Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Milos u schyłku sezonu 2014

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 27.01.2015 17:49

1-IMG_0079.JPG

2-IMG_0082.JPG

3-IMG_0080.JPG

W użyciu tego nie widzieliśmy, ale skoro siatki wiszą nad wodą, to z pewnością jakoś tym się łowi. Po "rakuszackiej" stronie rzeki trochę tego było, cała rybacka "wioska".

4-IMG_0081.JPG
Ostatnio edytowano 24.11.2019 13:33 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 27.01.2015 18:04

Břeclav nie ma w sobie takiego uroku, jak inne południowomorawskie miasteczka – Znojmo, Mikulov, Valtice, Lednice… Jako przystanek na wypicie kawki, może jednak być :wink: .
Tyle, że Brzeclawia w planie nie było, więc nie mieliśmy pojęcia, gdzie znaleźć jakieś przyjemne miejsce na krótki przystanek. Było więc całkowicie „na czuja”, co zaoowocowało mniej zabytkową częścią miasta. No ale zwiedzania i tak miało nie być, więc może to i dobrze :wink: ? Bo lokalizacja dla kawki była OK :) .

Zatrzymaliśmy się na parkingu przy ul. Palacha, niedaleko skrzyżowania z ulicami Husovą, Jungmannovą i Sady 28 řijna. Jako że wzdłuż tej ostatniej znajduje się zadrzewiona pěší zóna, to miejsce na kawkę być tam musiało :) .

1-IMG_0087.JPG

3-IMG_0091.JPG

Hlava křičícího muže:

4-IMG_0085.JPG

Neogotycka kaplica św. Rocha (1892 r.):

5-IMG_0086.JPG

Miejsce kawkowo-winkowe:

6-IMG_0090.JPG

Kawusię wypiliśmy na miejscu, wino (białe Chateau Olivier we flaszce 1,5 l) wzięliśmy na wynos.

7-IMG_0089.JPG

Mając wyśmienite wino, z poszukiwań burczaka zrezygnowaliśmy.
Ostatnio edytowano 24.11.2019 13:40 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 27.01.2015 18:07

Teraz na autostradę (przecież mieliśmy winietkę wykupioną przy starcie naszej wyprawy), którą dość szybko dojechaliśmy do Ołomuńca, a potem do Mohelnic. Dalej trasą „tradycyjną”, ale tym razem na obiad nie zatrzymaliśmy się tam, gdzie zwykle.

1-IMG_0093.JPG

W sumie to zrobiliśmy błąd, bo niżej, w Czerwonej Wodzie, nie było otwartej żadnej fajnej gospody. Zjeść jednak coś musieliśmy, więc przysiedliśmy w jakimś przeznaczonym na sprzedaż przybytku. Oferta mało imponująca, ale smażony ser był :wink: .

2-IMG_0099.JPG

Dla kierowcy woda, dla mnie piwko :) .

3-IMG_0096.JPG

Chwilka relaksu okraszona :mrgreen: czeskim humorem…

4-IMG_0097.JPG

5-IMG_0098.JPG

… a potem w dalszą drogę.

Po chwili byliśmy już w Polsce, całkiem :roll: jesiennej…

7-IMG_0101.JPG

Do domu dojechaliśmy około godziny 18-tej, tego dnia przejechaliśmy 470 km.

Zakończyły się nasze BARDZO UDANE :D wakacje, na których pokonaliśmy (nie licząc podróży promem :wink: ) 4740 km, a więc około o tysiąc mniej, niż dwa lata wcześniej przy objeździe Peloponezu.

Dziękuję wszystkim, którzy zechcieli towarzyszyć nam w podróży.

KONIEC :!:

:papa:
Ostatnio edytowano 24.11.2019 13:48 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 27.01.2015 18:20

dangol napisał(a):
Dziękuję wszystkim, którzy zechcieli towarzyszyć nam w podróży.

KONIEC :!:

:papa:

To ja dziękuję :P ,
siedziałam cicho jak mysz pod miotłą :wink: , ale byłam tu u Was cały czas :D ,
kusicie wszyscy tą Grecją, oj kusicie :roll: :smo: :papa: .
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 27.01.2015 18:59

dangol napisał(a):Dziękuję wszystkim, którzy zechcieli towarzyszyć nam w podróży.

To ja dziękuję za kolejną sympatyczną i szczegółową opowieść :) , dzięki której mogłem znów być na tej pięknej greckiej wyspie jaką jest Milos.
Co prawda dołączyłem trochę późno, niedługo przed tym, gdy ją opuściliście... :?
Niemniej, było bardzo miło (jak zresztą zawsze :) )
Mam nadzieję, że w tym roku też nie odpuścicie Grecji... :cool:

Pozdrawiam
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 27.01.2015 22:09

mysza73 napisał(a):kusicie wszyscy tą Grecją, oj kusicie

Muszę się zgodzić :wink: :)
Przyjemnie spędziłam czas z Wami :D
Pozdrawiam :papa:
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 27.01.2015 23:21

Świetne są Twoje relacje pod każdym względem :) :!: Dzięki :!:

Rozumiem, że teraz czas na szuranie... :wink: . W niedzielę sprawdziłem Rejviz warunki były dostateczne, a wczoraj i dzisiaj jeszcze troszkę popadało :D

pozdr
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 27.01.2015 23:24

Bardzo miło się z Wami podróżowało

Serdecznie pozdrawiam
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 28.01.2015 11:27

Bardzo fajnie było powłóczyć się z Wami po Milosie, tym bardziej, że zajrzeliście również w takie kąty gdzie nas nie było.

pzdr :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 28.01.2015 11:48

Dziękuję Danusiu za odpowiedź i całą relację.

Pozdrawiam Was.
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 28.01.2015 21:15

Dziękuję również za relację.
Pozdrawiam
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 29.01.2015 13:54

Trzeba przyznać, że Milos nie rozczarowałaby mnie nawet w środku cykladzkiej zimy z szalejącymi wichurami a Twoja relacja czytana z przymusową jesienną przerwą na szczęście z żadnego powodu nie ucierpiała. Przeżywałam Wasz pobyt jak swój własny po raz kolejny (również dzięki Tomkowi) czyli już trzeci rok z rzędu. Dobrze, że Milos znalazła swoich kolejnych odkrywców. Dzięki Wam trafiliśmy w miejsca których nam nie było dane zwiedzić.

Milos jest piękną i kolorową wyspą co się Tobie udało świetnie pokazać.
Jeżeli kiedyś wrócimy po raz drugi na jakąś Cykladę to może to być Milos.

Pozdrawiam i dziękuję za powrót na te wyspę.
Małgosia
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 29.01.2015 19:41

Danusiu mam do Ciebie małe pytanko...
wracaliście przez Boboszów i...czy po cały czas na tej drodze jest tyle fotoradarów ,bo jazda robiła się bardzo męczącza i nużąca.
I można powiedzieć ,że przez nie zaczęliśmy jeżdzić trasą przez Śląsk

Pozdrawiam
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 14.02.2015 21:14

Na fotoradary nie zwracaliśmy uwagi ... Lubimy tę trasę, nawet jeśli nie da się szybko jechać. We wrześniu chyba jednak bardziej od radarów :wink: spowolnieniem były roboty drogowe pod Jordanowem i za Ząbkowicami Śl., no i tradycyjnie światła ma krzyżowce w Łagiewnikach.
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 14.02.2015 22:30

Trochę spóźniona :wink: , dzięki za relację :D
Teraz zajmij się babciowaniem :wink: :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Milos u schyłku sezonu 2014 - strona 34
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies