Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Miłada Jędrysik

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 22.05.2004 22:53

Danuta napisał(a):Zerknijcie do dzisiejszej "Wyborczej"- w dodatku "turystyka"
fajne zdjęcie uliczki Dubrovnika.
Ciekawy artyków P.Miłady Jędrysik o Dubrowniku i krótko o Trstenie.

Fajne do poczytania na dzisiejszy poranek przy kawie!

Pozdrowienia dla Pani Miłady- extra imię! :D

Dana! A gdzie jest o Trstenie??? Sprawdzałem teraz dokładnie na portalu Gazety i nic o Trstenie nie znalazłem a bardzo mnie ten temat interesuje bo tamtędy zawsze jeżdżę. Help bo nie mam wersji papierowej :cry:
Danuta
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danuta » 22.05.2004 22:58

niezawodny napisał(a):
Danuta napisał(a):Zerknijcie do dzisiejszej "Wyborczej"- w dodatku "turystyka"
fajne zdjęcie uliczki Dubrovnika.
Ciekawy artyków P.Miłady Jędrysik o Dubrowniku i krótko o Trstenie.

Fajne do poczytania na dzisiejszy poranek przy kawie!

Pozdrowienia dla Pani Miłady- extra imię! :D

Dana! A gdzie jest o Trstenie??? Sprawdzałem teraz dokładnie na portalu Gazety i nic o Trstenie nie znalazłem a bardzo mnie ten temat interesuje bo tamtędy zawsze jeżdżę. Help bo nie mam wersji papierowej :cry:

Rzucam gazetę -Łap!
Ups! przepraszam,że w oko!Boli?
Pisze tyle co i w przewodnikach,których widzę sporo na półce nad Twoim łóżkiem! :D
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 22.05.2004 23:04

Zamiast się mądrzyć to wpisałabyś lepiej pełny link do informacji o Trstenie... :idea:
Danuta
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danuta » 23.05.2004 10:34

niezawodny napisał(a):Zamiast się mądrzyć to wpisałabyś lepiej pełny link do informacji o Trstenie... :idea:

No to się dalej powymądrzam i napiszę to co dokładnie jest napisane w gazecie.
"500 lat tajemniczego ogrodu."
"Kto w dzieciństwie czytał książkę Frances Hodgson-Burnett-"Tajemniczy ogród", powinien koniecznie pojechać do Trstena, małej miejscowości nieopodal Dubrovnika.Powitają go tam ptasie trela,szum liści, chichot leśnych skrzatów,szmer fonatnny,milczenie omszałych posągów-arboretum w Trstenie położone na tarasach schodzących w dół do morza-to chyba jeden z najpiękniejszych ogrodów na kuli ziemskiej. Jego najstarsza część założyła w XVw.rodzina Gueeticiów,dubrownickich patrycjuszy, która wybrała Trsteno na letnią rezydencję.Stojący do dziś dzień prosty dom z ich herbem nad głównym wejściem dawał schronienie przed śródziemnomorskimi upałami.W głębi na końcu alejki ,XVIII-wieczna fontanna z posągiem Neptuna ukrywa się w buszu:pnące krzewy o pachnących, kolorowych kwiatach ciasno oplatają pnie drzew, tworząc naturalne altany.Może biblijny raj wyglądał właśnie tak?
Z belwederu rozciąga się wspaniały widok na morze i dalmatyńskie wyspy,a na wpół zrujnowany romantyczny zameczek nad zaciszną zatoczką tylko dodaje temu miejscu dekadenckiego uroku.
Na przełomie XIX i XXw. rezydencja powiększyła się o romantyczny Park Drvarica, a w 1948r.przeszła na własność Chorwackiej Akademii Nauk i Sztuk, która założyła ogród botaniczny , rozciągający sie na25,5 ha .W październiku 1991r.arboretum zapaliło się od jugosławiańskich pocisków, zniszczeniu uległo ponad 80% parku. Ale najstarsza część"Tajemniczy ogród"-cudem pozostała nietknięta!
Jak wiadomo, las rośnie wolno i pali się długo-Trsteno nosi jeszcze ślady wojennego barbarzyństwa, ale pinie i cyprysy już odrastają.
W 2000r. kolejny pożar zniszczył jedną trzecią ogrodu. I tym razem najstarsza część nie ucierpiała."

Po zapachu tych kwiatów czuję ,żę muszę tam być!
One cały czas czekają na nasz przyjazd!

PS.Po czym mądrala mądralę poznaje?-bo sam jest mądrala! :D :D :D
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 23.05.2004 16:42

Byłam tam ... :papa:
bybus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bybus » 23.05.2004 18:19

Danuta napisał(a):Wiedziałam,że Facet , który z takim namaszszczczennniem wypowiada słowa musi być wielki! :o

Panie Michniku! czuj się "Honorowym Ambasadorem Tegoż Forum W Dubrovniku! :D

no sorry Winetou......
jeszcze tylko tego by brakowalo.............. :twisted:
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 23.05.2004 20:07

Dana! Ale jaja! :lol:
Myślałem że to jest artykół o Trstenie - miasteczku granicznym na Słowacji, na granicy z Polską (po polskiej stronie jest Chyżne) a tu jakaś miejscowość koło Dubrovnika... :lol:
Ech te słowiańskie nazwy miejscowości - wszędzie identyczne; czy to w Rosji, Polsce, Czechach, Słowacji, Chorwacji, Słowenii, Bułgarii, Macedonii, Serbii, Czarnogórze, Bośni, Białorusi, Ukrainie - dużo nas, Słowian :idea:
Szkoda że Łużyczanie są już na ostatniej prostej...

P.S.
A z tym Michnikiem to mówiłem że będą kłopoty... :lol:
Danuta
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danuta » 23.05.2004 20:09

bybus napisał(a):
Danuta napisał(a):Wiedziałam,że Facet , który z takim namaszszczczennniem wypowiada słowa musi być wielki! :o

Panie Michniku! czuj się "Honorowym Ambasadorem Tegoż Forum W Dubrovniku! :D

no sorry Winetou......
jeszcze tylko tego by brakowalo.............. :twisted:

Rany Boskie , błagam trochę dystansu!

tylko dlatego,że powiedział tak pięknie o Dubrovniku!
reszta , nie moja.........
Danuta
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danuta » 23.05.2004 20:27

niezawodny napisał(a):Dana! Ale jaja! :lol:
Myślałem że to jest artykół o Trstenie - miasteczku granicznym na Słowacji, na granicy z Polską (po polskiej stronie jest Chyżne) a tu jakaś miejscowość koło Dubrovnika... :lol:
Ech te słowiańskie nazwy miejscowości - wszędzie identyczne; czy to w Rosji, Polsce, Czechach, Słowacji, Chorwacji, Słowenii, Bułgarii, Macedonii, Serbii, Czarnogórze, Bośni, Białorusi, Ukrainie - dużo nas, Słowian :idea:
Szkoda że Łużyczanie są już na ostatniej prostej...

P.S.
A z tym Michnikiem to mówiłem że będą kłopoty... :lol:

No cóż zawsze jest trudno oddzielić to co osoby publiczne ,mówią prywatnie od tego jak widzimy ich zachowania ipoglądy polityczne - a szkoda!ale mam nadzieję,że na tym koniec komentowania tego faktu!
Co do Trstena- no nie ma mocnych, trzeba tam być, ale czekam na zwrot honoru za to mądrowanie,bo widzę,że najmądrzejszym też zdarzają się pomyłki, hi, hi! :D :D
Poprzednia strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Miłada Jędrysik - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone