Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mio czy Navigon?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
nocad
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) nocad » 31.08.2011 22:59

fidosanok napisał(a):
..... i jak pisałem zależy od programu.

jak i od map, które muszą mieć zapisane takie informacje :wink:
Palmetto2006
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Palmetto2006 » 15.02.2014 20:40

W tym roku wybieram sie do CRO...i właśnie zastanawiam się nad kupnem nawigacji...możecie mi pomóc...co wybrać..
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 15.02.2014 22:19

jeśli o Europę chodzi, ja najbardziej polegam na Tom Tom i Navteq. ale podobno o gustach się nie dyskutuje;-)
drk001
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) drk001 » 16.02.2014 05:34

Zainstaluj sobie IGO i mapy Navteq i będzie dobrze.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.02.2014 06:56

Ja polecam nawigacje NavRoad VIVO S http://allegro.pl/listing/listing.php?s ... rch_scope=
i program AutoMapa Europe http://www.automapa.pl/?PEI=53169&lng=PL&cid=53174 .
Tutaj http://pdaclub.pl/forum/automapa/ możesz poczytać, aby dowiedzieć się czegoś więcej.
Tu http://www.miplo.pl/index.php?1&c=0 możesz podejrzeć ile przybyło nowych punktów typu: fotoradar, kontrola policji, ciekawe miejsce, parking, sklep, restauracja, itp.
a tu http://mapa.targeo.pl/remark/ zgłaszasz ewentualne poprawki do mapy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.02.2014 10:52

W nowej wersji AutoMapy Europe 6.15 1312 jest już naniesiony tunel pomiędzy autostradą a Baska Voda.
karolo333
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) karolo333 » 16.02.2014 12:53

Ja proponuje darmową nawigację w telefonie na android navigon aktualizacji dokonują użytkownicy i producent nanosi poprawki na mapy.SPrawdziłem i dla mnie na POlskę i Europę zachodnią działa rewelacyjnie a co najważniejsze-darmowe aktualizacje i 200zl wpłacone na konto w ramach oszczędności.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 16.02.2014 17:30

Palmetto2006 napisał(a):W tym roku wybieram sie do CRO...i właśnie zastanawiam się nad kupnem nawigacji...możecie mi pomóc...co wybrać..

Jeżeli specjalnie na wyjazd, to w Europie na autostradach trudno się zgubić, a do Cro to już szczególnie... :mrgreen:
Wystarczy dobry atlas.

„Niedogodnością" może być szukanie adresu, ale kiedyś navi nie było i dojeżdżaliśmy bez problemu.
Navi przydaje się przy kluczeniu po miastach.

Ale nawet w PL na prostej drodze ostatnio Znajomy zawierzył nawigacji, nie patrząc na drogowskazy, i zrobił sobie prawie 80 km ekstra. To trzeba mieć talent.... :roll:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 16.02.2014 18:49

FUX napisał(a):
Palmetto2006 napisał(a):W tym roku wybieram sie do CRO...i właśnie zastanawiam się nad kupnem nawigacji...możecie mi pomóc...co wybrać..

Jeżeli specjalnie na wyjazd, to w Europie na autostradach trudno się zgubić, a do Cro to już szczególnie... :mrgreen:
Wystarczy dobry atlas.

„Niedogodnością" może być szukanie adresu, ale kiedyś navi nie było i dojeżdżaliśmy bez problemu.
Navi przydaje się przy kluczeniu po miastach.

Ale nawet w PL na prostej drodze ostatnio Znajomy zawierzył nawigacji, nie patrząc na drogowskazy, i zrobił sobie prawie 80 km ekstra. To trzeba mieć talent.... :roll:

Dokładnie, a i w stritwiu można się dojazdu nauczyć, jak ja do noclegu w Krapinie. Mam nawigację Modecom z AM. Fajny sprzęt, z bluetooth, a co za tym idzie z głośnomówiącym. Ale atlas jest też :smo:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.02.2014 21:13

Nawigacja w dużym, nieznanym nam dobrze
mieście jest niezastąpiona :D

Na trasie wystarczy mapa :!:

Nie wiem, czy warto kupić nawigację specjalnie na wyjazd do Chorwacji.
Jak na co dzień nie jest ona potrzebna, to warto się zastanowić 8)
Ja pożyczam płatną
i mam bezpłatną Be-on-road,
w komórce jako rezerwę :roll: ,
obie niezłe,
ale i tak nie wolno wyłączyć
mózgu 8)

W Be-on-road mapa Polski jest do
d...,
ale np. Austrii jest bardzo dobra
drk001
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) drk001 » 17.02.2014 06:06

Potwierdzam - dojazd do Chorwacji koniecznie mapa na kolanach, nawigacja jako dodatek i pogladowa informacja ile jeszcze km do celu itd. Do jazdy po nieznanym mieście navi bardzo pomocna.

Polecam IGO - bardzo dobry program, można załadować mapy Navteq, Teleatlas (TomTom) lub mapy lokalnych dostawców.
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 17.02.2014 17:08

ja korzystam z nawigacji już wiele lat, miałem bardzo dużo różnych map, i zawsze dla mnie najlepszy był tomtom. Mam jeszcze takiego bardzo starego tomtoma i działa OK prowadzi też prawdopodobnie ok (zawsze trafiam czy najbliżej nie wiem bo nie znam drogi bo jak bym znał to po co nawigacji) jednak niedawno odkryłem iż automapa też prowadzi bardo dobrze. Wiadomo czasem jakieś błędy i jednej i 2 się zdarzają. Ale Auto mapa ma coś czego w tom tomie mi brakuje, można wejść na stronę TARGEO.PL i ustawić sobie przejazd tak jak się chce a nie tak jak prowadzi mapa. Owszem można w tomtomie ustawić punkty pośrednie. Ale ustawianie przejazdu na stronie targeo jest rewelacyjne. Planuję sobie w domu przejazd jak chcę. Od razu widzę na większym ekranie komputera jak trasa przebiega itp. a potem tylko wczytuję tą trasę na nawigacji i jadę tak jak ja chcę, a nie tak jak przeliczył jakiś algorytm w programie nawigacyjnym.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 17.02.2014 17:36

paulr napisał(a):ja korzystam z nawigacji już wiele lat, miałem bardzo dużo różnych map, i zawsze dla mnie najlepszy był tomtom. Mam jeszcze takiego bardzo starego tomtoma i działa OK prowadzi też prawdopodobnie ok (zawsze trafiam czy najbliżej nie wiem bo nie znam drogi bo jak bym znał to po co nawigacji) jednak niedawno odkryłem iż automapa też prowadzi bardo dobrze. Wiadomo czasem jakieś błędy i jednej i 2 się zdarzają. Ale Auto mapa ma coś czego w tom tomie mi brakuje, można wejść na stronę TARGEO.PL i ustawić sobie przejazd tak jak się chce a nie tak jak prowadzi mapa. Owszem można w tomtomie ustawić punkty pośrednie. Ale ustawianie przejazdu na stronie targeo jest rewelacyjne. Planuję sobie w domu przejazd jak chcę. Od razu widzę na większym ekranie komputera jak trasa przebiega itp. a potem tylko wczytuję tą trasę na nawigacji i jadę tak jak ja chcę, a nie tak jak przeliczył jakiś algorytm w programie nawigacyjnym.

To samo możesz zrobić w AutoMapie zainstalowanej na komputerze. :wink:
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 26.02.2014 18:33

tylko po co instalować jak targeo zawsze najbardziej aktualne (pokazuje roboty drogowe objazdy i planowane roboty drogowe bynajmniej w polsce):)
matusz1044
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) matusz1044 » 06.03.2014 21:25

Według mnie najlepsze mapy ma Igo.
Testowałem parę różnych dostawców map, ale Tylko z Igo, jeździ mi się dobrze.
Obecnie używam Igo Primo na androida i spisuje się rewelacyjnie..
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone