Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mimice i okolice

Ludzie pytają jak coś wygląda. Plaża, miasteczko, otoczenie... Tu można zakładać tematy z nazwą miejscowości i zdjęciami okolicy. Można wklejać też linki do zdjęć z innych portali by dać jak największy przegląd fotograficzny miejcowości. Proszę nie umieszczać zdjęć pobranych z innych serwisów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mojekp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mojekp » 30.08.2009 06:42

zdjęcia super - czekamy na więcej pozdrawiam
Kacper111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kacper111 » 30.08.2009 08:51

mojekp napisał(a):zdjęcia super - czekamy na więcej pozdrawiam

tak jest :D
Sewo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sewo » 31.08.2009 00:34

Dziękuję za odwiedziny. Pozwolę sobie jeszcze raz wrócić do Makarskiej. W klasztorze franciszkanów jest Muzeum Muszli, podobno najbogatsze na świecie, byliśmy tam, ale nie wolno było robić zdjęć.
W areale klasztoru jest jeszcze kościół WMP, najciekawsza współczesna architektura sakralna od Splitu do Dubrownika. Kościół jest dziełem Stjepana Podhorskiego, zbudowano go w latach 1935 - 1940. Za ołtarzem jest mozaika z 7 milionów kawałków szkła z weneckich szklarni w Murano. Autorem jest znany chorwacki artysta Josip Biffel.

Obrazek

Ciekawa jest też kopuła kościoła, ale przydałby się szerszy kąt. Za rok powtórka!

Obrazek

Jeszcze raz dziękuję za odwiedziny i serdecznie pozdrawiam wszystkich miłośników Chorwacji. Następne zdjęcia będą ze Splitu i Korčuli.
obserwator
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) obserwator » 31.08.2009 13:29

Piękne zdjęcia Sewo, a jeszcze okraszone dobrym komentarzem - to jest to, co tygryski lubią najbardziej ;)
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 31.08.2009 14:22

Czekam na fotki z Splitu i Korculi... :P :D
Sewo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sewo » 02.09.2009 16:34

Witam i przedstawiam parę fotek ze Splitu.
Najpierw Riva, nabrzeże i deptak przed pałacem Dioklecjana (teraz nosi dłuższą nazwę, ale nikt z miejscowych nie mówi inaczej). Rozpalony przez słońce biały marmur z Braču drażni oczy, każdy chowa się w cieniu. Prosiłem przedstawicielki naszej rodziny o posunięcie się trochę w bok (zasady kompozycji), ale nawet obietnica lodów nie zadziałała.

Więcej o Splicie i Rivie (po angielsku) tu: Dawny Split

Obrazek

Wewnątrz pałacu Dioklecjana zabójcza mieszanka architektoniczna, mury z czasów rzymskich, domy średniowieczne, trochę XIX wieku i współczesność w postaci anten satelitarnych na dachach.

Obrazek

i dzwonnica z XIX wieku. Na prawo katedra św. Domnia, dawne mauzoleum Dioklecjana, który podobno prześladował chrześcijan.
Obrazek

... i wreszcie trochę cienia, podziemia pod pałacem, pełne stoisk z pamiątkami.

Obrazek

Obiadek zjedliśmy na rynku zwanym Trg Republike, proporcjami przypominającym plac św. Marka w Wenecji. Nie tylko zresztą proporcjami, budowla na zdjęciu jest wolną kopią weneckiej Prokurative.

Obrazek

Następnym razem będzie Korčula.
Ostatnio edytowano 04.09.2009 22:02 przez Sewo, łącznie edytowano 1 raz
Italiano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Italiano » 04.09.2009 08:46

Fajne zdjęcia . Najfajniejsze to pierwsze z tymi falami. Widziałem takie w chorwacji ale na jesieni i na Istrii. A właśnie zdjęcia z klasztoru franciszkanów w Makarskiej bardzo podobne do zrobionych prze ze mnie na Istrii w Poreć :D
pieczara87
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pieczara87 » 04.09.2009 17:23

Czkamy na następne foty są super.
Sewo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sewo » 04.09.2009 22:38

Jak już pisałem, na Korčulę popłynęliśmy łajbą o nazwie Germania, która jako jedyna płynęła z Makarskiej na Korčulę. Wszystkie inne pływały na trasie Makarska, Jelsa, Bol, Makarska.
Najciekawsze zdjęcie z Korčuli to chyba to, w uliczce pojawiła się na chwilę skądś znana sylwetka, by za chwilę zniknąć w jakiejś bramie. Na szczęście zdążyłem zrobić kilka ujęć.

Obrazek

Sama miasteczko jest maleńkie, bardzo gęsto zabudowane i otoczone charakterystycznymi basztami. Kapitan Germanii dał nam 2 godziny czasu na zwiedzenie, więc na wszystko starczyło czasu, na katedrę, dom Marka Polo, lody i kawę.

Obrazek

Widok z okien domu Marka Polo, w takim miejscu każdy rodzi się podróżnikiem.

Obrazek

Do starej części miasta, która leży na lekkim wzniesieniu, prowadzą piękne schody.

Obrazek

W drodze powrotnej spotkaliśmy miłośników windsurfingu.

Obrazek

Obrazek

Na koniec wypada przedstawić większą część naszej wakacyjnej grupy, w większości z Wrocławia. Dojechaliśmy samochodami przez Czechy, Austrię, Słowenię, niektórzy dolecieli samolotem do Splitu. Wszyscy mieszkaliśmy w pensjonacie Lara w Mimicach.

A tu w Makarskiej na rynku
Obrazek

oraz w Villa Lara w Mimicach
Obrazek
Ostatnio edytowano 05.10.2009 17:26 przez Sewo, łącznie edytowano 1 raz
Kacper111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kacper111 » 08.09.2009 16:29

najwyższy czas zacząc odkładac kasę na 2010r.
Sewo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sewo » 08.09.2009 23:28

Kacper111 napisał(a):najwyższy czas zacząc odkładac kasę na 2010r.

Ale najpierw trzeba się ochłodzić, potem oczywiście Hrvatska.

Na przykład tu, 2 km od polskiej granicy:

Obrazek
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 09.09.2009 06:43

Sewo napisał(a):
Kacper111 napisał(a):najwyższy czas zacząc odkładac kasę na 2010r.

Ale najpierw trzeba się ochłodzić, potem oczywiście Hrvatska.

Na przykład tu, 2 km od polskiej granicy:

Obrazek

Tak teraz tam jest? Nieźle.... :wink:
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 25.09.2009 13:57

Cudne foty :lol: :lol: :lol:
Brak mi słów :oops:
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 25.09.2009 16:34

Dochodzę do wniosku, że już wiem gdzie chcę jechać na urlop w przyszłe lato. Splitu i okolice już znamy, więc trzeba dalej na południe, a te zdjęcia z Makarskiej inspirują do odkładania kasy na wyjazd. Lato 2010 tuż, tuż.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 26.09.2009 23:02

Bardzo ładne zdjęcia. :)
Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwacja w naszym obiektywie