Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mikulov - płatne parkowanie

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
PiotrekO
Plażowicz
Mikulov - płatne parkowanie

Nieprzeczytany postnapisał(a) PiotrekO » 15.02.2025 16:47

Pewnie jakaś część odwiedzających Chorwację wstępuje po drodze do Mikulova - ja również kilka razy byłem czy to w drodze do Chorwacji czy na narty.

Jednak od jakiegoś czasu (nie wiem od jak dawna) większość miasteczka jest w strefie płatnego parkowania. I nie byłoby w tym nic dziwnego, ale okazuje się, że to płatne parkowanie jest możliwe tylko dla "rezydentów". Dla turystów jest kilka wyznaczonych miejsc, ale trudno je znaleźć bo oznaczeń brak.

Tak więc miejsc do parkowania jest sporo i to jest pułapka, bo na nich my nie możemy parkować, tylko mieszkańcy. Parkometr nie ostrzeże (więc zachęci, bo w 3 językach i pierwsza godzina gratis).

Miałem okazję dostać taki mandat zajeżdżając na śniadanie do lokalnego bistro. Ale w kolejce w straży miejskiej spotkałem też osoby, które nieświadome niczego przyjechały na nocleg, który nie miał swojego miejsca do parkowania (a takich jest tam trochę) i zostawiły auto na ulicy (parkowanie teoretycznie darmowe po 18).

Straż miejska z przyjemnością wypisuje mandat, niby nawet nieduży (500 CZK - można płacić kartą) ale trzeba później iść do ich siedziby, tracić czas, zamiast spacerować przyjemnym miasteczkiem to czekać w pomieszczeniu z kratami jak panowie obsłużą inne przypadki itd...

Ja rezygnuję ze śniadań w Mikulovie, ale może komuś się przyda ta informacja. Polecam zajrzeć na stronę miasta i namierzyć te specjalne parkingi dla tych co się zdecydują na odwiedziny.
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 15.02.2025 19:52

Z tego co doczytałem to nie do końca prawda. W strefie płatnego parkowania może każdy parkować od poniedziałku do piątku od 7 do 17.
Tylko poza tym okresem czyli w czasie bezpłatnym miejsca są tylko dla rezydentów.
https://www.tedosmikulov.cz/images/6-20 ... 7_2024.pdf
PiotrekO
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) PiotrekO » 15.02.2025 20:22

Hmm, faktycznie z tego linka tak wynika. Co oznacza, że lepiej planować wyjazd w środku tygodnia, bo w weekend już mandat ;)
bledzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bledzik » 17.02.2025 14:01

niezła lipa.
my z kolei tam zawsze obiad / kolacje spożywaliśmy.
od kiedy tak jest?
w 2023 jeszcze nie było cyrków albo nieświadomie to olaliśmy
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 17.02.2025 20:57

bledzik napisał(a):od kiedy tak jest?

Gdzieś wyczytałem że od 1/7/2024
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 17.02.2025 21:17

W sumie nie dziwne, że dbają o swoich mieszkańców.
bledzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bledzik » 20.02.2025 10:40

ok, tylko że tam po godz. 17 nie ma problemów z parkowaniem na parkingach wyznaczonych.
widocznie dla nich turysta tranzytowy nie jest zbyt cenny
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 20.02.2025 10:51

Widocznie nie jest. To że zatankuje auto czy zrobi zakupy nie jest tak znaczące. A generowany jest smród spalin, tłok, niedogodności dla tubylców. Tam by się przydała obwodnica tego miasta.
bledzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bledzik » 24.02.2025 14:55

tym bardziej to dziwne, że region jest ciekawy turystycznie i nastawiony na turystów.
Mikulov i festiwale wina, Lednice-Valtice, zalew na Dyje...
ale widocznie nie na turystów tranzytowych.
Może dobrze że Majówkę zrobiłem po tym regionie kilka lat temu
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 24.02.2025 16:09

Turystyka jest ważna, ale komfort życia mieszkańców jest ważniejszy.
Są strefy gdzie przyjezdni mogą parkować za free i są strefy gdzie za parking płacą.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies