Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mio czy Navigon?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
to ja ewa
Cromaniak
Mio czy Navigon?

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 25.08.2011 22:11

Myślę o Mio Spirit 685 lub Navigon 40plus
sama juz niewiem którą nabyć.Im więcej czytam po różnych forach ,tym chyba mniej wiem.ślubnemu robią wodę z mózgu w sklepach jak idzie "zapoznawać się wizualnie".
Potrzebna będzie podczas jazdy po Polsce(dość dużo) i 2-3 razy w roku wakacyjnie.
Raczej wolałabym się nie bawić w odblokowywania i dogrywanie map,bo nie za bardzo na tym się znam i cykora miałabym,że cos popsuję.A mąż w tych komputerowych zagadnieniach to noga zupełna.
Doradzicie coś?
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 25.08.2011 22:15

Ja mam Naqvigona i śmiga jak ta lala!
Tej drugiej nie znam,więc nie mogę się wypowiedzieć,ale Navi-Gon jest spoko. :wink:
drk001
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) drk001 » 26.08.2011 11:33

kup sobie jakies MIO z dobrym procesorem i do tego Automapa lub Mapa Map, na Polskę to najlepsze programy a i na Europę Automapa radzi sobię nieźle (posiada mapy Navteq-a)

choć nie ukrywam, że najlepsze na Europę jest IGO + mapy lokalnych dostawców, które mają rewelacyjne pokrycie Bałkanów.
... wszystko do znalezienia w sieci.... ale to dla takich mniej legalnych.
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 26.08.2011 20:47

a są może użytkownicy ww.sprzętu?Tak jak anakin:ma i wypowiedział/ła swoją opinię.Bardziej chodziłoby mi o opinię "czynnych użytkowników"

drk001 - nie interesuje mnie "jakieś "Mio.Interesuje mnie ten własnie konkretny model.
drakodrako1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) drakodrako1 » 27.08.2011 00:29

Ja mam Navigona na Iphona i spisał się rewelacyjnie w każdym państwie :) Polecam
wajzy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajzy » 27.08.2011 00:40

Jeżdżę na garminie - naprawdę rewelacja.Wcześniej auto mapa- już do niej chyba nie wrócę.Garmin jest szybki i prosty . Obsługa w czasie jazdy to numer 1wśród map i odbiorników.
drk001
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) drk001 » 27.08.2011 05:52

to ja ewa - to musisz napisać konkretnie czego oczekujesz od nawigacji.
ja dla przykładu mam Larka 35.3.
działa na tym sprzęcie każdy soft i więcej mi nie trzeba.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 27.08.2011 06:47

to ja ewa napisał(a):......?

Wjedź do sklepu. Zamknij oczy i po omacku znajdź. Co dotkniesz i kupisz .... będziesz zadowolona.
Odpuść sobie wszelkie porady ( z szacunkiem dla udzielających); są subiektywne.
Każda nawigacja "jedzie". :!: Każda. Kup coś co jest akurat w autentycznej promocji.

ps.
Używałem pożyczonej nawigacji za 1500 zł (mapa- IGO) i dla sprawdzenia co warte "barachło" z Biedronki czyli Manta (mapa-automapa), jednocześnie miałem tą Mantę.
Różnica ...... żadna. W zasadzie był jeden zgrzyt, ta za 1500 zł. w Trieście (Włochy) wprowadziła mnie w "maliny" a Manta dała radę.
Osobiście nie mam żadnej ale jak bym kupował to zwrócę uwagę na procesor i mapy. Sama marka nawigacji dla mnie nie jest ważna.
Ostatnio edytowano 27.08.2011 07:20 przez woka, łącznie edytowano 1 raz
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 27.08.2011 07:10

to ja ewa napisał(a):Myślę o Mio Spirit 685 lub Navigon 40plus
sama juz niewiem którą nabyć.Im więcej czytam po różnych forach ,tym chyba mniej wiem.ślubnemu robią wodę z mózgu w sklepach jak idzie "zapoznawać się wizualnie".
Potrzebna będzie podczas jazdy po Polsce(dość dużo) i 2-3 razy w roku wakacyjnie.
Raczej wolałabym się nie bawić w odblokowywania i dogrywanie map,bo nie za bardzo na tym się znam i cykora miałabym,że cos popsuję.A mąż w tych komputerowych zagadnieniach to noga zupełna.
Doradzicie coś?

Czyli interesuje Cię nawigacja w komplecie z mapami producenta, bez kombinowania, rozblokowywania, dogrywania map innych producentów. Moje zdanie jest takie że Navigon to dobry strzał. Nie miałem do czynienia z mapami od MIO, ale z czystym sumieniem polecam Navigona. Używam od 4 lat (oczywiście aktualizuję) i nawet nie pomyślałem o zmianie na inną navi.
Zasada jest taka: jeśli Poiska to Automapa (choć zarówno TTom, Navigon, MIO i inne też dają radę), jeśli Europa- Garmin, Navigon, TTom, iGo. Nic innego nie polecił bym przyjacielowi gdyby mnie pytał. Z tymi w/w miałem do czynienia. Taka jest moja opinia.
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 28.08.2011 20:20

Ja na twoim miejscu wybrałbym MIO, aktualnie posiadam Mio Spirit 487 FEU asystent pasa ruchu działa super, TMC również tylko nie wiem jak te usługi działają w Polsce bo u nas są to początki TMC i asystenta pasa ruchu.
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 30.08.2011 06:48

dziękuję za odpowiedzi,co nieco mi pomogły.
Piszą w opisach,że Navigon ma 64Mb pamięci wewn.Mio ma 128MB.
Jak te wielkości przekładają się na działanie sprzętu?.Myslę sobie,że te 64 to może trochę mało,ale przecież większość urządzeń ma tylko tyle i ludzie chwalą.
drk001
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) drk001 » 30.08.2011 13:45

proponuje odwiedzić forum "my-navia"
tam otrzymasz odpowiedz na wszystkie nurtujące Cię pytania.
pzdr
fidosanok
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fidosanok » 30.08.2011 14:19

gonzo napisał(a):Ja na twoim miejscu wybrałbym MIO, aktualnie posiadam Mio Spirit 487 FEU asystent pasa ruchu działa super, TMC również tylko nie wiem jak te usługi działają w Polsce bo u nas są to początki TMC i asystenta pasa ruchu.

Asystent pasa ruchu nie zależy od nawigacji, tylko od programu. Mam starego Beckera, któego dawno temu odblokowałem i wgrałem tam IGO 8 - moim zdaniem najlepszy na Europę, choć skomplikowany. Tam także jest asystent pasa ruchu:)
Poza tym zgadzam się z tym co napisał WOKA... i znam to z doświadczenia, a nie opowiadań :wink:
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 30.08.2011 14:34

fidosanok napisał(a):
gonzo napisał(a):Ja na twoim miejscu wybrałbym MIO, aktualnie posiadam Mio Spirit 487 FEU asystent pasa ruchu działa super, TMC również tylko nie wiem jak te usługi działają w Polsce bo u nas są to początki TMC i asystenta pasa ruchu.

Asystent pasa ruchu nie zależy od nawigacji, tylko od programu. Mam starego Beckera, któego dawno temu odblokowałem i wgrałem tam IGO 8 - moim zdaniem najlepszy na Europę, choć skomplikowany. Tam także jest asystent pasa ruchu:)
Poza tym zgadzam się z tym co napisał WOKA... i znam to z doświadczenia, a nie opowiadań :wink:
Czy napisałem że zależy od nawigacji wyraźnie jest napisane że w tym modelu działa super , dodam jeszcze ze bez żadnych przeróbek i modyfikacji wszystko jak najbardziej legalne.
fidosanok
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fidosanok » 31.08.2011 15:17

gonzo napisał(a):
fidosanok napisał(a):

Czy napisałem że zależy od nawigacji wyraźnie jest napisane że w tym modelu działa super , dodam jeszcze ze bez żadnych przeróbek i modyfikacji wszystko jak najbardziej legalne.

No wybacz, ale przeczytaj jeszcze raz to co napisałeś i obiektywnie oceń jaki sens wypowiedzi z niego wynika :roll: Nie pisałeś nic o mapach, a o modelu GPS !
TMC rzeczywiście można powiedzieć, że raczkuje, ale początki asystenta pasa ruchu...??? Przecież nie działa on na zasadzie TCM i jak pisałem zależy od programu.

Poza tym trochę mylisz pojęcia, po odblokowanie nawigacji nie wiąże się z czymś nielegalnym... No chyba, że nielegalnym jest dokupienie map i zainstalowanie innych niż oryginalne?! (Notabene kiedy kupowałem Beckera mapy w nim do niczego się nie nadawały, o czym przekonałem się zbyt późno)
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone