Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Milosevic nie zyje

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.03.2006 23:44

live_to_ride napisał(a):zmarł wielki człowiek i tyle - czy dobry, czy zły, to subiektywne opinie. napewno wielki, mimo, że porównywany do Hitlera czy Stalina. Hitler i Stalin to też bez wątpienia wielcy ludzie. źli, ale wielcy.
niech Slobodana osądzi Największy z Wielkich...
z mojej strony, tylko (a może aż)... Wieczny Odpoczynek...

"Wielki człowiek jest wielki nie dlatego, że jego cechy osobiste nadają indywidualne oblicze wielkim wydarzeniom historycznym, lecz dlatego, że obdarzony jest właściwościami, które czynią go najbardziej zdolnym do służby na rzecz wielkich potrzeb społecznych swego czasu, które zrodziły się pod wpływem przyczyn ogólnych i specyficznych. Wielki człowiek jest inicjatorem, gdyż widzi dalej i pragnie mocniej niż inni. Rozwiązuje on zadania naukowe wyłonione przez dotychczasowy bieg rozwoju umysłowego społeczeństwa; wskazuje nowe potrzeby społeczne, które są wytworem dotychczasowego rozwoju stosunków społecznych; podejmuje inicjatywę zaspokojenia tych potrzeb. Jest bohaterem. Bohaterem nie w tym sensie, jakoby mógł powstrzymać lub zmienić naturalny bieg rzeczy, lecz w tym, że jego działalność jest świadomym i wolnym wyrazem tego koniecznego i nieświadomego biegu. W tym całe jego znaczenie, w tym - cała jego siła, ale znaczenie to jest olbrzymie, siła - straszliwa."

Po lekturze powyższego ja nie moge zaliczyć Hitlera, Stalina, Milosevica i innych podobnym im dyktatorów i zbrodniarzy do "wielkich ludzi", ani tym bardziej do bohaterów.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.03.2006 23:56

live_to_ride napisał(a):kolego Macieju. Wiesz co to Relatywizm?

"RELATYWIZM jest stanowiskiem METAFILOZOFICZNYM. Wg. realtywistów wszystko jest względne: argumenty na istnienie Absolutu są bezwartościowe, zarówno argumenty , jak i przeciw. Ponieważ można je przytaczać bez końca. KOŁAKOWSKI twierdzi, że argumenty podlegają prawu nieskończonego rogu obfitości, które powiada: Nigdy nie brak argumentów dla uzasadnienia doktryny w którą z jakichkolwiek powodów chce się wierzyć. Ktoś jest niebezpieczny, bo jest bardzo inteligentny. Co nie znaczy, że jak ktoś posiada broń atomową, będzie używał jej dla dobrych celów. Kołakowski wykorzystuje w owym twierdzeniu głupotę odbiorców, którzy nie będą w stanie odróżnić argumentu dialektycznego od argumentu logicznego i można ich tak zagmatwać, że się z tego nie wydobędą.
Relatywizm należy do najbardziej niebezpiecznych stanowisk.
Niszczy podstawę budowania czegokolwiek."

Ja zgadzam się z dwoma ostatnimi zdaniami w 100%.
live_to_ride
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) live_to_ride » 11.03.2006 23:59

no to chyba rozmijamy się w pojęciu "wielki". dla mnie "wielki" jest ten, który tworzy historię. czy złą czy dobrą, to już zupełnie inna sprawa. celowo porównałem miloszevicia do hitlera i stalina, ale widzę, że co poniektórzy na tym forum są skłonni nazwać mnie faszystą, komunistą itp...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.03.2006 00:32

live_to_ride napisał(a):no to chyba rozmijamy się w pojęciu "wielki". dla mnie "wielki" jest ten, który tworzy historię. czy złą czy dobrą, to już zupełnie inna sprawa. celowo porównałem miloszevicia do hitlera i stalina, ale widzę, że co poniektórzy na tym forum są skłonni nazwać mnie faszystą, komunistą itp...

Hitler i Stalin jak najbardziej tworzyli historię, ale nigdy nie dostali i nie dostaną w historii przydomka "Wielki" (Hitler Wielki, Stalin Wielki)
jak np. Aleksander Wielki, Karol Wielki, Kazimierz Wielki... itp.itd.
oraz Jan Paweł II Wielki - bo taki przydonek otrzyma w historii.
Faktycznie rozmijamy się w pojęciu wielkości człowieka, natomiast z tego powodu nie nazywam Cię i nie nazwę Cię faszystą, komunistą itp.
Pozdrawiam.
live_to_ride
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) live_to_ride » 12.03.2006 01:14

Janusz Bajcer napisał(a):
live_to_ride napisał(a):no to chyba rozmijamy się w pojęciu "wielki". dla mnie "wielki" jest ten, który tworzy historię. czy złą czy dobrą, to już zupełnie inna sprawa. celowo porównałem miloszevicia do hitlera i stalina, ale widzę, że co poniektórzy na tym forum są skłonni nazwać mnie faszystą, komunistą itp...

Hitler i Stalin jak najbardziej tworzyli historię, ale nigdy nie dostali i nie dostaną w historii przydomka "Wielki" (Hitler Wielki, Stalin Wielki)
j

w czyjej historii? (i znowu ten "niebezpieczny relatywizm" :D )
w historii Twojej i Twojego otoczenia pewnie nie, ale dla faszystów hitler jest wielki, stalinowi pomniki też ktoś stawiał.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 12.03.2006 02:05

Janusz Bajcer napisał(a):"RELATYWIZM jest stanowiskiem METAFILOZOFICZNYM. Wg. realtywistów wszystko jest względne: argumenty na istnienie Absolutu są bezwartościowe, zarówno argumenty , jak i przeciw. Ponieważ można je przytaczać bez końca. KOŁAKOWSKI twierdzi, że argumenty podlegają prawu nieskończonego rogu obfitości, które powiada: Nigdy nie brak argumentów dla uzasadnienia doktryny w którą z jakichkolwiek powodów chce się wierzyć. Ktoś jest niebezpieczny, bo jest bardzo inteligentny. Co nie znaczy, że jak ktoś posiada broń atomową, będzie używał jej dla dobrych celów. Kołakowski wykorzystuje w owym twierdzeniu głupotę odbiorców, którzy nie będą w stanie odróżnić argumentu dialektycznego od argumentu logicznego i można ich tak zagmatwać, że się z tego nie wydobędą.
Relatywizm należy do najbardziej niebezpiecznych stanowisk.
Niszczy podstawę budowania czegokolwiek."

Ja też się zgadzam a lekturę w/w definicji polecam uwadze wszystkich relatywistów w stylu kolegi Turana i tym którzy twierdzą że "winni są wszyscy, tudzież inni, czyli w sumie nikt".
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 12.03.2006 02:12

turan napisał(a):
Ale patrząc jednak z pewnego dystansu na ostatnie 16 lat historii byłej Jugosławi mam wrażenie graniczące z pewnością że to Serbowie są największymi przegranymi.

Z ubolewaniem stwierdzam że w/w słowa są jedyne jakie mają sens w twoich wypowiedziach. Ale dobre i to bo jest to jaskółka nadziei skoro doszedłeś do w/w konkluzji.
Teraz jeszcze odpowiedz sobie na pytanie kto napadł na Serbów w Jugosławii? (a może po prostu kto napadł na kogo?) i już będziesz miał wrażenie graniczące z pewnością że było inaczej niż póki co bredzisz. Sorry za szczerość :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.03.2006 08:24

Janusz Bajcer napisał(a):"KOŁAKOWSKI twierdzi, że argumenty podlegają .....
Kołakowski wykorzystuje w owym twierdzeniu głupotę odbiorców, którzy nie będą w stanie odróżnić argumentu dialektycznego od argumentu logicznego i można ich tak zagmatwać, że się z tego nie wydobędą."

hahaha ... tylko trzeba wziąc poprawkę na mądrości Kołakowskiego, hahaha:
"Pośród pytań podtrzymujących europejską filozofię przy życiu przez dwa i pół tysiąclecia ani jedno nie zostało nigdy rozstrzygnięte ku naszemu powszechnemu zadowoleniu."
live_to_ride
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) live_to_ride » 12.03.2006 09:47

jeśli chcecie zrozumieć przeciwko czemu protestuję, przeczytajcie sobie forum onet.pl, gdzie rozmowa toczy się wokół tego, gdzie kogo przesiedlić żeby na bałkanach zapanował spokój: "węgrom oddać wojwodinę, albańczykom kosowo". nie wiem jak wam, ale dla mnie wydaje się to conajmniej śmieszne.

nie piszę, że dla mnie miloszević jest wielkim bohaterem. osobiście uważam go za wielkiego zbrodniaża i porównywanie go do hitlera czy stalina jest MOIM ZDANIEM jak najbardziej na miejscu. są jednak ludzie uważający go za wielkiego bohatera i niech któryś z forumowiczów da mi 100% gwarancji, że za 50 lat dzieci w serbskich szkołach nie będą uczyć się o Bohaterze Slobodanie (ja uczyłem się o pomocy radzieckiej w czasie II wojny światowej).

wszystkich protestujących przeciwko temu co napisałem zapraszam na forum onet.pl, gdzie można sobie dowolnie osądzać, pisząc jaka kara spotka go w piekle. można też prowokować, pisząc o "bohaterskim slobo". możemy tam też dokonać podziału bałkanów...

tylko czy mamy do tego prawo?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.03.2006 10:53

live_to_ride napisał(a):w czyjej historii? (i znowu ten "niebezpieczny relatywizm" :D )
w historii Twojej i Twojego otoczenia pewnie nie, ale dla faszystów hitler jest wielki, stalinowi pomniki też ktoś stawiał.

W Historii Świata.
I ta ich jak piszesz wielkość dla faszystów i komunistów odcisnęła piętno na długie lata na umysły żyjących pod ich panowaniem i następne pokolenia.
Z powodu ich "wielkości" cierpiał cały świat za ich życia i niestety cierpi również po ich śmierci.
Zdało by się rzec: uchowaj nas Boże od "takich wielkich"
Pomniki prawdziwych wielkich nie runą, pomniki zbrodniarzy tak.
live_to_ride
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) live_to_ride » 12.03.2006 11:32

Maciej napisał(a):aha, wezme od ruskich kupię karabin, pojade do osrodka dla uchodżców z Czeczeńcami, wymorduję 200 kobiet i dzieci, powiem że to w obronie czystej polskiej krwi ...dzięki temu kolega motocyklista nazwie mnie wielkim człowiekiem. Łapy opadają jak się co poniektórych czyta :(

naprawdę tak myślisz?
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 12.03.2006 16:47

Leon napisał(a):Dzisz rano w celi wiezienia znalezono cialo Slobodana Milosevic. Cialo zostalo zawiezine na autopsije ze bi stwierdzic prziczine smierci. Milosiewic jest oskarzoni o zbrodnie jake Serbowie wizandzili Chorwatom, Bosniakom, Albanczikom i inim narodamy ktory sie znalazli na drodze Serbow od 1990 roku.
Niech mu Pan Bog da pokuj wieczni i wibaczy, bo wielu ludzi nie stac na to.

Jeśli on nie miałby trafic do piekła to kto?

Pozdrav
KubusPuchaty
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) KubusPuchaty » 12.03.2006 17:22

live_to_ride napisał(a):
Maciej napisał(a):aha, wezme od ruskich kupię karabin, pojade do osrodka dla uchodżców z Czeczeńcami, wymorduję 200 kobiet i dzieci, powiem że to w obronie czystej polskiej krwi ...dzięki temu kolega motocyklista nazwie mnie wielkim człowiekiem. Łapy opadają jak się co poniektórych czyta :(

naprawdę tak myślisz?

Przeczytalem te dyskusje i wychodzi mi, ze tak jak myslalem, to glownie MOTOCYKLISCI pisza te brednie na Onet.pl :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Jezeli Milosevic popelnil nawet samobojstwo lub ktos mu w tym pomogl, to i tak dobrze, bo nie wyjasnionoby przeciez zadnych wielkich tajemnic a tylko spolecznosc miedzynarodowa ponosilaby dalsze koszty procesu i wiezienia ZBRODNIARZA. Czekamy na kolejne wyroki dozywocia i pogrzeby zbrodniarzy wojennych. :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:
live_to_ride
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) live_to_ride » 12.03.2006 22:42

KubusPuchaty napisał(a):
live_to_ride napisał(a):

naprawdę tak myślisz?

Przeczytalem te dyskusje i wychodzi mi, ze tak jak myslalem, to glownie MOTOCYKLISCI pisza te brednie na Onet.pl :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Jezeli Milosevic popelnil nawet samobojstwo lub ktos mu w tym pomogl, to i tak dobrze, bo nie wyjasnionoby przeciez zadnych wielkich tajemnic a tylko spolecznosc miedzynarodowa ponosilaby dalsze koszty procesu i wiezienia ZBRODNIARZA. Czekamy na kolejne wyroki dozywocia i pogrzeby zbrodniarzy wojennych. :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:

tak, zgadza się. wszystkemu winni są motocykliści. to największa zaraza tego świata.
dalszą dyskusję uważam za bezcelową - kto zrozumiał co chciałem powiedzieć to chwała mu za to. a kto nie, to bardzo mi przykro. tłumaczył się dalej nie będę, gdyż nie czuję się winny.

pozdrawiam wszytkich myślących
kiana
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiana » 18.03.2006 23:13

nie znam kto napisał (wiadomo ze ktos z serbii) ten nekrolog ale przyłaczam sie do niego:

POLECENIE MILOŠEVIĆU[b][u]

"Hvala ti za sve obmane i krađe, za svaku kap krvi koju su zbog tebe prolile tisuće, za strah i neizvjesnost, za promašene živote i generacije, snove koje nismo ostvarili, za užase i ratove koje si, ne pitajući nas, u naše ime vodio, za sav teret koji si nam na pleća natovario. Pamtimo tenkove na ulicama i krv na njegovim pločnicima. Pamtimo Vukovar. Pamtimo Dubrovnik. Pamtimo Knin i Krajinu. Pamtimo Sarajevo. Pamtimo Srebrenicu. Pamtimo bombardiranje. Pamtimo Kosovo. Tek ćemo ga pamtiti. I sanjati. Sjećamo se poginulih, ranjenih, unesrećenih, izbjeglica. Sjećamo se svojih uništenih života".

przetlumaczenie

"Dzięki ci za wszystkie oszustwa i kradzieże, za każdą kroplę krwi, którą przez ciebie przelały tysiące, za strach i niepewność, nieudane (zmarnowane) życia i pokolenia, marzenia które nie zrealizowaliśmy, za okropność i wojny, które nie pytając nas, w naszym imieniu prowadziłeś, za cały ciężar, który nam zrzuciłes na plecy. Pamiętamy czołgi na ulicach i krew na jego chodnikach. Pamiętamy Vukovar. Pamiętamy Dubrovnik. Pamiętamy Knin i Krajinę. Pamiętamy Sarajevo. Pamiętamy Srebrenicę. Pamiętamy bombardowania. Pamiętamy Kosowo. Dopiero go będziemy pamiętać. I snić. Przypominamy sobie poległych, rannych, unieszczęśliwionych, uciekinierów. Przypominamy sobie wszystkie zniszczone zycia."
[/u][/b]
Poprzednia strona

Powrót do Kultura chorwacka

Milosevic nie zyje - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone