Szubek napisał(a):W tym roku chyba coś zmienili z T- mobile, dokupilem doladowanie za 50 kun i net tylko chodził nie cały 1 dzień, dokładnie tyle samo co za sam prepaid 20 kun, coś jest chyba nie tak i domyślnie karty na ipada chyba są w taryfach na czas a nie na transfer danych, najgorsze jest to ze nie mogę na ipadzie nic sprawdzić, aby założyć konto na moj t- mobile na stronie trzeba najpierw dokonać rejestracji w salonie, bez rejestracji mozna tylko założyć konto użytkownika, które w sumie nic nie daje.
Jestem pełen podziwu Twojej determinacji z jaką chcesz odpalić ten internet nie mając przy tym odpowiedniego sprzętu. Ja też chciałem koniecznie tego dokonać w zeszłym roku na szczęście z powodzeniem więc opiszę to. Najpierw chciałem kupić starter simpa internet za 20 kun w Podgorze, obszedłem kilka punktów i niestety nigdzie nie były dostępne. Były tylko inne startery T-mobil też za 20kun więc kupiłem z nadzieją że może uda mi się przefoasonować to na internet. Tak jak na przykład u nas orange pop można zmienić taryfę na orange free i mieć pakiety do internetu. Wsadziłem kartę sim do modemu (kupiony w Polsce bez simlooka) na usb w netbooku. Soft z modemu rozpoznał sieć t-mobile i kilka prób na zmianę taryfy i nic z tego. Pomyślałem że zobaczę ile uda mi się posurfować za te 20 kun w starterze, kliknąłem połącz i połączyło mnie z netem bez problemu. Przejrzałem kilkanaście stron i kasa się skończyła, sprawdziłem stan konta - 0, ale połączenia nie zerwało tylko brak przesyłu danych. Czyli - Szubek - korzystałem z netu tak jak Ty teraz płacąc regularną stawkę za przesył danych.
Następnego dnia pojechałem ( a chyba nawet poszedłem z buta
) do Makarskiej do salonu T-mobil i zakupiłem starter simpa internet za 20 kun i nic więcej i bez żadnych rejestracji czy aktywacji. Po powrocie do Podgory kartę sim wsadziłem do modemu. Soft rozpoznał sieć i był gotowy do działania ale nie klikałem połącz!
Dalej przystąpiłem metodą prób i błędów i trochę na czuja żeby odpalić pakiet. Miałem do tego wydruk tej stronki
http://www.visitingcroatia.info/internet_tarrifs.asp i skromny opis po horwacku zawarty w starterze.
To co jest poniżej to przebieg mojej aktywacji - czyli smsy wysłane i odebrane, które uchowały się do dziś w sofcie od mojego modemu. Postanowiłem je tu wkleić i wyszła z tego niezła solucja, która być może pomoże wielu osobom jak to odpalić.
wysłałem pusty sms na Numer: 0330
otrzymałem: Treść: Na racunu imate 20,00 kn. Valjanost vase kartice istice 04.10.2011.wysłałem sms na Numer: 0220 , Treść: 99361024036242 - jest to nr karty sim z kartki gdzie jest pin i puk do tej karty sim
otrzymałem: Treść: Nadoplacujete Simpa racun 0995966335. Za potvrdu napisite SMS poruku DA. ten numer w smsie też był na karcie z pin i puk
wysłałem sms na Numer: 0220 , Treść: DA - czyli potwierdziłem
otrzymałem: Treść: Neispravan unos. Posaljite 14 znamenkasti kod i Simpa broj koji nadoplacujete u formatu 14znam kod#MSISDN. - czyli powinienem wysłać 14 cyfrowy kod z doładowania którego nie miałem więc tup tup do kiosku i kupiłem doładowanie w formie paragonu w Podgorze. Po powrocie wysłałem kod
wysłałem sms na Numer: 0220 , Treść: 50581577548401 - nr kodu
otrzymałem: Treść: Nadoplacujete Simpa racun 0995966335. Za potvrdu napisite SMS poruku DA.wysłałem sms na Numer: 0220 , Treść: DA - czyli potwierdziłem
otrzymałem: Treść: Uspjesno ste nadoplatili Simpa racun 0995966335 s bonom u vrijednosti 50.00 kn. Serijski broj bona je 002342542001.wysłałem sms na Numer: 3636 , Treść: Aotrzymałem: Treść: Posaljite redni broj pokraj opcije koju zelite aktivirati:
1. Internet Dan,
2. Internet S,
3. Internet M,
4. Internet L,
5. Internet XLwysłałem sms na Numer: 3636 , Treść: 4 - żeby włączyć Internet L - 500mb za 50 kun
otrzymałem: Treść: Ukoliko zelite aktivirati opciju Internet L koja se naplacuje 50 kn posaljite SMS poruku sadrzaja "DA". chyba żeby potwierdzić czy aby na pewno
wysłałem sms na Numer: 3636 , Treść: DA - potwierdziłem
otrzymałem: Treść: Opcija Internet L je aktivirana i vrijedi do 5.8.2011. Za provjeru stanja MB-a unesite kod *200*4# ili posaljite SMS "mb" na 0330. Uzivajte u surfanju!Czyli aktywowałem pakiet 500 mb - UDAŁO SIĘ
wysłałem jeszcze sms na Numer: 0330 Treść: mb
otrzymałem: Treść: Preostalo je 500 MB koje mozete koristiti do 05.08.2011. Povoljnije surfajte i nakon sto potrosite MB: aktivirajte Simpa opciju Internet slanjem A na 3636
Czyli pewność że 500mb jest włączone. Pomiędzy tymi smsami wysłałem jeszcze kilka błędnych ale pominąłem je tutaj. Internet działał bardzo szybko i mogłem już sobie czytać "gazetę" przy porannej kawie:)
500MB wystarczyło mi do końca tygodniowego pobytu. 500MB jako bonus za rejestrację nie dostałem i na karcie zostało mi i przepadło te 20 kun ze startera. Najprawdopodobniej można do startera z 20 kunami dokupić 3 doładowania po 10 kun, wysłać te 3 kody - czyli 3 razy powtórzyć krok z doładowaniem. Następnie sprawdzić pustym smsem na 0330 czy już jest 50 kun na koncie i wtedy przystąpić do aktywowania pakietu internetowego 500mb za 50kun. Albo doładować 50 kun i 10 kun i sprawdzić czy jest 80kun na koncie i odpalić pakiet XL ze 1GB transferu.