napisał(a):nie wiem jak to wygląda z innymi starterami t-mobile.

Innych, przynajmniej w Podgorze nie stwierdziłem :)

Mała_Mi napisał(a):A czy ktoś może ma propozycje na podobny internet mobilny u alternatywnego operatora?

Pooglądaj mapki zasięgu w miejscowościach które odwiedzisz.
Zauważyłem, że w części Podgory w której mieszkam, VIP ma bardzo przeciętny zasięg (moje tel. z naszego Orange używają tego roamingu i innego nie chcą) a T-Mobile 3G+ ciągle na maks.

Pozdrawiam
globtrotuar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) globtrotuar » 14.07.2013 08:16

Dzięki Koledzy!

Opcja DAN jest super. Nawet torrenta ciągnie z szybkością do 0,4 Mb/s. Ustawiłem hotspota na smartfonie LG z androidem. Musiałem przestawić opcje, bo telefon za szybko przechodził w stan uśpienia i sygnał znikał.

Muszę jeszcze ustalić, czy istnieje sposób na doładowanie online kartą kredytową lub PayPalem.

Kupiłem starter z dwoma kartami SIM, czy ktoś wie ile kosztują połączenia między tymi kartami?
yooshky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yooshky » 15.07.2013 19:05

W kazdym kiosku i większości sklepów samoobsługowych masz doładowania drukowane z kasy (?). <Zielona słuchawka> *123*(14cyfrowy kod z wydruku)# <zielona słuchawka> i konto doładowane. Mają doładowania 25 kun, 50 kun...
0,4Mbps? Chyba coś pokręciłeś. U mnie ciągle >7Mbps down i >2Mbps up (Podgora).
Byłem dziś w Dubrowniku i nie sprawdziłem LTE :oops: chyba z nadmiaru wrażeń...
-----
Stan licznika u mnie od 09.07 - 16GB up i down (Watchdog) - wysyłka zdjęć na DB i telewizja, nie wliczono ~28GB zdjęć i filmów (HD) z trasy :)
Stan licznika całkowity coś ok. 44GB ;) Chyba na mnie wtopili z tą usługą :)
jacusd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacusd » 15.07.2013 19:54

My z T mobile Internet Dan poprzez mały modem usb podłączony do routera zrobiliśmy sobie hotspota dla 3 komputerów i 5 telefonów. Śmiga wszystko, że ho ho. Tutaj jednak małe ostrzeżenie.
UWAGA!
Mieliśmy na koncie doładowane ponad 100 kun. Karta sim byłą w modemie, więc nie odbieraliśmy ostrzegawczych smsów. Po upływie czasu opłaconego, dalej korzystaliśmy z internetu i pieniądze na koncie zniknęły bardzo szybko.
Jeśli ktoś chciałby korzystać z iternetu jak my, niech pamięta o ponownym aktywowaniu INTERNET DAN.
Pozdrawiam
Jacek
yooshky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yooshky » 15.07.2013 20:12

Też to przerabiałem :)
Aktywowałem po 24:00, za 2 dni poszedłem wcześniej spać a właściwie zasnąłem i rano na koncie 0,01 kuna ;)
Aktywowałem rano po 5:00 a kolejnego dnia pospałem dłużej, na koncie 1,20 kuny :)
Tylko ja doładowuje po 25 kun więc w sumie wtopiłem ~30 kun.
Do kraju wracam 21.07 będzie do wzięcia mój SIM za free jak ktoś chce i mieszka w okolicy - oszczędność 50 kun - 30 zet :)
globtrotuar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) globtrotuar » 15.07.2013 22:10

yooshky napisał(a):W kazdym kiosku i większości sklepów samoobsługowych masz doładowania drukowane z kasy (?). <Zielona słuchawka> *123*(14cyfrowy kod z wydruku)# <zielona słuchawka> i konto doładowane. Mają doładowania 25 kun, 50 kun...
0,4Mbps? Chyba coś pokręciłeś. U mnie ciągle >7Mbps down i >2Mbps up (Podgora).
:)

Siedzę w Viganj
Piszę o prędkości uzyskanej realnie przy ściąganiu torrenta.
W teście wygląda to trochę inaczej.

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.07.2013 22:29

Kupiłem w salonie VIP w Splicie w Pałacu starter internetowy za 10 kun /24h/ oraz doładowania na ilość dni, na które potrzebowałem netu. Miła Pani aktywowała doładowania z góry. Po włożeniu sima do tabletu trzeba wpisać hasło i coś tam /przyznam, że żona to zrobiła, a zajęło jej to ok 10 min/. Koszt 10 kun/dzień.
"Stacjonowaliśmy" w Baska Voda, a tam nie można było kupić startera. Dlatego dopiero w Splicie się udało. Podobno w Makarskiej też jest możliwość, ale do końca nie wierzę, bo w Basce też mnie odsyłali do kiosków i poczty, ale tam nie mieli.
Net jest w tej konfiguracji unlimited.

PS. Ostrzegam przed używaniem roamingu t-mobile. Przez 4 dni zjadło mi prawie cały automatyczny limit, mimo dość oszczędnego używania netu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Mobilny internet prepaid - strona 23
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone