Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Milosevic nie zyje

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leon
Cromaniak
Milosevic nie zyje

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 11.03.2006 13:50

Dzisz rano w celi wiezienia znalezono cialo Slobodana Milosevic. Cialo zostalo zawiezine na autopsije ze bi stwierdzic prziczine smierci. Milosiewic jest oskarzoni o zbrodnie jake Serbowie wizandzili Chorwatom, Bosniakom, Albanczikom i inim narodamy ktory sie znalazli na drodze Serbow od 1990 roku.
Niech mu Pan Bog da pokuj wieczni i wibaczy, bo wielu ludzi nie stac na to.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 11.03.2006 14:06

Leon!
Jakie nastroje w HR w związku z tą wiadomością?
Jak ta wiadomość jest u was komentowana w mediach?
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 11.03.2006 14:18

Tu mozna obejrzeć i posłuchać...

http://www.hrt.hr/streams/index.html
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 11.03.2006 14:20

Leon napisał(a):Niech mu Pan Bog da pokuj wieczni i wibaczy, bo wielu ludzi nie stac na to.

Leon, muszę Ci to napisać.
Podziwiam Cię. 8) :)

Serdecznie pozdrawiam
Jola
kiana
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiana » 11.03.2006 14:52

gdy janica walczyla o pierwsze miejsce milosevic umarl odrazu ten swiat mi sie stał ladniejszym!! a ja wlasnie jedna z tych ktora nie stac na to leone,niech Bog mu wybaczy (choc dziwnie to wyglada -milošević- i -Pan Bog- w tym samim zdaniu) bo ja nie moge, bo jak tylko sobie przypomne '91,'92,'93,'94..rok to wtedy jest mi tylko przykro ze nie zmarl zanim sad mu udzielil kare za te OKROPIENSTWA ktore zrobyl. Nie ciesze sie zadna smierci ale takze mu nie zapale swiece. SVE SE VRAĆA SVE SE PLAĆA.
kiana
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiana » 11.03.2006 18:40

powiedz cie mi prosze..czemu jak czytam na onet.pl wiadomosci o tym ze milosevic nie zyje a nizej jest forum gdzie wiekszosc z nich nosi tytul 'WIELKA SERBIA!!! Bracia Serbowie jesteśmy z wami', albo 'MILOSEVIC - NASZ BOHATER' jeszcze zrozumialabym jakos jak bym to przeczytala na serbskim forumie..ale nie miesci mi sie w glowie czemu takie cos czytam na polskim forumie i tu jeszcze zostawiaja inny Polacy swoje komentarze zgadzajac sie z takim napisem...

Milosevicu szkoda ze nie umierales powoli albo nie poczules jak jest to jak ci ktos zabija kogos z rodzini przed twoimi oczami i na dodatek jeszcze to nagrywa tak jak ty to robyles setkom tysiecy ludzi... nie nawidze cie!
turan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) turan » 11.03.2006 20:22

kiana,

To co napiszę, to tylko mój subiektywny pogląd.
Uważam, że narody Jugosławii zostały w dużej mierze popchnięte do waśni przez wielkich tego świata i ich interesy.
Stały się przedmiotem rozgrywki o strefy wpływów.
Kiedy rozpali się ogień wojny, okropieństwa dzieją się zawsze.
Szczerze współczuję Tobie, Leonowi i innym Chorwatom z powodu tragedii, która dotknęła Wasze rodziny.
Ale patrząc jednak z pewnego dystansu na ostatnie 16 lat historii byłej Jugosławi mam wrażenie graniczące z pewnością że to Serbowie są największymi przegranymi.
Moim zdaniem osoba Miloszewicza wcale tu nie jest kluczowa, Serbia od początku konfliktu była skazana na rolę czarnego charakteru tej awantury.
I chyba wielu moich rodaków ma podobne odczucia.
Kocham Chorwację, lubię rozmawiać z Chorwatami ale znam też osobiście kilku Serbów. Z nimi również rozmawiam.
Pewnie Wy Chorwaci jeszcze nie potraficie z Serbami rozmawiać więc Ci powiem, że oni też mają swoje krzywdy, poczucie opuszczenia przez wszystkich, świadomość niezasłużonej roli barbarzyńców.

PozdraV,
turan
ooloo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) ooloo » 11.03.2006 21:30

kiana napisał(a):powiedz cie mi prosze..czemu jak czytam na onet.pl wiadomosci o tym ze milosevic nie zyje a nizej jest forum gdzie wiekszosc z nich nosi tytul 'WIELKA SERBIA!!! Bracia Serbowie jesteśmy z wami', albo 'MILOSEVIC - NASZ BOHATER' jeszcze zrozumialabym jakos jak bym to przeczytala na serbskim forumie..ale nie miesci mi sie w glowie czemu takie cos czytam na polskim forumie i tu jeszcze zostawiaja inny Polacy swoje komentarze zgadzajac sie z takim napisem...

Polak anonimowo potrafi pisać nie takie bzdury. Kiana, nie przejmuj się, to piszą młode półgłówki, które o historii nie mają pojęcia. Internet przyjmie wszystko. Również na tym forum pełno takich, którzy wypisują idiotyzmy. Nie będę podawał przykładów...

ooloo :?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.03.2006 21:48

Ooooolooo Ty zawsze tak z grubej rury i w dodatku bez osłonki :lol:

KAŻDY prawdziwy CRO-maniak, -entuzajsta i pomniejsze bączki też :P: włącza teraz natychmiast BBC World (TV edition) i chłonie cenne info o niejakim Milosevicu ... SZYBCIUTKO ...
przy okazji szkolimy nasz nigdy nie?wystarczająco dobry angielski ...
jest to dokument z bardzo dużą ilością rozmów ze świadkami, zawiera oryginalne zdjęcia i filmy i w ogóle wydaje się byc bardzo porządny ... nie wiem jak jeszcze długo potrwa ale chyba jeszcze dłuższą ciutkę :lol:

tak w ogóle to jak się okazuje ... bardzo duże znaczenie miała ... pewna baba ... ach te kobiety to jednak rządzą światem ... się zdaje :lol:

ps. Kiana piszemy "nienawidzę" niezależnie od tego czy tak naprawdę myślimy, tylko nam się tak wydaje czy też mamy właśnie kiepski humor :P:

DLA Twojej informacji: (copyright Forum serwisu MyPortal.pl)
"Wszystko zależy od tego, czy "nie" jest przeczeniem czasownika, czy jego częścią.
Gdy "nie" jest zwykłym przeczeniem, zapisujemy je z czasownikami rozdzielnie, np.:
widzieć - nie widzieć
lubić - nie lubić
iść = nie iść
itd.
Są jednak czasowniki, które po prostu rozpoczynają się na "nie", które w żaden sposób nie może być uznane za przeczenie, bo nie da się odnaleźć formy niezaprzeczonej takiego czasownika:
nienawidzieć - nie ma czasownika "*nawidzieć"
niedojadać - jest wprawdzie czasownik "dojadać" (=kończyć jedzenie czegoś), ale nie ma on związku z "niedojadać" (=jeść zbyt mało)
niedołężnieć - nie ma czasownika "*dołężnieć"
niewolić - nie ma czasownika "wolić"
niedomagać - nie ma czasownika "*domagać" ("domagać się" ma zupełnie inne znaczenie i występuje tylko z enklityką "się")
niebieścieć - nie ma czasownika "*bieścieć"
niedowidzieć - nie ma czasownika "*dowidzieć"

Oczywiście, jest to najprostsze wytłumaczenie. Są też inne, ale musiałbym tu zrobić wykład ze słowotwórstwa i morfologii." :lol:
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 11.03.2006 22:30

Leon napisał(a):Dzisz rano w celi wiezienia znalezono cialo Slobodana Milosevic.

No cóż... Taki już los dyktratorów, Jeden popełnia samobójstwo, a następnie proterianie palą jego zwłoki, drugiego rozstrzeliwują jak kaczkę pod murem, trzeci umiera w celi nie mogąc liczyć nawet na szklankę wody.
Jest to przestroga dla innych, ktorym marzy się wszechwładza i patent na nieomylność. Tacy zawsze odchodzą z tego świata w niesławie.

Pozdrawiam
rafał
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 11.03.2006 22:45

Niezawodni pitasz o nastroje.
Chorwaci sa smutni...poniewarz Milosevic nie zostal skazany w Hadze.
Teras sprubuje to wytumaczyc bez wlanczania emocii. Turan tez moze czytac i moze zrozumie ze Serbowie nie sa taci bezwini i przegrany. Miloszewic w Hadze bil jedini przedstawiciel Serbow ktory (przez Serbow byl wydani) mial odpowiadac za ta targiczna wojne. Specjalnie pisze jedini bo jedini ktory twozil wojne i ideologije. Cala ta reszta to tylko wiekszi czy mniejszy zeznicy. Teras jak Miloszevic zmarl postepowanie, sprawa sadowa sie konczy, nie bendzie on a posrednio ni Serbia oskarzona o rozpoczencie 4 wojen, setky tisienci zabitich. Poniewarz termin trwania Sadu sie konczy nie bendzie nowych oskarzen. Glowny dowudci, ideolodzi i politici serbsci moga mirno spac, general Kadijević glovno dowodzanci Armija Serska teras jest w Kanadzie, wisoko postawiony doradca od spraw wojskowich (paranoja tragy-komiczna) W ksiegach chistory nie bendzie pisano ze Milosevic zostal oskarzony o rozpentanie strasznich wojen. Oprucz ze setki tysienci ludzi sa smutni ze winny w koncu nie zostal oskarzoni, chorwacii politici maja powod do zmartwienia. Jaki ?? Smierca Miloszevica Serba sie "udalo" a chorwaci sie benda musiali bronic ze nie zrobili agresii na Bosnie i ze nie zrobili zrodni uwalniajac 1/3 kraju. Jezeli nam sie nie uda to mi bendziemy winowajci calej wojni i jediny oskarzeni. Sprawa Ahmici i Oluja. W Serbi jusz Miloszewicia robia na bochatera. Opowiadaja sie chistorie ze byl otruti poniewarz jest "niewin" i nie mialy go za co osodzic to go zabil.....Jeszcze pare dni i zostane meczenikem....
Sprawa jest tez nieco powiazana i z Babićem ktory sie niedawno zabil. Mianowicie dosli go sluchi ze jezeli bendzie swiadczic przeciw Milosevicia w sprawie wojni na chorwacji ze mu "zalatwia rodzine". Nie wyczimal i sie powiesil.
Mi tez jest przikro ze nie zostal skazani. Teras jusz ten sad wiglanda coraz bardziej dziurawi i polityczni. To jusz 4 oskarzoni ktori nie zyje a przed wyrokem. Niekture media tagrze spekuluja ze poelnil samoubujstwo lekarstvami na opuszczenie cisnienia kture zaziwal,
live_to_ride
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) live_to_ride » 11.03.2006 22:48

zmarł wielki człowiek i tyle - czy dobry, czy zły, to subiektywne opinie. napewno wielki, mimo, że porównywany do Hitlera czy Stalina. Hitler i Stalin to też bez wątpienia wielcy ludzie. źli, ale wielcy.
niech Slobodana osądzi Największy z Wielkich...

z mojej strony, tylko (a może aż)... Wieczny Odpoczynek...
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 11.03.2006 22:50

...poniewaz jego ojciec tez sie zabil itd....
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 11.03.2006 23:03

aha, wezme od ruskich kupię karabin, pojade do osrodka dla uchodżców z Czeczeńcami, wymorduję 200 kobiet i dzieci, powiem że to w obronie czystej polskiej krwi ...dzięki temu kolega motocyklista nazwie mnie wielkim człowiekiem. Łapy opadają jak się co poniektórych czyta :(
live_to_ride
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) live_to_ride » 11.03.2006 23:20

kolego Macieju. Wiesz co to Relatywizm? Miloszević to co robił, robił dla Serbów i dla Serbii (przynajmniej tak twierdził). Z ich punktu widzenia wygląda to napewno trochę inaczej.
Tylko to chciałem powiedzieć, więc nie denerwuj się tak kolego Macieju. Twoja sytuacja jest uprzywilejowana, gdyż (jak podejrzewam) nie jesteś ani Serbem, ani Bośniakiem, czy Chorwatem. Pozwala to wyrażać opinie, które wydają się być obiektywnymi. Jednak z tym obiektywizmem to nie do końca jasna sprawa.
No, ale jeśli chciałbyś poznać moją opinię, powiem tylko tyle: w tym i innych przypadkach KARA ŚMIERCI DLA MORDERCÓW!
Następna strona

Powrót do Kultura chorwacka

Milosevic nie zyje
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone