Spokojnych, całuśnych przy jajeczkach, świąt wszystkim czytającym forum, tu i tam!!!
VC4R napisał(a):LIJEPA LI SI
Piękna jesteś
KAD SE SJETIM SUZA KRENE
Gdy sobie przypomnę łza płynie
ZAMIRISU USPOMENE
Pachną wspomnienia
SVAKE STOPE RODNOG KRAJA
Każdej stopy mojego rodzinnego kraju
I NARODNIH OBICAJA
I narodowych obyczajów
PREPOZNAH LJEPOTU TVOJU
Rozpoznałem twoje piękno
STO PROBUDI LJUBAV MOJU
Które przebudziło moją miłość
KAD SAM S TOBOM SRCE MOJE
Kiedy jestem z tobą serce moje
KUCA JACE VELIKO JE
bije silniej jest wielkie
OJ, ZAGORO LIJEPA LI SI
Oj Zagoro piękna jesteś
SLAVONIO, ZLATNA TI SI
Slawonio złota jesteś
HERCEG_BOSNO, SRCE PONOSNO
Herceg-Bośnio serce dumne
DALMACIO, MORE MOJE
Dalmacjo morze moje
JEDNA DUSA A NAS DVOJE
Jedna dusza a nas dwoje
POZDRAV LIKO, VELEBITA DIKO
Pozdrowienia Liko dumo Velebitu
KAD NERETVA K MORU KRENE
Kiedy Neretva rusza ku morzu
TI SE TADA SJETI MENE
Ty sobie wtedy mnie przypomnij
MOJOJ PJESMI BUDI TEMA
Mojej pieśni bądź tematem
ZA SVE ONE KOJIH NEMA
Dla wszystkich tych których nie ma
AJDE ISTRO I ZAGORJE
Chodźcie Istrio , i Zagorje
PODIGNIMO SVE TRI BOJE
Podnieśmy wszystkie trzy kolory
ZAGRLIMO SE PRED SVIMA
Przytulmy się przed wszystkimi
NEKA VIDE DA NAS IMA
Niech widzą że jesteśmy
OJ, ZAGORO LIJEPA LI SI
SLAVONIO, ZLATNA TI SI
HERCEG_BOSNO, SRCE PONOSNO
DALMACIO, MORE MOJE
JEDNA DUSA A NAS DVOJE
POZDRAV LIKO, VELEBITA DIKO
Posłuchaj "Lijepa li si"
VC4R napisał(a):Za Aru.
"By listening dalmatian klapas I have realized that Croatian People have a soul which have to be shown to the World..."(Poprzez słuchanie Dalmatyńskich klap zrozumiałem ,że chorwacki naród ma duszę ,która powinna być pokazana światu).
Paulo Coelho
"Klapa" w dialekcie dalmatyńskim to grupa ,przedsięwzięcie ,w sensie muzycznym zaś pięcio-ośmio osobowy zespół.Tradycyjnie klapa powinna zawierać wyłącznie męskie głosy a pieśni wykonywane winny być "a capella"(u zarania tak właśnie to wyglądało- kilku mężczyzn spotykało się najczęściej wieczorem i samorzutnie zaczynało śpiewać)."Klapsko pjevanje" to przede wszystkim śpiewanie tzw."gradskih dalmatinskih narodnih pjesama".Pieśń ,w wolnym tempie ,zazwyczaj miłosna ,skierowana do ukochanej (ale zdarzają się również religijne lub zabawne)zaczyna solista (pierwszy tenor) a po chwili dołączają do niego pozostali śpiewacy(drudzy tenorzy ,barytony i basy).
Obecnie coraz częściej spotykamy się z odchodzeniem od tego kanonu - klapy stają się mieszane (lub nawet całkowicie żeńskie lub dziecięce) ,stosuje się podkłady instrumentalne lub wykonuje utwory nie będące klasyką albo wraz z wykonawcami typowo pop-owymi(przykłady klapy "Cambi" i wspólpraca z Gibonnim lub "Iskon" i Lvky) ,pojawiają się również klapy nie związane terytorialnie z Dalmacją.
O popularności tej formy muzycznej w Chorwacji świadczy duża ilość festiwali ,z największym - "FESTIVAL DALMATINSKIH KLAPA OMIŠ" (w tym roku 38.edycja ,której program znajdziesz tutaj)
Klap zdecydowanie polecam słuchać "na żywo" jeśli tylko będziecie mieli taką okazję.Miałem tę przyjemność ,w Baska Voda i dopiero wtedy odkryłem wszelkie "smaczki" tego rodzaju muzyki.
Dopóki jednak jesteśmy tu ,proponuję posłuchać:
Klapa"Navalia"
Klapa "Kastav" - klasycznie
Klapa "Cambi" Dalmatino i "Projdi vilo"- Gibonnia
Klapa "Šibenik"-jako przykłady odmiany z muzyką.
A to strona żeńskiej klapy"Lanterna z Vela Luka (w zakładce pjesme 4 utwory)
Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko