VOID napisał(a):prawda jest taka że Chorwacja jest państwem na terenie którego prowadzono działania wojenne. Pomimo rozminowania terenów nadal mogą się zdarzyć jakieś niespodzianki .
Jeżeli dobrze pamiętam to ten temat był już przerabiany chyba 2 lata temu i dość obszernie opisany przez Leona.
Chorwacja dołożyła starań żeby rozminować wybrzeże ale w głębi lądu można znaleźć informację o tym że teren jest zaminowany.
A co do wyspy Vis - tak jak napisał Maciej to był teren wojskowy i nigdy nie wiadomo co można tam znaleźć.
Ale to zawsze jakaś dawka adrenaliny
Pzdr
Karol
niezawodny napisał(a):Jedźcie spokojnie nad morze do HR i zapomnijcie o minach!
Wybrzeże jest po ostatniej wojnie całkowicie rozminowane tym bardziej że pas przybrzeżny był przez całą wojnę w rękach chorwackich (z drobnymi wyjątkami w okolicach Dubrovnika i Maslanicy).
Co innego jest w interiorze chorwackim zwłaszcza tam gdzie przechodziła linia frontu (demarkacyjna) z serbską podówczas Krainą - tam można jeszcze spotkać tabliczki z napisami miny - ja mam nawet parę fotek "na tą okazję) ale trzeba naprawdę niźle się postarać i jeździć po zadupiach żeby je znaleść.
A co do miny na wyspie Vis to chciałem nieskromnie zwrócoć uwagę że Vis był obiektem strategicznym w czasie II-giej wojny światowej - przez pewien okres mieścił się tam sztab Tity i równie dobrze mogla to być mina z tamtego okresu. W Polsce ten problem także występuje i to chyba w znacznie większym stopniu więc co do HR to nie ma co siać paniki
niezawodny napisał(a):Jedźcie spokojnie nad morze do HR i zapomnijcie o minach!
Wybrzeże jest po ostatniej wojnie całkowicie rozminowane tym bardziej że pas przybrzeżny był przez całą wojnę w rękach chorwackich (z drobnymi wyjątkami w okolicach Dubrovnika i Maslanicy).
niezawodny napisał(a):W Polsce ten problem także występuje i to chyba w znacznie większym stopniu więc co do HR to nie ma co siać paniki
Korala napisał(a):Na Żirje w jednej z zatok (obok Velika Stupica) są tablice "uwaga miny"
Stoją tak od wielu lat, porządnie podrdzewiały.
Nie sprawdzaliśmy na brzegu czy są tam faktycznie miny, ale na dnie nie ma bo pewnie bym już tego nie pisał
zresztą zatoczka niezbyt ciekawa, stanęliśmy tam tylko dlatego, że obok nie było miejsc, a gdzieś się trzeba było schować
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...