Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mljet - Pomena, wstęp do Parku Narodowego

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
stiura
Autostopowicz
Mljet - Pomena, wstęp do Parku Narodowego

Nieprzeczytany postnapisał(a) stiura » 23.04.2010 07:55

Witam,
W czerwcu wybieramy się na wyspę Mljet w okolice Parku Narodowego. Widzialem gdzieś informację, że osoby wynajmujące kwaterę w Pomenie nie potrzebują biletu wstępu do Parku. Czy orientujecie się jak jest naprawdę?
Z góry dziękuję...
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 23.04.2010 07:56

Cześć.
Pierwszy raz słyszę.
Na forum nie widziałem takiej informacji.
A czy nie lepiej zapytać u źródła?
stiura
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) stiura » 23.04.2010 07:59

JacYamaha napisał(a):Cześć.
Pierwszy raz słyszę.
Na forum nie widziałem takiej informacji.
A czy nie lepiej zapytać u źródła?

Strona Parku nie działa od jakiegoś czasu. Pytam bo może któś akurat jest zorientowany.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 23.04.2010 08:00

Myślałem o właścicielu kwatery.
ufokking
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 02.07.2010 09:01

Ja tez prosił bym o pomoc bo na stronie oficjalnej P.N nie przeczytam bo nie znam języka wiec bardzo proszę o podpowiedz

1. Jadę na camping np do Babino Polje i czy cała wyspa to P.N i już po wysiadając z promu w Prozura place za wstęp do parku?

2. Czy park to cześć wyspy w okolicach Pomena i dopiero jak przekrocze w tamtych okolicach zwiedzając wyspę to place?

3. i zakładając ze P.N to cześć wyspy to płacąc za wstęp, później na ten sam bilet mogę wejść na dzień następny bo na wyspie będę perę dni i zwiedzać bym chciał P.N nie za jednym razem tylko w parę podejść i właśnie czy muszę za każdym razem płacić za wstęp?

Będę wdzięczny za pomoc :wink:
ufokking
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 08.07.2010 19:20

Nikt mi nie pomoże :cry:
malagosa
Odkrywca
o parku

Nieprzeczytany postnapisał(a) malagosa » 11.07.2010 00:26

Schodząc z promu w Pomenie, nie trzeba kupować od razu biletu. Jest to elegancki drogi port dla jachtów. Do wypożyczenia samochody i rowery, ale raczej do jazdy po wyspie niż po parku. Wejście do parku jest dobrze oznaczone, kasy biletowe. Rzeczywiscie, granic parku nie mogę wygoglować, ale obejmuje on raczej teren wokół jezior. Są ścieżki wokół jezior do klasztoru na końcu dużego jeziora, statek którym można tą drogę pokonac i ścieżka do miejsca gdzie jezioro łączy sie z morzem. Dalej nie szłam i nie interesowałam się co jest dalej, bo było gorąco i byłam zmeczona tą standardową trasą zwiedzania.
Ze ścieszki w parku widać było domy i przejeżdzające samochody, pewnie jest ogrodzony teren, bo na początku szosa biegnie niedaleko jeziora. Można na wyspę zabrać samochód. Przed wykupieniem większej ilosci noclegów na wyspie, lepiej sprawdzić, co można jeszcze tam robić.
ufokking
Cromaniak
Re: o parku

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 11.07.2010 09:01

malagosa napisał(a):Schodząc z promu w Pomenie, nie trzeba kupować od razu biletu. Jest to elegancki drogi port dla jachtów. Do wypożyczenia samochody i rowery, ale raczej do jazdy po wyspie niż po parku. Wejście do parku jest dobrze oznaczone, kasy biletowe. Rzeczywiscie, granic parku nie mogę wygoglować, ale obejmuje on raczej teren wokół jezior. Są ścieżki wokół jezior do klasztoru na końcu dużego jeziora, statek którym można tą drogę pokonac i ścieżka do miejsca gdzie jezioro łączy sie z morzem. Dalej nie szłam i nie interesowałam się co jest dalej, bo było gorąco i byłam zmeczona tą standardową trasą zwiedzania.
Ze ścieszki w parku widać było domy i przejeżdzające samochody, pewnie jest ogrodzony teren, bo na początku szosa biegnie niedaleko jeziora. Można na wyspę zabrać samochód. Przed wykupieniem większej ilosci noclegów na wyspie, lepiej sprawdzić, co można jeszcze tam robić.

Bardzo Ci dziękuje za info czyli PN do zwiedzania, cześć płatna, to nieduża z tego co piszesz powierzchnia.

Można bez opłaty spokojnie poruszać się po miejscowościach blisko Pomeny?

to by było najlepsze rozwiązanie :wink:
ABYS
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ABYS » 29.05.2012 09:55

Dzień dobry
Chciałbym odkopać temat.
@ufokking: czy byłeś w 2010 na wyspie? Podobnie jak Ty zastanawiam się nad dłuższym pobytem na w. Mljet. Znalazłem ładną kwaterę w Polace, ale zanim zrobię rezerwację chciałbym się upewnić jednej sprawie.
Chodzi mi o to, czy można poruszać się po zachodniej części wyspy (rower i pieszo) nie płacąc za każdym razem za wstęp do PN? Oczywiście oprócz jezior i innych miejsc, wymienionych wcześniej w postach. Jak wygląda sprawa wstępu na teren parku dla turystów zakwaterowanych na wyspie? Szczerze mówiąc nie bardzo widzi mi się sytuacja w której musiałbym codziennie płacić za wstęp do PN.
A może ktoś z forumowiczów się orientuje?
Z góry dziękuję.
PS.: Uprzedzam, że strona www.np-mljet.hr nie działa.
ABYS
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ABYS » 30.05.2012 13:20

Odpowiadam. Może w przyszłości się komuś przyda.
Zapytałem w informacji turystycznej na Mljet'cie. Jeżeli mamy zakwaterowanie na wyspie bilet kupujemy tylko raz i okazujemy go ilekroć jesteśmy w PN.

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne