Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mimice - Mostar - Dubrovnik -Mimice ???

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
_Rafi_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Rafi_ » 16.06.2012 08:13

Czy to dobra wycieczka jak w temacie ?
Będziemy za tydzień w Mimicach i między innymi chcielibyśmy zwiedzić i Mostar i Dubrovnik , i tak pomyślałem ,że może by tak za jednym razem te dwa miasta zwiedził . Mój plan to z rana wyjechać do Mostaru ,pochodzić ,zwiedzić,coś zjeść i pojechać pod wodopasd pokąpać się,żeby i dzieci odpoczeły,tak po półtorej godzince odpoczynku ruszyć zamiast spowrotem do Mimic to pojechać na popołudnie-wieczór do Dubrovnika i tam pozwiedzać ,pokąpać się i coś zjeść,i na noc wrócić do apartamentu w Mimicach.
Czy taka wycieczka nie będzie bardzo mocno męczaca,może ktoś testował podobne rozwiązanie ?
I następne pytanka:
Gdzie doradzacie pokonać granicę jadąc do Mostaru i ewentualnie potem wracając i jadąc do Dubrovnika ?Czy to najlepiej przez Metkovic gonić czy może przez któroś przejście bliżej jadąc do Mostaru z Mimic?
Gdzie dokładnie jest ten wodospad w BiH w drodze powrotnej żeby zaliczyć,bo nie chce mi sie juz wertować znowu relacji,a wyleciało mi z głowy?

Z góry dziękuję za odpowiedzi,bo wcześniej czytałem i czytałem forum ,a nie notowałem,a teraz zeszycik założyłem i wszystko co potrzebne poprostu zapisuje.
kominesku
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kominesku » 16.06.2012 11:26

Może być dość męcząca, szczególnie jeżeli będą temperatury powyżej 30 stopni. Powrót z Dubrownika do Mimic Jadranką to około 3 godziny. Jazda z Mimic do Mostaru to około 2 godz, najlepiej przez góry ( za Makarską w lewo ) kapitalne widoki.
_Rafi_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Rafi_ » 16.06.2012 13:00

kominesku napisał(a): Jazda z Mimic do Mostaru to około 2 godz, najlepiej przez góry ( za Makarską w lewo ) kapitalne widoki.

A mógłbyś dokładniej napisać ,którym potem przejściem granicznym na BiH przejechać,albo jak umiesz i masz czas wrzucić mapkę z trasą.
Z góry dzięki.
A jakbym miał tak wybrać jedno na pierwszy raz,to co lepiej zobaczyć Mostar czy Dubrownik ? Nie wiem czy na pierwszy pobyt w CRO nie za dużo tych wycieczek będzie,bo jeszcze jakiś fishpicnik,Split,Trogir ,Omiś ,BV itp. ufff plany są ciekawe ile zrealizuje :) .
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.06.2012 14:07

http://www.viamichelin.pl/

Wpisz wyjazd Mimice, przyjazd Mostar, wybierz trasa najkrótsza, kliknij szukaj ...
i masz wszystko na ekranie :lol: :idea:
falco.v
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) falco.v » 16.06.2012 15:47

Mostar jest piękny i gdybyśmy się wybierali kolejny raz, to moim zdaniem Mostar i Kravica - to prawie na jeden dzień z dojazdem i drogą powrotną...a Dubrownik podobnie.

Osobiście nie wyobrażam sobie zaliczyć z dziecmi Mostar i Dubrownik w jeden dzień...ale pewnie się da, tylko będzie to byle szybciej i byle jak...
_Rafi_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Rafi_ » 16.06.2012 22:56

Janusz Bajcer napisał(a):http://www.viamichelin.pl/

Wpisz wyjazd Mimice, przyjazd Mostar, wybierz trasa najkrótsza, kliknij szukaj ...

Janusz na tyle to ja znaju internet ,chodziło mi o doświadczenie bardziej .
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.06.2012 23:35

_Rafi_ napisał(a):

Tak :wink: :?: a kto prosił o wrzucenie mapy z trasą :?: :wink:
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 17.06.2012 00:21

_Rafi_ napisał(a):

Rafi - ja właśnie jechałem tą trasą prze Vrgorac. Z Mimic wyjechałem do autostrady w Sestanovac. Potem autostradą do samego końca i stamtąd do granicy z BiH. Trasa bardzo prosta i piękna. Cholernie śliska podczas deszczu, ale Ty może tego nie doświadczysz.

Nie ma problemu. Jesteś w stanie spokojnie oba miasta zwiedzić w jeden dzień. Wiadomo, że Dubrovnik to będzie liźnięcie - ale zawsze warto.
_Rafi_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Rafi_ » 17.06.2012 08:19

Janusz Bajcer napisał(a):
_Rafi_ napisał(a):

Tak :wink: :?: a kto prosił o wrzucenie mapy z trasą :?: :wink:

Ty Janusz jesteś nieroformowalny .
Jest trasa przez Metkovic jak pisałem,ale jak ktoś poleca przez góry,bardziej kameralna trasą to chyba normalne że poprosiłem o trasę.
W Chorwacji nigdy nie byłem,druga sprawa przez góry do Mostaru nie jeździłem,google pokazuje trasę gówną drogą,więc nie wiem którędy to jest przez góry i którym wtedy przejściem na BiH wjechać.
Wiem że po przekwicie jest ciężko,ale jak Ci coś w moim temacie nie pasuje to poprostu sie nie udzielaj (niewpiermandalaj jednym słowem mówiąc).Jak Ci się nudzi idz gdzieś w miasto i gołębiom bułkę porzucaj.
Adam Sz.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam Sz. » 17.06.2012 09:53

_Rafi_ napisał(a): ... google pokazuje trasę gówną drogą,więc nie wiem którędy to jest przez góry i którym wtedy przejściem na BiH wjechać.

No nie ... Jak kogoś coś tam tego czy podobnego, to nie mijaj się zbytnio :wink: Google nic nie pokaże, bo dla niego drogi w Bośni w sensie wytyczania trasy nie istnieją. Nie będziesz miał głównej trasy, ani górskiej.

Wpisz więc w ViaMichelin co trzeba i sam zdecyduj, którędy chcesz jechać. Każda droga jest dobra, bo każdy lubi coś innego :wink:

Co do wymogu doświadczenia ... Byłem, widziałem, ale na dwa razy. Trochę trudno zaliczyć to w komplecie. Można, ale bez sensu. Po drodze masz jeszcze inne ciekawe miejsca i jak juz będziesz w Mostarze czy w Dubrovniku, to warto je zobaczyć (np. Blagaj). Według mnie lepiej za jednym razem Mostar i okolice, za drugim Dubrovnik.
Granicę przekraczałem w Mali Prolog. Brak kolejki, trochę kręcenia po górach i ładne widoki na dolinę Neretwy.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.06.2012 11:24

_Rafi_ napisał(a):W Chorwacji nigdy nie byłem,druga sprawa przez góry do Mostaru nie jeździłem,google pokazuje trasę gówną drogą,więc nie wiem którędy to jest przez góry i którym wtedy przejściem na BiH wjechać.

Michelin pokazuje różne trasy :wink:
edekxp
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) edekxp » 17.06.2012 12:23

Planowałem też Mostar i Dubrownik jednego dnia, ale to zły pomysł.
Tak więc planuję dwie wycieczki, na spokojnie
MaJaKi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MaJaKi » 17.06.2012 12:33

w zeszłym roku z Komarnej pojechaliśmy do Mostaru, Medżugorie i na wodospady na Krówce, zajęło nam to cały dzień, trafiliśmy na upały jakich najstarsi Bośniacy nie pamiętali. Nie wyobrażam sobie wcisnąć jeszcze Dubrownika (odpuszczająć Medżugiorie rzecz jasna ) ale pewnie jakby się ktoś uparł to się da, tylko że wiekszość tej wycieczki to w samochodzie a gdzie pozwiedzanie, odsapniecie, tak na łapu capu to na nic
haka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) haka » 17.06.2012 18:27

Dwa lata temu jechałem trasą Mimice-Dubrownik-Metkowic-Mostar-Ljuti Dorac-Jare-Kocerin-Grude-przejście w Goricy-Imotski-Cista Provo-Sestanovac-Mimice. Trasa Dubrownik-Mostar szybka ale stało kilka radiowozów milicji. Z Mostaru do Imotski droga też dobra ale w miejscowościach prędkość tylko 40km/h. Tubylcy gnali to i ja a milicja tylko mnie zatrzymała. Jak widać koszą tylko obcokrajowców. Medjugorie jest przereklamowane i tylko żałowałem drogi. Jeden kościółek i masa straganów z dewocjonalnym badziewiem.
Pozdrawiam
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 17.06.2012 22:38

haka napisał(a):Medjugorie jest przereklamowane i tylko żałowałem drogi. Jeden kościółek i masa straganów z dewocjonalnym badziewiem.
Pozdrawiam

8O Gdybyś wiedział po co niektórzy tam jeżdżą to ominąłbyś stragany, a Kościółek zostawiłbyś na koniec. Jak już słyszałeś "reklamę" i wiedziałeś, że Medjugorie jest znane to powinieneś doczytać jeszcze z jakiego powodu.

Poza tym czego się spodziewałeś w małej wiosce - Sagrady Gaudiego? Wybierz się do Świebodzina - tam jest "wypas" i zdjęcia można zrobić :lol:
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone