Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Milos u schyłku sezonu 2014

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 09.01.2015 08:43

dangol napisał(a):...morskie cykady...One trafiają bezpośrednio na patelnię z odrobinką oliwy, a potem to co pod pancerzykami, ląduje w naszych żołądkach.

Jak wrażenia smakowe?
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 09.01.2015 09:25

Vjetar napisał(a):
dangol napisał(a):...morskie cykady...One trafiają bezpośrednio na patelnię z odrobinką oliwy, a potem to co pod pancerzykami, ląduje w naszych żołądkach.

Jak wrażenia smakowe?

Jestem pewna, że przyjemniejsze niż wzrokowe. 8O Ale to nie zmienia i tak przekonania, że w moim wypadku po takich doznaniach wzrokowych ciężko byłoby mnie zmusić do odczucia w smaku czegoś przyjemnego.
Zdecydowanie wolę prawdziwe owoce.
Te wszystkie kuliste kształty, kolorki i smaki. :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 09.01.2015 10:20

Lidia K napisał(a):
Vjetar napisał(a):

Jak wrażenia smakowe?

Jestem pewna, że przyjemniejsze niż wzrokowe. 8O Ale to nie zmienia i tak przekonania, że w moim wypadku po takich doznaniach wzrokowych ciężko byłoby mnie zmusić do odczucia w smaku czegoś przyjemnego.
Zdecydowanie wolę prawdziwe owoce.
Te wszystkie kuliste kształty, kolorki i smaki. :D

:D

Pozdrawiam
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 09.01.2015 10:34

dangol napisał(a):... wspomnę jeszcze o jednym gościu..

Mieliście w tym roku szczęście do "ciekawych" ludzi. :)

pzdr :wink:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 10.01.2015 19:27

longtom napisał(a): Mieliście w tym roku szczęście do "ciekawych" ludzi.
[/quote]
Widocznie mamy coś, co ich do nas przyciąga :lol: .

Vjetar napisał(a): Jak wrażenia smakowe?
Lidia K napisał(a): Jestem pewna, że przyjemniejsze niż wzrokowe

Dokładnie tak!
W zasadzie morskie cykady były niezłe :) , a gdybyśmy jeszcze znali :roll: właściwy przepis na ich przyrządzenie, mogłoby być bardzo smaczne. Wolę jednak zwykłe krewetki, bo :idea: łatwiej je zjeść, ich mięsko łatwiej wychodzi z pancerzyków :wink: . Modliszkowa krewetka ma dość twardą skorupę, więc sporo zabawy z tym, aby dotrzeć do mięciutkiego i delikatnego wnętrza.
A co do :roll: wyglądu … jakoś nie mamy z tym problemu, nie wzbudza to w nas niechęć do zjedzenia takich stworów. Szczególnie żyjątek morskich, bo :mrgreen: lądowych robali zapewne bym nie tknęła.
Wielu żywych morskich stworzeń pewnie do ręki nie wzięłabym :oops:. Poza tymi wyjątkami, spoko :D .
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 10.01.2015 19:41

Granicę grecko-macedońską przekraczamy błyskawicznie, jakiejkolwiek kolejki brak :) . Pan „paszportowy” jest wprawdzie zaciekawiony, co mamy pod kocykami :wink: ? Cały market :?: ? A to tylko nasze łóżeczko :lol: . No to miłej podróży :) i do zobaczenia kiedyś tam…

1-IMG_0336.JPG

Na szczęście nie pada, ale cudowną pogodę :? zostawiliśmy na Milosie. No bo wiatr w sumie nie był taki zły :wink: , przynajmniej „zmuszał” do dłuższego plażowania :) tam gdzie go nie było, nie trzeba było ciągle zwiedzać :wink: .

Jeszcze w domu, myślałam sobie o wpadnięciu chociaż na krótko do Kanionu Matka. Tam właśnie zmierzamy :) :) .
Ostatnio edytowano 23.11.2019 15:35 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 11.01.2015 19:14

Kanion Matka (Кањон Матка) to jedna z wizytówek Macedonii. Zatrzymując się na stacjach paliw, często można zobaczyć zdjęcia kanionu.
Wreszcie miałam okazję zrobić kilka własnych :) fotek.

Auto zostawiliśmy na „dolnym” parkingu. Potem okazało się, że mogliśmy podjechać do małego parkingu „hotelowego”, bo wolnych miejsc było sporo. Czy jednak dzięki temu nas spacer nad kanionem byłby dłuższy? Zapewne nie, gdyż było już :? dość późno…

Wzdłuż rzeki doszliśmy do „górnego” parkingu, skąd było już bardzo blisko do tamy na rzece Treska. Fotek nie mam, gdyż przy tamie jest zakaz fotografowania. O ile czasem łamię :wink: takie zakazy we wnętrzach świątyń, tu takiej wewnętrznej potrzeby nie miałam.
Tama jak tama, tyle że jej otocznie wspaniałe 8) . To jednak mogłam do woli fotografować za chwilę, więc zapory nie musiałam.

1-IMG_0342.JPG

2-IMG_0344.JPG

3-IMG_0347.JPG

Jezioro Matka jest sztucznym zbiornikiem (najstarszym w Macedonii, powstał w 1938 r.) utworzonym dzięki wybudowaniu wyżej wspomnianej tamy.

Na cropli wielokrotnie były pokazywane zdjęcia z rejsu łódką po jeziorze i ze zwiedzania jednej z krasowych jaskiń, ale na to czasu nie mieliśmy :( . Na wypożyczenie kajaka i samodzielne pływanie, tym bardziej…
Ostatnio edytowano 23.11.2019 15:40 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 11.01.2015 19:22

1-IMG_0349.JPG

2-IMG_0350.JPG

Nie usiedliśmy na widokowym tarasie hotelowej restauracji…
W bagażniku przecież czekały do usmażenia dwie prześliczne dorady :D . Zajęliśmy się nimi po spacerze, więc będziecie mili okazję „uczestniczyć” w naszej kolacji.

3-IMG_0358.JPG

Miałam natomiast wielką ochotę na zobaczenie wnętrza cerkwi św. Andrzeja (zbudowanej w 1389 r.), ale niestety była zamknięta :( .

4-IMG_0354.JPG

5-IMG_0355.JPG

Do „wyboru” był więc tylko krótki spacer :) . Szkoda, że tylko krótki, gdyż okolice kanionu dają możliwość wielu tras wycieczkowych. Tyle, że :roll: nie mieliśmy czasu, żeby zostać tu na kolejny dzień…

6-IMG_0351.JPG

7-IMG_0353.JPG
Ostatnio edytowano 23.11.2019 15:49 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 11.01.2015 19:39

longtom napisał(a):
dangol napisał(a):Tawerny przy nabrzeżu kuszą jak zwykle. Tym razem damy się komuś namówić (chociaż tak naprawdę to już dawno zdecydowaliśmy :wink: , u kogo kasę zostawimy), ale… dopiero wieczorem :) .

Obrazek

Na χταπόδι :) to chętnie z Wami :!: :P

Niezłe okienko wystawowe ;)

Ja już czuję się zachęcony do zakupu :)))
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 11.01.2015 19:46

Byliście o podobnej porze dnia i roku jak i my, na dodatek przy podobnej pogodzie. Też żałowaliśmy, że nie ma już czasu na wycieczkę gdzieś do góry, na drugi dzień jechaliśmy już do Ochrydu.
Ogólne wrażenie było bardzo dobre :roll:

Szkoda że już wracacie...
Ostatnio edytowano 12.01.2015 10:59 przez kulka53, łącznie edytowano 1 raz
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 11.01.2015 19:58

tony montana napisał(a): Niezłe okienko wystawowe ;)

Ja już czuję się zachęcony do zakupu :)))

Tyle, że to :roll: wystawka tawerniana, zachecajaca do wydania kasy w niej właśnie :wink: . W sklepach rybnych na Milosie (a odwiwdziliśmy chyba wszystkie, jakie sa na wyspie) tak dużych ośmiornic ani razu nie spotkaliśmy. Bo gdyby były, to zapewne którąś z nich byśmy przygarnęli :)
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 11.01.2015 20:00

kulka53 napisał(a): Szkoda że już wracacie...

Też żałujemy :( , ale cóż począć? Dwa tygodnie to jednak bardzo mało czasu...

Na szczęście, po zakończeniu tej relacji, będę miała więcej czasu na czytanie Waszej i jeszcze kilku innych, równie fajnych :D
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 12.01.2015 10:44

dangol napisał(a):Kanion Matka...

:D
Sporo forumowiczów zajrzało tam w tym roku.

Spacer ścieżką wzdłuż zbiornika bardzo fajny był.
Im dalej tym ładniej.

dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 12.01.2015 15:59

longtom napisał(a): Spacer ścieżką wzdłuż zbiornika bardzo fajny był.
Im dalej tym ładniej

My :roll: daleko nie doszliśmy... Muszę więc poczekać na Wasze "powrotne" fotki, to sobie oglądnę :) te miejsca, do których już nie dotarliśmy.
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 13.01.2015 09:39

W zeszłym roku chyba tylko ja miałem to "szczęście" być w kanionie podczas ulewy...

Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Milos u schyłku sezonu 2014 - strona 31
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone