napisał(a) skklub » 10.06.2007 22:38
Witam !!!
Byłem w Mimicach lub Medici (sąsiednia wioska) kilka razy. Miejscowość bardzo cicha w Medici jest nawet kameralna plaża na którą przychodzą tylko okoliczni bywalcy pensjonatów. Jeżeli lubisz spokój i ciszę to na pewno dobry wybór. Mimice to dobry punkt wypadowy w Dalmacji. Jeżeli lubisz zwiedzać to warto pojechać do Dubrownika, Orebicza i na Korczulę. 30.06 na Korczuli jest festyn, dokładnie nie pamiętam czego ma dotyczyć ale jest parada "przebierańców" fajna imprezka i warto w niej wziąć udział. Wracając z południa Dalmacji w Stonie można kupić świeże małże i krewetki. Nie zapomnij tylko wziąć przepisu na małże. Jak ktoś nie jadł to polecam. Przyrządzenie jest bardzo proste a smak niesamowity.
Kierując się na północ koniecznie trzeba zobaczyć Omis (10 km), Split, Trogir. 10 km od Splitu jest fajny zamek w miejscowości Klis i ruiny rzymskiego miasteczka Salona. Będąc w Mimicach można pojechać do NPK Krka. Jeżeli chcesz zobaczyć fotki to skocz na stronę
http://www.skklub.republika.pl tam znajdziesz opis ciekawych miejsc i tak jak pisałem fotki z pobytu w Cro.
Z Mimic jest też blisko do Bośni a w niej do Medugorie. Jak lubisz zwiedzać takie miejsca. Musisz wyjechać tylko w miarę z rana, żeby na miejscu jak najwięcej czasu przeznaczyć na zwiedzanie. My pojechaliśmy około południa i niewiele można było już zobaczyć.
Tak jak pisałem Mimice to dobry punkt do zwiedzania Dalmacji.
Pozdrawiam i życzę miłych wakacji w przepięknej Chorwacji.