Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mobilny internet prepaid

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
PiotrekS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PiotrekS » 14.08.2012 20:53

Dzięki, też mam modem Playa. Myslę, że dam radę. Byle znaleźć tylko odpowiedni pakiet.
Szubek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szubek » 16.08.2012 21:55

Witam wszystkich, mam pytanie do znawców tematu, aktualnie jestem cro. w Podgorze, kupiłem simpa internet za 20 kun, karta siedzi w ipadzie śmiga bez problemu (niestety nie zrobiona rejestracja nie mam pojęcia jak to zrobić, Pani w salonie w Makarskiej się strasznie spieszyła). Pytanie to czy mogę doładować konto z bankomatu są takie w Podgorze i jak doładuję konto to czy muszę słać jakiegoś sms'a w celu aktywacji/wyboru pakietu ? Niestey z ipada nie mogę słać wiadomosci a tel. ma sim-lock.

Dzięki za wskazówki.
Tygrys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tygrys » 16.08.2012 22:21

na 10 stronie tego topiku "wielbiciel" opisał jak trzeba aktywować internet z T-mobila i mniej więcej sie to zgadza z tego co pamietam. W zeszłym roku też kupiłem sam starter w Makarskiej za 20kuna i doałdowanie w kiosku w Podgorze za 50 kuna, ale żeby aktywować w ogóle internet na tej karcie trzeba najpierw wysłać kilka smsów mniej więcej tak jak opisał to "wielbiciel" tylko pominąć instalacje modemu. Nie wyślesz smsów, w sumie coś blisko dziesięciu włącznie z potwierdzeniami "DA" - karty nie aktywujesz i to nie ruszy.
Szubek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szubek » 16.08.2012 23:12

hm, czyli mam problem jak przekroczę limit, tylko dziwne jest to, że kupiłem kartę włożyłem do ipada wpisałem APN i internet ruszył od razu bez żadnej aktywacji tak jak Orange prepaid w Polsce. Pani w salonie nic nie rozpakowywala tylko podała mi starter i rachunek. Z gory zaznaczylem, że to do ipada i potrzebna mala sim.Możliwe, że to ona dokonała aktywacji bez rozpakowywania pakietu? Trochę to wszystko skomplikowane jak aktywować internet dla ipada jak nie można słać SMS.
Tygrys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tygrys » 16.08.2012 23:39

Tak jak ja opisywałem było w zeszłym roku, a być może w tym roku już ułatwili życie turystom i wystarczy wsadzić tylko karte do sprzętu. Jeżeli tak jest to masz 500mb transferu na samym starterze bez rejestracji a te dodatkowe 500mb dostawało sie po rejestracji którą mozna było olać. Albo druga opcja - masz na karcie 20 kun i z tej puli ubywa Ci kun za połączenia z netem i płacisz za transfer za każdy megabajt. Jezeli jest tak jak w opcji 1eszej to olej doładowania, aktywacje i rejestracje a jak sie skończy pakiet to najwyżej kupisz drugi starter za 20kuna.
Najlepiej jak byś mógł sprawdzić ile danych przerzuciłeś korzystając z tej karty. Jezeli przekroczysz ze 100mega to znaczy że opcja 1sza.
Szubek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szubek » 17.08.2012 22:45

jeszcze nie rozgryzlem tego tematu ale net za 20 kun skończył sie już następnego dnia a wcale nie szalałem, kupiłem bon simpa 50K przez bankomat i zadzwoniłem z polskiej komórki do t- mobile i aktywowalem ten 14 cyfrowy kod. Nie wiem jak sprawdzić stan konta, bo z ipada nie wiem dlaczego te wszystkie komendy nie działają i w BOA powiedzilei ze aktywacja tylko przez SMS albo tel. Coś tu nie tak bo w danych sieci komórkowej w ipadzie jest całe chorwacka menu i jest opcja doładuję konto tylko to nie działa. Teraz jestem na etapie zarejestrowania tego simpa przez stronę t- mobile aby tam sprawdzić statusy, może się uda.
del_sol
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) del_sol » 17.08.2012 23:09

PiotrekS napisał(a):Właśnie chodzi mi o aktywację. W jaki sposób przebiega. Bo instalacja to pewnie normalnie SIM do modemu, modem do kompa i co dalej. W zeszłym roku miałem Tele2 i musiałem ustawić APN i numer dostępowy do sieci. A jak jest w przypadku VIp?

mam tele2 i uzywam programu tele 2 connect nic nie musialem aktywowac ani ustawiac numerow dostepowych, wpisalem pin a pozniej kody z doladowan i dziala ok
Szubek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szubek » 18.08.2012 10:39

W tym roku chyba coś zmienili z T- mobile, dokupilem doladowanie za 50 kun i net tylko chodził nie cały 1 dzień, dokładnie tyle samo co za sam prepaid 20 kun, coś jest chyba nie tak i domyślnie karty na ipada chyba są w taryfach na czas a nie na transfer danych, najgorsze jest to ze nie mogę na ipadzie nic sprawdzić, aby założyć konto na moj t- mobile na stronie trzeba najpierw dokonać rejestracji w salonie, bez rejestracji mozna tylko założyć konto użytkownika, które w sumie nic nie daje.
Yankee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yankee » 18.08.2012 19:35

Jak ktoś jest ze śląska (okolice Pszczyny) to chętnie dam kartę Simpa internet z ponad 400mb ważnymi do 8 albo 10 września 2012.
Po kupnie trzeba aktywować darmowy pakiet 500mb poprzez zarejestrowanie się u operatora.
Ja to zrobiłem w sklepie T-mobile - podałem swoje dane, podpis i po kłopocie.
Do tego można potem dokupić za jednorazowo w promocji za 1 kunę 100mb i następnie zostanie nam jeszcze na koncie na doładowanie za 10kn kolejnych 100mb.
Ja doładowałem dodatkowo jeszcze 1gb za 75kn i nie miałem z tym problemu żadnego.

Sprawdzanie stanu konta (Kun) poprzez wysłanie pustego smsa na nr 0330.
Sprawdzenie pozostałego pakietu danych poprzez wysłanie smsa o treści mb na 0330

aktywowanie dodatkowych pakietów (za wyjątkiem tego startowego 500mb) poprzez wysłanie smsa o treści A na nr 3636 i potem postępujemy wysyłając dalej kolejne smsy na 3636 wg instrukcji.

Jeśli nie macie aktywowanego darmowego pakietu danych (500mb) to internet będzie działał tak długo, aż nie zjecie tych 20 kun - będzie to krótka piłka.

jak ktoś chce moją kartę to czekam na kontakt.
Tygrys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tygrys » 19.08.2012 00:07

Szubek napisał(a):W tym roku chyba coś zmienili z T- mobile, dokupilem doladowanie za 50 kun i net tylko chodził nie cały 1 dzień, dokładnie tyle samo co za sam prepaid 20 kun, coś jest chyba nie tak i domyślnie karty na ipada chyba są w taryfach na czas a nie na transfer danych, najgorsze jest to ze nie mogę na ipadzie nic sprawdzić, aby założyć konto na moj t- mobile na stronie trzeba najpierw dokonać rejestracji w salonie, bez rejestracji mozna tylko założyć konto użytkownika, które w sumie nic nie daje.

Jestem pełen podziwu Twojej determinacji z jaką chcesz odpalić ten internet nie mając przy tym odpowiedniego sprzętu. Ja też chciałem koniecznie tego dokonać w zeszłym roku na szczęście z powodzeniem więc opiszę to. Najpierw chciałem kupić starter simpa internet za 20 kun w Podgorze, obszedłem kilka punktów i niestety nigdzie nie były dostępne. Były tylko inne startery T-mobil też za 20kun więc kupiłem z nadzieją że może uda mi się przefoasonować to na internet. Tak jak na przykład u nas orange pop można zmienić taryfę na orange free i mieć pakiety do internetu. Wsadziłem kartę sim do modemu (kupiony w Polsce bez simlooka) na usb w netbooku. Soft z modemu rozpoznał sieć t-mobile i kilka prób na zmianę taryfy i nic z tego. Pomyślałem że zobaczę ile uda mi się posurfować za te 20 kun w starterze, kliknąłem połącz i połączyło mnie z netem bez problemu. Przejrzałem kilkanaście stron i kasa się skończyła, sprawdziłem stan konta - 0, ale połączenia nie zerwało tylko brak przesyłu danych. Czyli - Szubek - korzystałem z netu tak jak Ty teraz płacąc regularną stawkę za przesył danych.
Następnego dnia pojechałem ( a chyba nawet poszedłem z buta :) ) do Makarskiej do salonu T-mobil i zakupiłem starter simpa internet za 20 kun i nic więcej i bez żadnych rejestracji czy aktywacji. Po powrocie do Podgory kartę sim wsadziłem do modemu. Soft rozpoznał sieć i był gotowy do działania ale nie klikałem połącz!

Dalej przystąpiłem metodą prób i błędów i trochę na czuja żeby odpalić pakiet. Miałem do tego wydruk tej stronki
http://www.visitingcroatia.info/internet_tarrifs.asp i skromny opis po horwacku zawarty w starterze.
To co jest poniżej to przebieg mojej aktywacji - czyli smsy wysłane i odebrane, które uchowały się do dziś w sofcie od mojego modemu. Postanowiłem je tu wkleić i wyszła z tego niezła solucja, która być może pomoże wielu osobom jak to odpalić.

wysłałem pusty sms na Numer: 0330
otrzymałem: Treść: Na racunu imate 20,00 kn. Valjanost vase kartice istice 04.10.2011.

wysłałem sms na Numer: 0220 , Treść: 99361024036242 - jest to nr karty sim z kartki gdzie jest pin i puk do tej karty sim

otrzymałem: Treść: Nadoplacujete Simpa racun 0995966335. Za potvrdu napisite SMS poruku DA.
ten numer w smsie też był na karcie z pin i puk

wysłałem sms na Numer: 0220 , Treść: DA - czyli potwierdziłem :)

otrzymałem: Treść: Neispravan unos. Posaljite 14 znamenkasti kod i Simpa broj koji nadoplacujete u formatu 14znam kod#MSISDN.

- czyli powinienem wysłać 14 cyfrowy kod z doładowania którego nie miałem więc tup tup do kiosku i kupiłem doładowanie w formie paragonu w Podgorze. Po powrocie wysłałem kod

wysłałem sms na Numer: 0220 , Treść: 50581577548401 - nr kodu

otrzymałem: Treść: Nadoplacujete Simpa racun 0995966335. Za potvrdu napisite SMS poruku DA.

wysłałem sms na Numer: 0220 , Treść: DA - czyli potwierdziłem

otrzymałem: Treść: Uspjesno ste nadoplatili Simpa racun 0995966335 s bonom u vrijednosti 50.00 kn. Serijski broj bona je 002342542001.

wysłałem sms na Numer: 3636 , Treść: A

otrzymałem: Treść: Posaljite redni broj pokraj opcije koju zelite aktivirati:
1. Internet Dan,
2. Internet S,
3. Internet M,
4. Internet L,
5. Internet XL

wysłałem sms na Numer: 3636 , Treść: 4 - żeby włączyć Internet L - 500mb za 50 kun

otrzymałem: Treść: Ukoliko zelite aktivirati opciju Internet L koja se naplacuje 50 kn posaljite SMS poruku sadrzaja "DA".

chyba żeby potwierdzić czy aby na pewno :)

wysłałem sms na Numer: 3636 , Treść: DA - potwierdziłem

otrzymałem: Treść: Opcija Internet L je aktivirana i vrijedi do 5.8.2011. Za provjeru stanja MB-a unesite kod *200*4# ili posaljite SMS "mb" na 0330. Uzivajte u surfanju!

Czyli aktywowałem pakiet 500 mb - UDAŁO SIĘ :)

wysłałem jeszcze sms na Numer: 0330 Treść: mb

otrzymałem: Treść: Preostalo je 500 MB koje mozete koristiti do 05.08.2011. Povoljnije surfajte i nakon sto potrosite MB: aktivirajte Simpa opciju Internet slanjem A na 3636

Czyli pewność że 500mb jest włączone. Pomiędzy tymi smsami wysłałem jeszcze kilka błędnych ale pominąłem je tutaj. Internet działał bardzo szybko i mogłem już sobie czytać "gazetę" przy porannej kawie:)

500MB wystarczyło mi do końca tygodniowego pobytu. 500MB jako bonus za rejestrację nie dostałem i na karcie zostało mi i przepadło te 20 kun ze startera. Najprawdopodobniej można do startera z 20 kunami dokupić 3 doładowania po 10 kun, wysłać te 3 kody - czyli 3 razy powtórzyć krok z doładowaniem. Następnie sprawdzić pustym smsem na 0330 czy już jest 50 kun na koncie i wtedy przystąpić do aktywowania pakietu internetowego 500mb za 50kun. Albo doładować 50 kun i 10 kun i sprawdzić czy jest 80kun na koncie i odpalić pakiet XL ze 1GB transferu.
Tygrys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tygrys » 19.08.2012 00:21

DO "Szubek"
Do odpalenia pakietu potrzebujesz najzwyklejszy telefon bez simlooka lub jakiś miejscowy horwacki do t-mobile - może znajdzie się ktoś życzliwy i użyczy ci takiego telefonu na kilka minut. Odpal pakiet , a potem przełóż kartę sim do ipada i surfuuuuj.
Yankee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yankee » 19.08.2012 07:40

Tygrys napisał(a):
- czyli powinienem wysłać 14 cyfrowy kod z doładowania którego nie miałem więc tup tup do kiosku i kupiłem doładowanie w formie paragonu w Podgorze. Po powrocie wysłałem kod

No to przepłaciłeś.
Za te 20kn które wydałeś na starter miałeś dostać 500mb gratis i zostałoby ci jeszcze na kupno 2x po 100mb z tej reszty.

zgodnie z instrukcją trzeba postąpic w sposób następujący, opisany na stronie T-mobile.hr:

Internet Start Package

Price: 20.00 HRK

20.00 HRK on the account
500 MB
SIM card

The package can be activated:

At T-Centar stores
By calling the Customer Service at 098 1550

aktywujesz, rejestrujesz w trakcie aktywacji i cieszysz się 500mb danych. Żadnego dodatkowego vouchera nie musiałeś kupować.
kaja45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaja45 » 19.08.2012 19:03

Napiszcie mi po co pchać się w T-Mobile, wysyłać SMS cuda wianki, czekać, aktywować, ja kupiłem starter VIP za 20 kun w tym był już transfer 1 GB do wykorzystania przez 24 h, następnie trzeba dokupić usługę 10 kun jeden dzień, pierwsza aktywacja pojawia się strona VIP, akceptujesz warunki i już, po 24 godzinach znowu strona VIP, wpisujesz 14 cyfrowy zakupiony kod i przez cały pobyt w CRO miałem internet non stop 3G (wykupiłem dostęp na 7 dni za 70 kun) po zrobieniu punktu dostępu każda z naszych rodzin miała dostęp do szybkiego neta.
Yankee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yankee » 19.08.2012 20:32

kaja45 napisał(a):Napiszcie mi po co pchać się w T-Mobile, wysyłać SMS cuda wianki, czekać, aktywować, ja kupiłem starter VIP za 20 kun w tym był już transfer 1 GB do wykorzystania przez 24 h, następnie trzeba dokupić usługę 10 kun jeden dzień, pierwsza aktywacja pojawia się strona VIP, akceptujesz warunki i już, po 24 godzinach znowu strona VIP, wpisujesz 14 cyfrowy zakupiony kod i przez cały pobyt w CRO miałem internet non stop 3G (wykupiłem dostęp na 7 dni za 70 kun) po zrobieniu punktu dostępu każda z naszych rodzin miała dostęp do szybkiego neta.

Po to, aby mieć 700GB za 20 kun nie na 24h (jak Ty 1GB), tylko na miesiąc. Nie każdy potrzebuje mieć dostęp do takiego transferu danych.
Tygrys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tygrys » 19.08.2012 20:58

kaja45 napisał(a):Napiszcie mi po co pchać się w T-Mobile, wysyłać SMS cuda wianki, czekać, aktywować, ja kupiłem starter VIP za 20 kun w tym był już transfer 1 GB do wykorzystania przez 24 h........

Chociażby po to, że nie w każdej mieścinie jest zasięg HSDPA z danej sieci. Zanim zacząłem się "pchać" w T-mobile użyłem karty Tele2 z eurotaryfą i tanimi połączeniami telefonicznymi gdzie był bonus w postaci 100MB internetu. Niestety nie było w Podgorze zasięgu HSDPA z sieci Tele2 i strony ładowały się bardzo powoli. Przy pomocy softu od modemu sprawdziłem zasięg innych operatorów i tylko T-mobile miał wtedy w Podgorze zasięg HSDPA - dlatego uparłem się że tylko to muszę odpalić.
Druga sprawa że w T-Mobile jest bardzo podobnie - po zużyciu 500MB transferu i nie w ciągu doby ale dłuższego czasu można odpalać pakiet internetu Internet Dan czyli za 10 kun cały dzień bez limitu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Mobilny internet prepaid - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone