Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

MLOPC - edycja 2004

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ches
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ches » 28.03.2004 20:10

pięknie piszesz Hcerze4,super ale myslę ,ze tak jak Krasuus niezrozumiale dla większości górników tutaj.Oczywiscie Hvala ,hvala
ZIMA,ZIMA
Jareksz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jareksz » 28.03.2004 22:33

Liczę dni , jeszcze 5
dzięki Vaald
pozdrowienia Jareksz
zoohha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zoohha » 31.03.2004 20:06

Damatinka "podszepła" Pan V zrealizował. Myśl"mówisz_masz"zrealizowana. TO LUBIĘ. Hvala na bis :D dobranoc
VC4R
Croentuzjasta
Marko Perkovic Thompson - izvanredno izdanje.

Nieprzeczytany postnapisał(a) VC4R » 02.04.2004 14:31

Ja sam imao jedan cilj, jedan put, držao sam se svog puta, nisam pripadao nikome, pripadao sam samome sebi.
(Mam tylko jeden cel, jedną drogę ,trzymam się swej drogi, nie zależę od nikogo, zależę tylko od siebie samego.)
Marko Perković Thompson - w rozmowie z Vesną Kljajić "Hrvatsko Slovo"

Nie ma rady ,trzeba zmierzyć się z tematem ,bo inaczej cały ten leksykon" będzie bez sensu.Tylko jak do tego podejść?W przypadku innych płyt nie miałem tego rodzaju oporów, lubię je ,ich słuchanie wciąż sprawia mi przyjemność ale nie podchodzę do nich w sposób tak emocjonalny.Do utworów Marko - tak!Jak więc opisać jego twórczość by nie popaść w infantylizm ,zachowując rzeczowość i obiektywizm?Przez dziesięć odcinków tego leksykonu szukałem odpowiedzi.A zresztą ,pal licho "obiektywizm" ,wszak to "mój leksykon osobisty" a Marko jest w nim na samym szczycie.I myślę że nie jestem w tym mniemaniu odosobniony.

Obrazek
Marko Perković Thompson

CZĘŚĆ I
Zivotopis

Wbrew pozorom ,wiadomości o życiu prywatnym MPT ,jest w sieci niezwykle mało jak na "legendę"chorwackiej muzyki.Urodził się w 1967 roku;jego ojciec ,jak wielu ,był gastarbaiterem w Niemczech Zachodnich i wracał do kraju tylko w święta.Kiedyś przywiózł jako prezent gitarę elektryczną i chwała mu za to.
Jak wielu młodych mężczyzn ,Marko brał udział w działaniach wojennych.Z tego okresu pochodzi jego pierwsza płyta "Moli ,mala" (1992) zawierająca utwór rozpoczynający jego wielką karierę "Bojna Čavoglave" ("Berety z Čavoglava").W latach dziewiećdziesiątych wydaje jeszcze dwie płyty:"Geni kameni" i absolutnie najpiękniejszą ,moim zdaniem ,chorwacką płytę - "Vjetar s Dinare".W życiu prywatnym krótkie małżeństwo z Danijelą Martinović (grupa "Magazin").Sporo koncertuje ,między innymi wielki "POLJUD Koncert za Juru i Bobana 2002" na stadionie Hajduka Split.(Tu mała dygresja - w koncercie uczestniczyło ponad 40 tys.widzów !!! w 4 milionowym kraju!!!Utrzymując tę skalę;kto w Polsce zgromadziłby na koncercie 400 tys.osób?).
W tymże 2002 wychodzi album "E ,moj narode" a w 2003 "Thompson, sve najbolje 1991-2003" (CD+DVD)
Prywatnie - poznaje i żeni się z pochodzącą z Šibenika kanadyjką ,Sandrą Rogic.
Po latach ,gdy Marko był postacią wręcz wielbioną ,obecnie wzbudza coraz więcej kontrowersji (m.in. powitanie piłkarzy ręcznych ,wykonanie "Jasenovac i Gradiska Stara") jednakże jest to leksykon muzyczny i niczym innym ,poza muzyką ,nie będziemy się w tym miejscu zajmować.
cdn.
zoohha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zoohha » 02.04.2004 16:01

cdn. :papa:
jolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolek » 02.04.2004 16:40

Czekamy! a dziś na chacie - tylko MPT, tak? Byłoby miło...Vaald...nie daj się prosić!
Jareksz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jareksz » 03.04.2004 14:26

Wczoraj było super granie.
Dzisiaj wracam z pracy i od niechcenia włączam ......A tu Vaald gra....i jak mam iść do ogródka posiać rzodkiewkę ,,,jak siedzę i słucham
krassus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krassus » 03.04.2004 15:45

Ja też słucham - pozdrawiam DJ-ja i słuchaczy. :papa:
Jareksz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jareksz » 03.04.2004 19:14

Vaald wciąż gra , jest czego posłuchać
Dalmatinka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dalmatinka » 03.04.2004 19:28

Witam!

Dobrze wiedziec, zaraz sprobuje!
Chcialam podziekowac Vaaldowi za wspanialy wieczor z muzyka i wszystkim co wczoraj byli na chacie. Pozdrawiam bardzo goraco!
zoohha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zoohha » 04.04.2004 09:48

Ciekawe. O 20 z minutami nikt nie grał na "moim "czacie. Nikt. 8O , wierciłam sie na czacie, przeciąg robiłam i co ? i nic. Ciągle sama byłam. Chór nie śpiewał. Za to puściłam sobie MP3 i solistką byłam tym razem. :lool: :lool: Miłego spaceru życzę.))
VC4R
Croentuzjasta
Marko Perkovic Thompson - izvanredno izdanje.

Nieprzeczytany postnapisał(a) VC4R » 09.04.2004 03:12

Część II
Od "Ella" do "Zaustavi se vjetre"
Mamy więc młodego Marko z gitarą w ręku zaczynającego swą muzyczną drogę.I niestety nie bardzo jeszcze wiedzącego co właściwie chce grać.Rozpoczyna się okres poszukiwań i w pierwszych jego kompozycjach znajdziemy i typowy rock'n'roll "Na ples" i rytmy w stylu callipso z melorecytacją "Ella" albo bardzo "dalmatyńskie" gitarowe "Andjelina".A z drugiej strony ciężkie ,barokowe "Povratak Bogu" czy wręcz havy-metalowe "Skorpioni".
Ale przecież wśród tego misz-maszu odnajdujemy nagle "Ljutu travu na ljutu ranu" ,utwór zapowiadający już to ,co będzie na "Vjetar s Dinare".Myślę (niestety nie udało mi się nigdzie tego potwierdzić) że właśnie w tym okresie dołącza Tiho Orlic a Marko poznaje bliżej Vitasovica ,Giuliano ,Skoro.I zmienia się jego muzyka ,nagle mamy całkiem nową jakość.Rozbudowane intrumentarium ,bogate aranżacje ,podejście do wokalu.Czerpie z chorwackiej tradycji muzycznej ale nie w stylu np.Mate Bulica.Nie odtwarza ale przetwarza.Wciąż jest muzykiem rockowym ale ma już świadomość tych wszystkich tamburasi którzy stoją za nim.Kto raz usłyszał "Zaustavi se vjetre" nie będzie już obojętny wobec tej muzyki ,a jeśli jest obojętny........to nie czyta tego leksykonu.
cdn
Dalmatinka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dalmatinka » 10.04.2004 11:22

Vaald!!
:D :D :D
Serdeczne dzieki!
Pozdrowienia dla wczorajszej ekipy!!
:D :D :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.04.2004 18:48

Czuję się należący do ekipy i pozdrowiony :lol: , WZAJEMNIE DAL :lol:
Pzdr
krassus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krassus » 10.04.2004 19:40

Oj, chyba nie można być obojętnym Vaald - "... Vukovi se kriju i piju ti vodu, Veseli slavuji pjevaju u zoru ..."

Dal - dziękuję i pozdrawiam.
"Prijatelji, cesto mislim na vas ..." :D :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

MLOPC - edycja 2004 - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone