Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mikulov czy Breclav

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
guzu
Odkrywca

Postnapisał(a) guzu » 05.07.2017 16:14

W Breclav jest lpg na stacji Mol. Jak jechałem do byłem tam o 2 w nocy i im zabrakło. Jak wracałem to o 6 rano był. Kwestia trafu. Można płacić kartą.
wokri
Podróżnik

Postnapisał(a) wokri » 05.07.2017 16:41

Potwierdzam. Stacja Mol w Breclav ma lpg. Przez cztery lata tam tankowałem jadąc do i wracając.
piotrulex
Koneser

Postnapisał(a) piotrulex » 05.07.2017 22:37

Sprawdzając co jakiś czas trasę na google za każdym razem wytycza przez Breclav
krutom
Cromaniak

Postnapisał(a) krutom » 05.07.2017 22:51

Dziś wracałem przez Breclaw.
Na Poysdorf ciągnął sznurek aut.

Przez Breclaw zero korków, mały ruch.
W mieście są trzy skrzyżowania ze światłami. Na każdym załapałem się na czerwone. :evil:
Ale stania nie było, dwa, trzy samochody i do przodu.

Przy wjeździe do miasta suszą.
Stało niebieskie autko prostopadle do drogi (wyglądało jak większy Fiat Panda), miało wysuniętą jedynie maskę, a za nią radar. Trzymajcie się "pięćdziesiątki".
Trajgul
Cromaniak

Postnapisał(a) Trajgul » 06.07.2017 08:06

Ja jechałem tam przez Brzecław ale wówczas nie myślałem, że będę jechał przez środek małego miasta i po skręcie w lewo zgłupiałem czy aby na pewno jadę dobrze. A po przekroczeniu granicy w Austrii to już w ogóle byłem pewien, że zabłądziliśmy, gdyż przez parę minut byliśmy jedynym użytkownikiem drogi, wąskiej drogi, a było ciemno. Tyle, że nawigacja pokazywała, że jesteśmy na drodze nr 47, więc chyba tak miało być. Generalnie w tamtym momencie podjąłem decyzję, że z powrotem pojedziemy przez Mikulov. Tyle, że na powrocie widziałem niekończący się sznur aut w kierunku chorwackim, na odcinku Mikulov - Poysdorf i dalej.
krutom
Cromaniak

Postnapisał(a) krutom » 06.07.2017 14:23

Trajgul napisał(a): ...A po przekroczeniu granicy w Austrii to już w ogóle byłem pewien, że zabłądziliśmy, gdyż przez parę minut byliśmy jedynym użytkownikiem drogi, wąskiej drogi, a było ciemno. Tyle, że nawigacja pokazywała, że jesteśmy na drodze nr 47, więc chyba tak miało być. Generalnie w tamtym momencie podjąłem decyzję, że z powrotem pojedziemy przez Mikulov.

Czyli bałeś się samotności na drodze :?: 8O 8O
I gdzie ta wąska droga. To normalna droga jakich wiele w Polsce. Dobrze oznakowana.
Trajgul
Cromaniak

Postnapisał(a) Trajgul » 06.07.2017 14:39

Dokładnie, bałem się samotności. Byliśmy w sporym szoku, bo ja się spodziewałem normalnej prostej drogi łączącej oba kraje. Natomiast w pewnym momencie, już w Austrii, wydawało mi się, że szoruję po poboczu, mijając się z kimś z naprzeciwka. Wydawało mi się irracjonalne, że sam jadę w sobotni wieczór do Chorwacji. I stąd też moje zdziwienie. A jeśli chodzi o wspomnianą drogę nr 47, to w jednym telefonie Google Maps pokazywał ten numer, by za chwilę ten numer znikał i szukał trasy, natomiast w drugim telefonie nie mógł znaleźć lokalizacji. Do teraz nie wiem czy aby na pewno jechałem dobrą drogą (były ograniczenia chyba do 30 km/h, jakieś łuki z górki i wąsko, piesi na drodze). Dopiero jak się wbiłem w drogę nr 7, tą od Poysdorf i zobaczyłem sznur aut w kierunku południowym, to się uspokoiłem ;)
Austria nie ma SV ale na YT jest interesujący mnie odcinek:
Gonzales
Cromaniak

Postnapisał(a) Gonzales » 07.07.2017 10:28

Jadąc do Chorwacji jeszcze w czerwcu i wracając wczoraj do Polski wybrałem trasę przez Brzecław.
Puściutko, zero tirów, zero problemów, normalna lokalna droga. Polecam.

Pozdrowienia.;)
Endrju
Cromaniak

Postnapisał(a) Endrju » 07.07.2017 12:07

Trajgul napisał(a):Ja jechałem tam przez Brzecław ale wówczas nie myślałem, że będę jechał przez środek małego miasta i po skręcie w lewo zgłupiałem czy aby na pewno jadę dobrze.

Tak samo czułem się w tamtym roku jadąc pierwszy raz przez Brzecław. Byłem tam po północy, oczywiście navi zgłupiała, ale trzeba było jechać dalej, jak zobaczyłem drogę przez las, a potem te farmy wiatraków, to myślałem że świat się tu kończy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Trajgul
Cromaniak

Postnapisał(a) Trajgul » 07.07.2017 12:08

Podobnie się czułem, czyli dobrze jechałem :) Widocznie czego innego się spodziewaliśmy po setkach kilometrów autostrad czy dróg ekspresowych :)
krutom
Cromaniak

Postnapisał(a) krutom » 07.07.2017 12:31

Endrju napisał(a):...jak zobaczyłem drogę przez las, a potem te farmy wiatraków, to myślałem że świat się tu kończy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Farmy wiatraków raczej oznaczają początek świata ... tego cywilizowanego :oczko_usmiech:
Endrju
Cromaniak

Postnapisał(a) Endrju » 07.07.2017 13:27

W nocy robią piorunujące wrażenie :)
Try3ek
Odkrywca

Postnapisał(a) Try3ek » 08.07.2017 11:37

Czytając wasze wypowiedzi to na pewno pojadę przez Breclav bo już straciłem 2 razy po 1h w korku Poysdorf, przeważnie na powrocie. Teraz tylko opracować tankowanie LPG w nocnych godzinach i po problemie. Muszę poszukać min 2 stacji by w razie czego mieć wybór jak by któraś okazała się zamknięta lub zabrakło LPG. Napewno opisany Mol w centrum miasta jest 24h i jest LPG, musi być cenny bo jest zamknięty na kłódkę https://www.google.pl/maps/@48.7563532, ... 6656?hl=pl
spragniony spokoju
Globtroter

Postnapisał(a) spragniony spokoju » 08.07.2017 15:17

Dzisiaj po raz pierwszy pojechałem przez Breclaw - normalny ruch od Brna, tzn. trochę TIRów na prawym pasie ale po zjeździe na Wiedeń byłemtylko ja i może 3 osobówki w kierunku Wiednia i ze 3 w przeciwnym kierunku.
piotrulex
Koneser

Postnapisał(a) piotrulex » 09.07.2017 21:21

My po raz pierwszy wracaliśmy testowo przez Breclav w zeszłym roku i to był strzał w 10-kę. Jak zerkam na gm to też zwykle sugeruje Breclav zamiast Mikulov. W tym roku wiec jest szansa, że jadąc DO cro śmigniemy przez Breclav. Jak mniemam winietę na A kupię gdzieś już w A w nocy przed wjazdem na płatną autostradę? Śmigając przez Mikulov zawsze kupowałem na granicy CZ-A płacąc gotówką bez prowizji
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi