Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mniej turistow

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leon
Cromaniak
Mniej turistow

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 29.06.2004 08:43

...jednak w tego rocznim czerwcu z roznich powodow jest mniej turistow niz w roku poprzednim o jakis 25%.
Oczewiszcie o tm sie nie gada zbit glosno, bo niema sie czim chwalic ale ludzie analizuja situacje i razmawiaja z przibilimy turistami i dochodza do takich wnioskow:
Kuna waluta chorwacka jest zbit mocna w stosunku do Eura.
Brak turistow z demoludow, krajach tranzicijnich lub diplomatycznie i prawde mowianc nowich krajach EU jest spowodowani strachem powstalim przez podwiszki cen zywnosci i kosztow zycia a pensje zostale na starim pozomie.
Inne powodi moga bic wijazd do Portugalii (Czesi i inni) lub Aten.
Jednak optimisci maja opinije ze turisci oczekuja na niedaleke otwieranje autostradi do Splitu.
Mniejsza liczbe turistow ja odczowam na mostach w Trogirze (niema korkow).
Jednak wedlug izbi turisticzne wiencej jest gosci na zaglowkach i aranzmanach turoperatorow co przeworza turistow samolotamy. Wzrost takich gosci w % jest duzi ale ich ogulni udzial bil mniejszi tak ze sie tego wzrostu nie odczowa i obserwuje na ulicach miast.
Oczewiscie to wszistko jest na czerwiec zobaczymi co bendzie dalej.
Ja stawiam na wrzesien a jusz mam i turistow na parzdziernik (milosnici mlodego wyna :wink: :wink: )
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 29.06.2004 09:44

Ja Chorwacji w tym roku nie zawiodę :hearts:

Przyznam jednak, że mnie cieszy bardzo Twój post - nie lubie tłoku. Powiem tak.... ogólnie panuje przekonanie, ze Chorwacja nie jest tak tania jak kiedyś co bardzo odstrasza i jest w tym troszkę racji. Nie ma to jak czasy kiedy były marki niemieckie.....Euro to zakała!

Co do autostrad Leonie to ja zapytam Ciebie jako pewnego źródła!Czy rzeczywiście od 1.07 będzie tam płynny przejazd czy np ciągle jakieś objazdy, jeden pas czynny itp?Zastanawiam się czy jechać starą drogą przez Plitvice czy uda się na autostrady.... Pomóż!!!!

p.s. ....dziś niebo zachmurzone w Spilcie - tak wynika z kamerki. Pozdrawiam serdecznie!
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 29.06.2004 10:20

...zachmuzenie zludne....
...informacja od organizatora jutro wieczorem sie otwiera autostrada...
...bendzie troche objazdow ale i tak warto pojechac nowa zobaczyc nowe wydoki oraz ciekawostke autostrade z sempertinamy oraz wiele innich ciekawostek budowlanich i nie tylko. Pozdrawiam Leon
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 29.06.2004 10:35

A zdradzisz nam koszt przejazdu autostradą...bardzo proszę
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 29.06.2004 11:05

ally napisał(a):A zdradzisz nam koszt przejazdu autostradą...bardzo proszę

Opłata z ZG do ST ma wynosić 136 kun :https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=4595&highlight=
sirk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sirk » 29.06.2004 11:41

Jak tak dalej będą podnosić ceny, to będzie jeszcze gorzej, zwłaszcza z turystami z demoludów. Ja jadę dopiero w połowie sierpnia, więc mam nadzieję, że do tego czasu dowiem się na tyle dużo, by wiedzieć co mnie czeka na miejscu. Poza tym Euro cały czas na dół :D I oby tak dalej... Ostatecznie mam dość spory bagażnik, więc trochę się zmieści :D
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 29.06.2004 12:46

Zagrzeb - Split...136 kun to jakies 170złtych w dwie strony hmm hmmm
cezar000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) cezar000 » 29.06.2004 18:40

Czasami mniej turystów to szansa dla odnowy przyrody.
Atuty mniejszej ilości turystów to;
morze mniej zanieczyszczone,mniej ścieków,mniej śmieci,mniej ryb zjedzone,mniej wody zużyte ,mniej spalin.
Morze może sie szybciej odnowić.
Ryby ,których coraz mniej w Adriatyku odetchną i będą miały czas zrobić młode.
Mądra natura co jakiś czas robi niespodziankę prognozom turystycznym. Dlatego nie martwmy się.
Po odnowie bilogicznej nastąpi na pewno ekspansja turystów na Chorwację.Może do tego czasu wybuduje się niejedna oczyszczalnia ścieków.
Pozdrawiam ciepło Leonie z deszczowego Śląska.

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone