napisał(a) Łukasz » 15.05.2009 13:43
Tuż przed Mikulovem jest mała spokojna wioseczka (1 km z głównej drogi). Dolni Dunajovice. Jest tam sporo miejsc noclegowych. Zatrzymywałem się tam w drodze do Chorwacji a teraz zatrzymuje się regularnie w drodze do Włoch. Korzystałem z dwóch pensjonatów i z obydwu jestem zadowolony a ceny się wachają (zależy od ilości osób, pory roku, rodzaju noclegu)od 200 do 300Kc.
Jedyni niesympatyczni ludzie w tamtych okolicach jakich spotkałem to pracownicy stacji benzynowych ale to widocznie dlatego bo nigdy na mnie dodatkowo nie zarabiają (płacę w koronach).
Oekotel przed Wiedniem nie ma sensu bo to żadna różnica a drożej i przy głównej drodze. Ten koło Grazu to już bardziej pozwala rozłożyć siły ale jest koło lotniska. Cena noclegu niestety wyższa niż w Czechach. Jak już zwiedziłem tamte okolice preferuje wariant wyjazd w piątek po pracy i nocleg a bladym świtem w sobotę wyjazd.
W komunikacji obowiązuje zasada my mówimy wolno i wyraźnie po Polsku a oni wolno i wyraźnie po Czesku i nie ma problemów ani na miejscu ani przez telefon