Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mimice i okolice

Ludzie pytają jak coś wygląda. Plaża, miasteczko, otoczenie... Tu można zakładać tematy z nazwą miejscowości i zdjęciami okolicy. Można wklejać też linki do zdjęć z innych portali by dać jak największy przegląd fotograficzny miejcowości. Proszę nie umieszczać zdjęć pobranych z innych serwisów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Sewo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sewo » 30.09.2009 00:43

Wszyscy dorzucają nowe fotki, więc i ja sobie pozwolę parę ujęć znalezionych na dnie dysku, przede wszystkim z podróży

Austria
Obrazek

Słowenia trwała tylko 45 minut, więc nie uwieczniłem, w Chorwacji od granicy do Šestanovaca doskonała autostrada ...

... zbliżamy się do Velebitu, na drodze pustki
Obrazek

Już z drugiej strony, po przejechaniu przez tunel sv. Rok
Obrazek

.. i dwa spojrzenia na Zalew Velebit
Obrazek

Obrazek

i na koniec jeszcze raz Mimice, plaża
Obrazek

i przystań
Obrazek

Do zobaczenia za rok
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 30.09.2009 01:42

Nieeee... no ta plaża to zaje...a jest!
I te iglice skalne za tunelem.
8O
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 30.09.2009 11:16

Sewo - fajnie, że "się przypomniałeś" :lol:

Z prawdziwą przyjemnością pooglądałem Twoją Chorwację mimo, że (jak już gdzieś dzisiaj napisałem :wink:) szerokie kadry osobiście nie specjalnie mi leżą.

Większość Twoich klatek ma mz styl "pocztówkowy" - w dobrym tego słowa znaczeniu. No bije z nich ciepełko - i bardzo dobrze. Obróbka też ok (choć do niektórych jakby bardziej się przyłożyłeś :wink:).

Generalnie to pozytyw i tyle.

PZDR
jarop11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarop11 » 30.09.2009 11:32

Jaki koniec :?:
Dawaj jeszcze :!:
sroczka66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sroczka66 » 30.09.2009 12:17

Wcześniej mnie tu nie było, ale właśnie sie melduję i przyłączam do wyżej wymienionych zachwytów :coool:
m.kulczycki
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) m.kulczycki » 30.09.2009 13:22

Zdjecia zapieraj dech :)

Napisz jeszcze mala zmianke o sprzecie, ktory posluzyl do uwiecznienia malowniczych miejsc.

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.09.2009 13:34

Witam!

Bardzo ładnie wyglada ta plaża w Mimicach.

Zastanawia mnie też pierwsze spojżenie na Zalew - skąd jest zrobione to zdjęcie?
Sewo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sewo » 30.09.2009 15:32

Dziękuję za miłe słowa. Szerokie kadry to mój ulubiony sposób widzenia świata, ale za chwilę wrzucę i bliższy plan.

Pierwsze spojrzenia na Zalew jest robione dokładnie z tego samego miejsca co poprzednie zdjęcie z tym grzebieniem gór nad tunelem. Po wyjechaniu z tunelu sv. Rok był po lewej stronie hotel i parking, wszystko jeszcze nowiutkie, świeżo wysadzone drzewka itd. Stamtąd, z tarasu przed hotelem zrobiłem jedno ujęcie wstecz a drugie przed siebie. Pora - późne popołudnie, stąd takie kolory.

Sprzęt Sony, Alfa 700, niechcąco, miałem Minoltę, potem Konikę-Minoltę i tak jakoś wyszło, że znalazłem się w objęciach producenta Walkmanów. Ale nie jest źle :roll:

Obok hotelu wśród rachitycznych drzewek stał sobie dzielny chorwacki hydrant, oczywiście błękitny. :wink:
Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.09.2009 15:46

Sewo napisał(a):Pierwsze spojrzenia na Zalew jest robione dokładnie z tego samego miejsca co poprzednie zdjęcie z tym grzebieniem gór nad tunelem. Po wyjechaniu z tunelu sv. Rok był po lewej stronie hotel i parking, wszystko jeszcze nowiutkie, świeżo wysadzone drzewka itd. Stamtąd, z tarasu przed hotelem zrobiłem jedno ujęcie wstecz a drugie przed siebie. Pora - późne popołudnie, stąd takie kolory.

Kolory są rzeczywiście bajeczne. Szczególnie na "grzebień" ładny widok. Na marginesie - to można pod te skały podjechać szutrową drogą, zwykłym samochodem osobowym i tam dopiero wykorzystać zamiłowanie do szerokiego spoglądania na Świat! :)

Pozdrowienia.
adams01
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) adams01 » 01.10.2009 00:05

Bardzo ładne zdjęcia, urzekło mnie piewsze z "falami" byłem 5 razy w CRO ale takich fal nie widziałem...
przylądek Sućuraj, w tle Biokovo
cudny :D :D :D
Ach, można tam jeżdzić i jeżdzić...
Pozdrawiam i chętnie zobacze kolejne.
Sewo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sewo » 01.10.2009 12:16

adams01 napisał(a):Bardzo ładne zdjęcia, urzekło mnie piewsze z "falami" byłem 5 razy w CRO ale takich fal nie widziałem...

Ja byłem wprawdzie tylko dwa razy, ale taki dzień, a raczej popołudnie było tylko raz. W nocy był wiatr, przed południem cisza a potem, koło 13 pojawiły się duże fale. Byłem w odpowiednim czasie i miejscu. Jedna fala mnie jednak zaskoczyła, poślizgnąłem się i upadłem na skałę, skończyło się porządnym zachlapaniem aparatu, ale padając nacisnąłem spust. Kiedy wieczorem po umyciu aparatu oglądałem zdjęcia, byłem szczęśliwy.

Koniec zabawy
Obrazek
Ostatnio edytowano 01.10.2009 19:20 przez Sewo, łącznie edytowano 1 raz
Dorothea1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dorothea1 » 01.10.2009 13:40

Warto było pośliznąć się.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 01.10.2009 13:46

Sól nie zaszkodziła?
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 01.10.2009 14:15

Znam tą plażę doskonale. Też robiłem tam zdjęcia. Żałuję tylko, że nie mam dobrego aparatu ponieważ były świetne okazje na niezłe zdjęcia.

Mam natomiast nadzieję, że Twój się nie uszkodził. Sól rzeczywiście jest zabójcza.
Sewo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sewo » 01.10.2009 19:27

Alfa jest w zasadzie uszczelniona (ale nie tak dobrze jak Pentaksy), została tylko popryskana, poczekałem aż sól wyschnie i wytrąciłem ją na kolacyjne pomidory. Obiektyw chronił filtr, który po opłukaniu wodą służy do dziś. Kolano boli również do dziś, ale smaruję Voltarenem, za rok będzie jak nowe :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwacja w naszym obiektywie