Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mimice - Mostar - Dubrovnik -Mimice ???

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
_Rafi_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Rafi_ » 18.06.2012 08:38

Ja w BiH myślałem o Mostarze i wodospadzie ,to Medjugorie chyba omine,bo nie zachwycaja mnie takie religijne miejsca.Chyba ,że jak będą humory to z ciekawości na chwilke wstąpimy.Wracając z Mostaru na co trzeba się kierować na te wodospady?
Kominesku ta trasa ładna to ta w michelinie zaznaczona na żółto za Makarską w lewo ? Wyznacza tą trasę jak zaznacze ekonomiczny przejazd,na najkrótszym całkiem mnie do góry od razu wywala na wysokości Breli nad magistrale całą.To która wybrać ?
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 18.06.2012 15:06

_Rafi_ napisał(a):Ja w BiH myślałem o Mostarze i wodospadzie ,to Medjugorie chyba omine,bo nie zachwycaja mnie takie religijne miejsca.Chyba ,że jak będą humory to z ciekawości na chwilke wstąpimy.Wracając z Mostaru na co trzeba się kierować na te wodospady?

Jesli jedziesz z Mostaru na Metkovic (trasa M-17), to w Capljina musisz skręcić w prawo (droga M-6) i jechać aż miniesz miejscowość Studenci. Potem - prawie przy wjeździe do Ljubuski będą znaki na wodospady - w lewo.

Jeśli będziesz jechał przez Citluk (Medjugorje), to musisz zjechać z góry do Ljubuski, skręcić w lewo (droga M-6) i po ok. 2 km będą te same znaki do wodospadów.
haka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) haka » 18.06.2012 16:31

PETERENZO napisał(a):Jak już słyszałeś "reklamę" i wiedziałeś, że Medjugorie jest znane to powinieneś doczytać jeszcze z jakiego powodu.

Właśnie dlatego, że wiem z jakiego powodu Medjugorie jest znane, nadal nie mogę zrozumieć istoty sprawy. Watykan też sceptycznie na to patrzy i nadal nie akceptuje. Może wyjaśnisz?
_Rafi_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Rafi_ » 18.06.2012 18:49

Raul73 dzięki . A coś jeszcze w drodze powrotnej Mostar-Mimice jest ciekawego do zobaczenia ?
Adam Sz.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam Sz. » 18.06.2012 19:33

To może ja ...

Oprócz wodospadów Kravica (i dla jednych Medjugorje) to w tej części BiH warto zobaczyć źródła rzeki Buny w Blagaj, oraz klasztor derwiszów tam też się znajdujący. Można potem sobie usiąść nad rzeką w knajpce i wypić porządną kawę po bośniacku ... Dobrze robi na upały ... Trochę przy tym zbaczasz na wschód, ale warto.

Wracając wtedy E-73 (nie krótszą drogą przez Ljubuski) przejeżdżasz koło zamku Pocitelj na wzgórzu. Warto przynajmniej zobaczyć z daleka.

Każdy taki przystanek zajmuje trochę czasu (szczególnie Blagaj), bo musisz dodac czas na przejście z parkingu do samego miejsca. Jeżeli więc zaliczyłbyś wszystkie cztery punkty - Mostar, Kravica, Blagaj, Pocitelj - to masz z dojazdem cały dzień z głowy.
_Rafi_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Rafi_ » 18.06.2012 19:54

To pewnie to Blagaj zalicze,dzięki.
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 18.06.2012 20:43

haka napisał(a):
PETERENZO napisał(a):Jak już słyszałeś "reklamę" i wiedziałeś, że Medjugorie jest znane to powinieneś doczytać jeszcze z jakiego powodu.

Właśnie dlatego, że wiem z jakiego powodu Medjugorie jest znane, nadal nie mogę zrozumieć istoty sprawy. Watykan też sceptycznie na to patrzy i nadal nie akceptuje. Może wyjaśnisz?

Nie no - skoro Watykan Ci powiedział, że nie warto, to po co pojechałeś do "przereklamowanego" Kościółka i na stragany? To jest ciekawe.
A tam byłeś?
Obrazek
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 18.06.2012 21:24

Adam Sz. napisał(a): Wracając wtedy E-73 (nie krótszą drogą przez Ljubuski) przejeżdżasz koło zamku Pocitelj na wzgórzu. Warto przynajmniej zobaczyć z daleka.

Moim zdaniem Počitelj nie tyle można, co raczej trzeba. :); podobnie Blagaj..
Rafi, ja w tym samym dniu jeszcze Dubrovnika nie widzę.. tym bardziej, że w pobliżu Dubrovnika masz jeszcze 2 "obowiązkowe punkty programu": Trsteno i Stonske zidine....
Pozdrawiam
PETERENZO napisał(a):
haka napisał(a):Medjugorie jest przereklamowane i tylko żałowałem drogi. Jeden kościółek i masa straganów z dewocjonalnym badziewiem.
Pozdrawiam

8O Gdybyś wiedział po co niektórzy tam jeżdżą to ominąłbyś stragany, a Kościółek zostawiłbyś na koniec. Jak już słyszałeś "reklamę" i wiedziałeś, że Medjugorie jest znane to powinieneś doczytać jeszcze z jakiego powodu.

Petrenzo.. Ci, którzy jeżdżą tam z innych niż ciekawość powodów, to nie wpadają tam na godzinkę czy dwie.. Zatem, jak na mój gust Međugorje "w przelocie" naprawdę nie ma sensu. Dla tych, którzy powodowani są ciekawoscią, dlatego, że zobaczą tylko "religijny hipermarket", a dla tych, którzy wybierają się tam jako do miejsca objawienia, dlatego, że nie zdążą wejść na oba wzgórza, ani wziąc udziału we mszy czy choćby się wyspowiadać....Dla wierzących Međugorje to "temat" na 2 dni jak nic...a nie rzadko i dłużej.
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 18.06.2012 21:53

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Petrenzo.. Ci, którzy jeżdżą tam z innych niż ciekawość powodów, to nie wpadają tam na godzinkę czy dwie.. Zatem, jak na mój gust Međugorje "w przelocie" naprawdę nie ma sensu. Dla tych, którzy powodowani są ciekawoscią, dlatego, że zobaczą tylko "religijny hipermarket", a dla tych, którzy wybierają się tam jako do miejsca objawienia, dlatego, że nie zdążą wejść na oba wzgórza, ani wziąc udziału we mszy czy choćby się wyspowiadać....Dla wierzących Međugorje to "temat" na 2 dni jak nic...a nie rzadko i dłużej.

Masz rację. Choć nie koniecznie muszą to być 2 dni. Każdy na swój sposób "przeżywa" to miejsce. Ja wolę takie momenty, kiedy można pozostać tam samemu, bez rzeszy "turystów". Chociażby takie:
Obrazek
bober
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bober » 18.06.2012 22:46

Rafi przeczytałem, że w sobotę 23/06 ruszasz do Chorwacji. Jedziesz wiekszą grupą czy sam. Chętnie bym się przyłaczył. To mój pierwszy raz.
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 18.06.2012 23:29

Rafi .....................Twój post......."Wiem że po przekwicie jest ciężko,ale jak Ci coś w moim temacie nie pasuje to poprostu sie nie udzielaj (niewpiermandalaj jednym słowem mówiąc).Jak Ci się nudzi idz gdzieś w miasto i gołębiom bułkę porzucaj.[/quote]"

Rafi.........................

ale Ci pięknie wyszła "słoma z butów" więcej pokory ,szacunku i zrozumienia , jak Ci nie pasuje to ....................
_Rafi_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Rafi_ » 19.06.2012 06:19

Amikol a Ty prawnik Janusza ,czy jak ? Sam zainteresowany zrozumiał,a najgorzej jak innym sie nudzi i komentują.Jesli sie nudzi zrób jak wyżej napisałem .

bober wyruszamy sami z rodzinką jednym autem.Też pierwszy wyjazd do Cro .Jak cos pisz na emaila adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl lub gg3816141
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 19.06.2012 06:55

Amikol napisał(a):Rafi .....................Twój post.......
"Wiem że po przekwicie jest ciężko,ale jak Ci coś w moim temacie nie pasuje to poprostu sie nie udzielaj (niewpiermandalaj jednym słowem mówiąc).Jak Ci się nudzi idz gdzieś w miasto i gołębiom bułkę porzucaj.
"

Rafi.........................

ale Ci pięknie wyszła "słoma z butów" więcej pokory ,szacunku i zrozumienia , jak Ci nie pasuje to ....................

Rafi napisał(a): Ty Janusz jesteś nieroformowalny .

A czegóżeś się spodziewał po nim, skoro to typowa polska "BMW kultura"???
(często tak bywa, że im bardziej wypaśne BMW tym większa słoma w butach albo i w głowie- niestety). A jaka obraza majestatu jak coś wytkniesz albo uwagę zwrócisz!!! 8O 8O 8O :lol: :lol: :wink:

Rafi, ty lepiej nie jedź przez BiH- tam może Cię dopaść jakaś mafia jak będziesz się gdzieś zatrzymywał. :lol:

No i z samym zatrzymywaniem się też jest problem.
W wielu miejscach jest to zbyt mało komfortowe jak dla Ciebie. :)

Rafi napisał(a): Ty Janusz jesteś nieroformowalny .

Wolę niereformowalnego Janusza Bajcera takim jakim jest niż takich zajeb... spryciarzy jak Ty co robią sobie obciach w necie na każdym kroku i nie wiedzą jak sobie poradzić z pójściem do kibla na trasie! :twisted: :?
_Rafi_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Rafi_ » 19.06.2012 07:11

Fatamorgana bałeś sie wcześniej odezwać ,czy jak ? Widać w grupie odważny jesteś.Prześledziłem Twoje posty z ostatniego miesiąca i widze ,że praktycznie nie ma tematu gdzie nie miałbyś z kimś problemu.Jakiś niedowartościowany chyba jesteś . Co do kultury,ja na forum nie kropkuje wyrazów jak Ty waśćmość i na toalete nie mówie "kibel " .Nie wiem co Cie boli w tym ,że dałem komuś radę co ma robić jak sie nudzi i druga sprawa nie powiesz mi że nie mam racji,że po przekwicie jest ciężko :lol: .Napisałem Ci już kiedyś jak nie masz nic konkretnego do powiedzenia,to nie udzielaj sie w moich tematach,ale widać też jesteś niereformowalny i sam to udawadnisz swoim zachowaniem.
Co do mojego samochodu to powiedz gdzie stawać ,żeby mi go właśnie zabrali,to wrócę samolotem,a w Polsce z ubezpieczenia kupię sobie nowszy model :twisted: ,żeby Cię jeszcze większy szlak trafiał :P . Dla mnie i jest to moja osobista opinia poprostu się błaźnisz fatamorgana ,a że pochodzisz od Yorka to się nie dziwie bo to puste zwierzęta (wiem bo mam ) .

Ps.Jak macie jakieś żale to macie podany mój prywatny email czy GG lub możemy sie live spotkać i w oczy możecie mi mówić ,a nie śmiecicie po forum.Acha najlepiej właśnie błysnąć na ogóle a ,nóż ktoś jeszcze po pleckach poklepie.
Ostatnio edytowano 19.06.2012 07:30 przez _Rafi_, łącznie edytowano 4 razy
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 19.06.2012 07:17

Jak admin wpadnie, to niech upomni też takich co nie potrafią się zachować względem moderatora i w dodatku osoby starszej- więcej szacunku buraki!
:twisted:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Mimice - Mostar - Dubrovnik -Mimice ??? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone