Oj człowiek już stary się robi...
Kiedyś wracał z wakacji i jeszcze w nocy relacje w necie płodził, a dziś...
Już prawie nie pamietam o wakacjach , ale do rzeczy, żeby innym się przydało.
Samochodem juz nie jeźdżę Jak policzę koszty dojazdu (paliwo, winiety, hotele po drodze, autostrady) to samolot wychodzi... taniej Poza tym, po mojej przygodzie sprzed dwóch lat, gdy styrany wracałem z koncertu nocnego i mi powieka "klapnęła" nawet nie wiem kiedy, to teraz mam taką rezerwę do jazdy nocnej. (wtedy nic się nie stało i całe szczęście, ale mogło być różnie, a nie mam już 30 lat , kiedy na raz brałem Dalmację, czy Paryż
No dobra podsumowujmy ekonomiczno - exploracyjnie.
Dlaczego Mlini ? Ponieważ zjeżdziłem już przed laty całą Cro, byłem rownież w Dubrovniku, ale w jego okolicach bawilismy tylko jeden dzień. Nie zawiodłem się ! W kierunku Montenegro - cudowne krajobrazy i plaże !
Samolot (3 osoby) Berlin - Dubrovnik - 780 zł w obie strony (oczywiście prawie rok wczesniej book !)
Do stolicy Niemiec mam 250 km autostradami nie licząć dojazdu do Kórnika, więc pikuś.
Lądujemy w Dubrovniku, wypożyczam Aveo za 700 zł/tydzień (które mi się po 1 dniu rokracza , ale to na inny post
W nocy (około 22.30) dojeżdżam do apratamentu Apartments Ante, Put Bana Josipa Jelačića 31, 20207 Mlini, Chorwacja i okazuje się , że mieszkanie, a własciwie cały wynajęty dom jest klasa !
Apartamentami zarządza przesympatyczny Chorwat, mówiący w ojczystem języku, po niemiecku i angielsku (znowu historia jego życia na inny post).
Pan zaprasza nas na rodzinną imprezę zakrapianą i degustacyjną i tłumaczy, tu zakupy (oczywiście Konzum 3 km za Mlini w stronę Dubrovnika, tutaj wymienia się euro (jedyny bank w mieście w stronę Srebrena ze świetnym kursem bez prowizji), do plaży w lini prostej około 500 m ( no trzeba przejsć jadrankę, ale te miasteczka juz tak położone), Fajna knajpka przy samej plazy w Mlini, taka drewniana cała (koło kibelka czyściutkiego, darmowego z panią sprzatającą co kilka minut !) , wygląda niepozornie ale smacznie, duże porcje i no powiedzmy przystepne ceny , bo cała Riviera Dubrovnicka wydaje mi się droższa od innych części Chorwacji, ale w końcu nie byłem tam 3 lata...
Ponieważ nie lubię relacji typu na śniadanie zjadłem, na obiad... wstawiam krótką fotorelację z minimalistycznym opisem
Jak cudownie zobaczyć Dubrovnik z góry ! Lotnisko około 20 km za miastem w okolicach Cavtat
Jednej nocy Bora i na drugi dzień... woda 18 C ! Nie dało się do niej wejść, mimo że powietrze +35 ! całe szczęście kolejnego dnia wszystko wróciło do normy, a ta zimna aż parowała !
Taxi boat do Dubrovnika - swietna wycieczka - bilet niezbyt tani za dorosłego 70 kun w dwie strony, ale warto !
Znowu Dubrovnik z góry ! Tym razem SRD ! Znajomi poszli na mury, my juz tam bylismy przed kilka laty, więc mówię rodzince On the Cable ! Oni zdziwieni, a potem... zachwyt ! (Na murach +50 C ! Wyrazy współczucia dla twardzieli ! )
Gdzie ja w końcu mieszkałem Sam, gospodarz nie wiedział..., przywiesili mu prawie przed domem 2 tygodnie wczesniej coś takiego ale adres mam Mlini, przynajmniej na razie - mówił
No już pisałem wcześniej, Aveo się rozkraczyło Została tylko "trójka". Pomyślałem na trójce do czarnogóry nie dojadę Taki niepozorny Economy Car Rental stanął na wysokosci zadania i na drugi dzień przyprowadzono mi 2 letniego Cruze`a - fajnie się tym jeździło.
W drodze do Montenegro na promie skracającym Zatokę Kotorską ! cena za auto 4,50 euro - co za widoki ! Z powrotem wróciłem dookoła zatoki z ciekawości (30 km dalej też pięknie !) Za rok Czarnogóra ? ...
Budva - mury miejskie super - taki mini, mini Dubrovnik, ale spokojnie i powolutku w skwarze super się zwiedzało, a potem na zakupy ! Koszulki firmowe za 4 euro ! (firmowe ?!)
Majestatyczny Kotor i obiad za 6 euro ! Toż to grosze w porównaniu z CRO !
Pani w Mlini (właściwie w Srebreno koło budowy wielkiego marketu sprzedaje anchois własnej roboty ! Do tego Zlahtina ! Wiem to wino z Krk, ale jak tylko widze w sklepie w Cro to się nie mogę powstrzymać
Ciekawostka , plaża nudystów w Mlini... Fotografowałem, zeby nagości nie było
Apratament Ante , cały do, do dyspozycji, widok z tarasu na jadran, ale około 500 m od plazy, całe szczęście tylko około 100 schodów, a właściwie 0, tylko ścieżką pod górkę
Najlepsza plaża jest w ... samym Mlini, maleńka, kameralna, kamyczki, taką uwielbiamy ! Nawet trochę skałemk i piasku tam jest (takie Cro Beach w pigułce )
To ta plaża ! Żona twierdzi, że najfajniejsza w całej Cro, a w końcu 7 raz byliśmy ( albo 8... nie pamiętam )
Srebreno, cudna zatoka i jeden wieki plac budowy w tym roku (hotele, centra handlowe ) , dobrze ,że tutaj nie mieszkaliśmy, ale w zeszłym roku musiało być super i może za rok będzie (Jednak wolę Mlini)
Droga z Srebreno do kupari (kurczę bateria mi się w aparacie skończyła, ale Kupari rozczarowało, takie Mielno w Chorwacji Potem byłem jeszcze w ruinach hoteli w nocy ! To było przeżycie . brrrr
Cavtat - fajny port dla podobno rosyjskich dygnitarzy, tylko z kąpielami krucho , plaże skaliste, nie dla nas. miasto świetne.
i to tyle, a za rok może Montenegro jednak.... po te koszulki firmowe