Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Miro Gavran Poznań-Kraków

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
aga2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga2 » 03.06.2013 17:17

Miro Gavran to wybitny wybitny współczesny dramatopisarz chorwacki, autor wielu sztuk teatralnych, słuchowisk radiowych, scenariuszy filmowych, a także powieści.
Wielki sukces przyniosły mu sztuki: "Noc bogów", "Antygona Kreona", "Szekspir i Elżbieta", "Miłości George’a Washingtona", "Pacjent doktora Freuda", "Czechow Tołstojowi powiedział „żegnam”", "Mąż mojej żony", "Śmierć aktora", "Zapomnieć Hollywood", "Wszystko o kobietach", "Wesoły czworokąt", "Hotel Babilon", "Jak zabić prezydenta".

W najbliższych dniach Miro Gavran wraz z żoną, aktorką Mladena Gavran będzie gościł w Polsce
najpierw w Poznaniu, 6.06.2013 w ramach "Czwartków Literackich" w Poznaniu, spotkanie o godzinie 18.00 w Sali Czerwonej Pałacu Działyńskich w Poznaniu (Stary Rynek 78/79), spotkanie poprowadzą Krystyna Pieniążek-Marković i Bogusław Zieliński z Instytutu Filologii Słowiańskiej UAM. (wstęp bezpłatny)

w piątek 7.06.2013 również w Poznaniu w Teatrze Ósemego Dnia g. 19.00 – „Hotel Babilon” – monodram w wykonaniu Mladeny Gavran (oczywiście oryginał językowy :) Wstęp bezpłatny.
Rezerwacja miejsc pod numerem telefonu: 61 855 20 86 lub mailowo: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

a następnie 26.06-1.07.2013 w Krakowie w Teatrze Ludowym, festiwal GavranFest, dziewięć spektakli Gavrana w jednym miejscu :) wyjątkowa uczta :)
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 06.06.2013 19:00

Przypomniało mi się, że na półce mam jego czerwonozaokładkowaną książkę - prezent od chorwackiego znajomego :)

Wczoraj "było" ... "Jak zabić prezydenta" (mam nadzieję, że tajne służby nie wyłapią tego zapisu i nie staną za chwilę na naszej wycieraczce :lol: )

Dzisiaj "Hotel Babilon" czyli opowiastka o tym, jak Zuzanna Kollarova z mafią słowacką na niekorzyść Górala Jędrka Parzenicy-Juhasa pracowała :oczko_usmiech:

Zaraz wracam do "Wszystkiego o mężczyznach" - czyli pięciu opowieści z zakończeniami innymi, niż się na początku wydawało.

Bo książka Miro Gavrana "Jak zabić prezydenta i inne sztuki" to zbiór kilku "sztuk" gotowych do wystawienia.

P.s. "Hotel Babilon" jako monodram ... hm ... Mladena Gavran będzie miała spore wyzwanie ... językowe :D
:wink:

Pozdraviam
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 15.06.2013 23:15

W czerwonozaokładkowanej książce są jeszcze trzy inne opowiadania Gavrana: "Światy równoległe" czyli sprytny wymyk od rzeczywistości?, "Miłość George'a Washingtona" czyli pojedynek Żony i Kochanki, i kończona właśnie "Noc bogów" .

Do poczytania :)

Echh ... ten Kraków tak daleko
a w rodzinie same imprezy w tym czasie

Powrót do Kultura chorwacka

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies