Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mobilny internet prepaid

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
datalink
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) datalink » 28.06.2011 12:24

to taniej niż 100zł bo 20 kun za kartę i np. 75 kun za doładowanie 1GB. W bankomacie można kupić doładowanie za min 50 kun, ale w spożywczaku przy kasie wydrukują też 25kun, więc łatwiej się wpasować - na karcie i tak jest 20kun "na dzień dobry", ale ciężko to wykorzystać.

Trzeba koniecznie potwierdzić wybrany pakiet przez wysłanie "DA" zgodnie z procedurą podaną przez wielbiciela. Ja się w tym zaplątałem i zjadło mi prawie wszystkie pieniądze z karty - łączył się za zdradzieckie stawki. Musiałem dokupić kolejne doładowanie za 50kun.

Konfiguracja: APN: web.htgprs, brak username, brak password.

Sprawdzenie ważności karty i ile zostało na niej kun - wysłanie pustego SMS lub spacji (u mnie nie dało się pustego z Samsunga NC10) na 0330.

Sprawdzenie ile zostało MB w ramach pakietu - wysłanie SMS o treści mb na 0330.

BTW prywata - sprzedaję SIMPA teraz na allegro, zostało pół giga.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 28.06.2011 20:01

KRZYSIEK&MAGDA napisał(a):wielbiciel i to wszystko za ok. 100zł?
plus doładowanie konta w zależności od potrzeb?!

Na to wygląda. Jeżeli masz już zainstalowany "paluch" to wszystkie esy sprawdzające są darmowe. Zresztą jest licznik wysłane, odebrane, więc nie ma potrzeby jakiś dodatkowych objaśnień. Menu jest po polsku.
Na początku też był problem z instalką i doładowaniem ale miła pani z punktu T-MOBILE wszystko objaśniła i jest git.
Paluch to Huawei E173.
mroczny
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mroczny » 28.06.2011 22:22

heloł

poddałem się i kupiłem modem z kartą startową. W tisaku 149 kn, na poczcie 200. Do tego doładowanie za 50 i jest git.

Tylko uwaga - domyslnie jest ustawiona taryfa w której 1mb kosztuje 1 kn. Czyli bzdura kosmiczna. Można sobie zmienić taryfę na taką, gdzie 10 kn kosztuje każda rozpoczęta doba korzystania (limit 1gb na dobę) i obowiązuje zasada - nie korzystasz - nie naliczają.

pokrycie zasięgiem jest niezłe.. na rabie w lopar robi doskonale

pozdrawiam z piaszczystej plazy ;)
kozak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kozak » 29.06.2011 02:27

mroczny
Może będziesz chciał sprzedać starter po powrocie? to ja się na to piszę...
Poza tym napisz jaki starter kupiłeś i jak zmienić na taryfę o której piszesz.
Jeszcze jedno piszecie o instalacji.... jak wygląda ta sprawa ze strony technicznej tzn. mając netbooka bez napędu CD czy da się to zainstalować ew. jeśli netbook posiada wbudowany modem GSM to jak wygląda instalacja.
Pytam bo zastanawiam się co tu kupić aby mieć internet.
mroczny
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mroczny » 29.06.2011 09:58

Hej.

Nie sprzedam - często tu bywam więc się przyda. Natomiast jest względnie tani więc spokojnie sobie możesz nabywać w sklepie.

Potrzebujesz coś takiego http://webshop.vip.hr/Vipme-Internet-US ... -E173/9309

Kupujesz, instalujesz i działa.

a tu wszystko o działaniu i zmianie taryf: http://vipmevmc.vipnet.hr/pw/show?idc=25010049
kozak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kozak » 29.06.2011 11:35

mroczny piszesz :
Ale czy zainstaluje na netbooku, który nie ma napędu CD ?!
Andrzejek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzejek » 29.06.2011 11:43

Uwazam,że najtaniej jest w tele2.Można sprawdzić na www.tele2.hr
Wychodzi 10 lipa za MB.
Modem ma program instalacyjny "w sobie" instaluje się sam po podłączeniu przez usb
hatmar
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) hatmar » 29.06.2011 19:35

tmichura napisał(a):....czy bedę musiał korzystać z jakiegoś alternatywnego softwaru? jeśli tak to co polecacie i jak się do tego zabrać?
pozdrawiam

Nie próbowałem ale wygląda zachęcająco:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557
Można też zapoznać się z innymi wątkami na tym forum, gdzie jest sporo informacji na temat modemów z oprogramowaniem PLAY.

Oryginalne ustawienia z oprogramowania modemu E173 kupionego u operatora T-Mobile w Chorwacji to:

APN statyczny
APN: web.htgprs
Uwierzytelnienie:
Numer dostępowy: *99#
Nazwa użytkownika - brak
Hasło - brak
IP - dynamiczny
Protokół uwierzytelnienia: PAP
DNS - dynamiczny
WINS - dynamiczny

Pozdrawiam
mroczny
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mroczny » 29.06.2011 22:08

kozak napisał(a):mroczny piszesz :
Ale czy zainstaluje na netbooku, który nie ma napędu CD ?!

tak
Motoschiza
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Motoschiza » 30.06.2011 15:01

:lol:
Ostatnio edytowano 08.07.2011 17:57 przez Motoschiza, łącznie edytowano 1 raz
kozak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kozak » 08.07.2011 10:58

wielbiciel napisał(a):Już podaję co i jak jeżeli chodzi o T-MOBILE.
Podczas wgrywania wszystko robi się samo, nawet pojawia się opis w języku polskim, należy podawać wszystko zgodnie z instrukcją do momentu gdy potwierdzimy 14 cyfrowy code z naszej karty na 0220, potem DA na 0220, następnie musimy mieć wykupione doładowanie dodatkowe w punkcie T-MOBILE np. za 20 lub 50 kuna. Za pomocą sms (bramka jest integralna) podajemy code z doładowania (14 cyfr) na 0220, potwierdzamy DA, następnie wysyłamy A na 3636, potem wybieramy cyfrę odpowiadającą naszemu doładowaniu tj. 2 dla S-10kuna, 3 dla M-20kuna, 4 dla L-50kuna lub 5 dla XL-75kuna i wysyłamy na 3636, następnie DA na 3636 i...... surfujcie do woli.
Pani z punktu T-MOBILE poinformowała mnie, że dodatkowe 500MB jest dodawane jest automatycznie w momeńcie doładowania tzn. że doładowując za 50kuna mamy na miesiąc 500MB doładowania plus 500MB wynikające z promocji.
To tyle.

Ja z kolei mam pytanie do wielbiciela. Podjąłem decyzje o zakupie simpa internet z modemem USB. Podczas procesu instalacji piszesz o wysyłaniu SMS i o integralnej bramce SMS. Czy przez ten proces prowadzi jakiś kreator czy trzeba tej bramki szukać (coś gdzieś wpisać). Czy po zainstalowaniu włącza się strona startowa gdzie można to wszystko przeprowadzić. Jestem w tym temacie zielony i proszę o pomoc.
kozak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kozak » 09.07.2011 23:22

Motoschiza
Dlaczego Twój post znikł? czyżbyś już poznał odpowiedź?
Nie bądź taki i podziel się nią.
Co prawda wybrałem inną opcję ale ... zawsze mogę się z tego wycofać ;)
Motoschiza
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Motoschiza » 09.07.2011 23:36

Tak poznałem. Nie trzeba się nigdzie rejestrować, po prostu na stronie na której doładowujesz konto jest w jednej z zakładek opcja zmiany taryfy z jakiej korzystasz. Jak się nie zna języków (jak ja) to czasami jest ciężko :lol:
woyciech
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) woyciech » 19.07.2011 11:24

Właśnie wróciłem z Murter. Tam aktywację można kupić tylko na poczcie i niestety nie mieli aktywacji T-mobile internet. Wziąłem więc jakiś pakiet z dwiema sparowanymi kartami. Były już skonfigurowane do prowadzenia tanich rozmów. Doładowałem za 50 Kn, zadzwoniłem do biura obsługi klienta, poprosiłem o konsultanta mówiącego po angielsku i po kilku minutach pani aktywowała mi usługę internet 500MB.
To tak na wypadek gdyby ktoś miał podobny do mnie problem.

Natomiast piszę jeszcze, ponieważ podczas wyjazdu zużyłem tylko 100MB i podejrzewam, że powinno jeszcze zostać ok. 400MB ważne do września.

Mogę odstąpić tę kartę za darmo ale możliwy jest tylko odbiór osobisty w Warszawie bo nie chce mi się chodzić na pocztę. Mieszkam na Tarchominie, do pracy jeżdżę w okolice dworca wileńskiego. Jeżeli ktoś jest zainteresowany to niech pisze na priva.
woyciech
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) woyciech » 26.07.2011 09:59

Karta ma już nowego właściciela.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Mobilny internet prepaid - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone