Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mikroświat - OWADY i inne "robaki" !

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 18.07.2012 08:21

Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 18.07.2012 08:23

Ciężka do sfotografowania :)
za dużo tych kićków :)
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 18.07.2012 08:28

BeJur napisał(a):Ciężka do sfotografowania :)
za dużo tych kićków :)

No właśnie ! 8) ... do tego ruch powietrza (nawet nie wiatr), też nie sprzyjał ostrości. 8)
... ale strojnisia ona wielka ! ... nie mogłem odpuścić ! :)

Pozdrawiam.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 19.07.2012 10:17

Mariusz, jesteś niezmordowany! :)

Technika ekstra. Tu już jesteś blisko szczytu. Zachęcam jednak do zrobienia następnego kroku. Ogólny wyraz artystyczny. No wiesz - światło, kompozycja, tło i takie różne - żeby to były nie tylko wrażenia natury biologiczno-klinicznej. Jednym słowem zachęcam Cię do osiągnięcia prawdziwego mistrzostwa.

Powodzenia. :)
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 19.07.2012 12:34

Janie !
... za pochwały ... dzięki ! 8)
... hmmm ... stwierdzam jednak, że ciężko Cię zadowolić ! ;)

jan_s1 napisał(a): No wiesz - światło, kompozycja, tło i takie różne -

... generalnie (w zasadzie ;)) staram się na te trzy pierwsze zwracać uwagę 8) ... gorzej pewnie będzie z tym "takie różne. ;)

... na razie pajączek ! 8)

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 19.07.2012 12:43

Arachnofobia mnie dopadła ze zdwojoną siłą :wink:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 19.07.2012 12:47

jan_s1 napisał(a):Zachęcam jednak do zrobienia następnego kroku. Ogólny wyraz artystyczny. No wiesz - światło, kompozycja, tło i takie różne - żeby to były nie tylko wrażenia natury biologiczno-klinicznej. Jednym słowem zachęcam Cię do osiągnięcia prawdziwego mistrzostwa.

Powodzenia. :)

Przepraszam , ze się wtrącę ;)
ale .... zgodnie z zasadą - że lepsze jest wrogiem dobrego .... stanę w obronie biologiczno-klinicznych zdjęć Mariusza :)

To jest specyficzna fotografia, tu nie ma miejsca na "kapelusz dla pana pająka i buciki dla biedronki"
niech to zostanie takie, jakie jest ...
Kompozycja, kadr i światło wg mnie jest ok

Zauważ Janie, że od jakiegoś czasu Mariusz wiosnę czuje i trafia niby przypadkiem na robaki w dość prywatnych zajęciach :)

8)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 19.07.2012 17:59

BeJur napisał(a): .... stanę w obronie biologiczno-klinicznych zdjęć Mariusza :)

Obrona jest odpowiedzią na atak, a ja przecież daleki jestem od tego, żeby je atakować. Wręcz przeciwnie.

mariusz-w napisał(a):Janie !
... stwierdzam jednak, że ciężko Cię zadowolić ! ;)

Wasza reakcja pewnie bierze się stąd, że wyraziłem się niezbyt precyzyjnie. Nie chodziło mi o to, żeby Mariusz przestał robić jeden gatunek makro, a zaczął drugi. To co robi jest dobre, a bywa świetne.
Jest też trochę inne makro - takie w którym tło i całe otoczenie jest równie ważne jak robaczek. Taka a nie inna kompozycja barwna, gra świateł, ładne rozmycia - słowem żeby scenografia nie była rodem z teatru elżbietańskiego.

Mariusz, nie chodzi o to, żeby mnie zadowolić. Pomyślałem sobie tylko, czy nie byłoby ciekawie, gdybyś od czasu do czasu spróbował innego spojrzenia i innej metody. Innej - to wcale nie oznacza lepszej.

:sm:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 19.07.2012 21:13

jan_s1 napisał(a):Obrona jest odpowiedzią na atak, a ja przecież daleki jestem od tego, żeby je atakować. Wręcz przeciwnie.

dwa słowa
matko złota
:roll:

mały edit ....
wyspałam się i mnie z lekka olśniło

Obrona nie jest tylko odpowiedzią na atak, ale również bronieniem swojego zdania, Ty napisaleś swoje, ja napisałam swoje.
zaatakowałabym Cię Janie, jakbym Ci napisał coś niegrzecznego, ze gadasz goopoty, albo coś w tym stylu .....

Nie rób ze mnie większej czarownicy niż jestem, sama sobie świetnie daję radę :)
Ostatnio edytowano 20.07.2012 09:46 przez Bea.ta, łącznie edytowano 1 raz
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 20.07.2012 09:14

kaszubskiexpress napisał(a):Arachnofobia mnie dopadła ze zdwojoną siłą :wink:

... :)

BeJur napisał(a):ale .... zgodnie z zasadą - że lepsze jest wrogiem dobrego .... stanę w obronie ...

... podziękował. 8)

jan_s1 napisał(a):Taka a nie inna kompozycja barwna, gra świateł, rozmycie ...

... gdybyś od czasu do czasu spróbował innego spojrzenia i innej metody. Innej - to wcale nie oznacza lepszej.

No właśnie ! ;)

Obrazek

Pozdrawiam.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 20.07.2012 09:28

super :)
i kard
i kompozycja
i światło
i kolorystyka
po prostu :)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 20.07.2012 13:20

BeJur napisał(a):
jan_s1 napisał(a):Obrona jest odpowiedzią na atak, a ja przecież daleki jestem od tego, żeby je atakować. Wręcz przeciwnie.

zaatakowałabym Cię Janie, jakbym Ci napisała coś niegrzecznego, ze gadasz goopoty, albo coś w tym stylu .....

Coś tam w moim cytacie pogrubiłem.
Przecież ja miałem na myśli zdjęcia Mariusza, a nie Ciebie. Nawet by mi w głowie nie postało, żeby atakować tak sympatyczną Osobę nie mówiąc już o robieniu z Niej czarownicy. :lol:

mariusz-w napisał(a):No właśnie ! ;)

No właśnie. Dla mnie makro nie polega tylko na tym, że można bydlaczkowi policzyć wszystkie włoski na wszystkich nogach (choć bywa to bardzo efektowne). Doskonale wiesz o co chodzi - dowodem ostatnie zdjęcie.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 20.07.2012 13:31

jan_s1 napisał(a):Nawet by mi w głowie nie postało, żeby atakować tak sympatyczną Osobę nie mówiąc już o robieniu z Niej czarownicy. :lol:

no to oby tak dalej :)
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 20.07.2012 13:34

BeJur napisał(a):...........
po prostu :)

... podziękował po raz drugi ! 8)

jan_s1 napisał(a):No właśnie. Dla mnie makro nie polega tylko na tym, że można bydlaczkowi policzyć wszystkie włoski na wszystkich nogach (choć bywa to bardzo efektowne). Doskonale wiesz o co chodzi - dowodem ostatnie zdjęcie.

... ale czasami (mz) warto się bardzo mocno "zbliżyć" by poznać coś, czego gołe oko nie jest wstanie zarejestrować.

Jak na przykład takie dziwadło !
Fotki może nie piękne ... ale poznawcze na pewno. 8)

Obrazek

Obrazek

... i za to właśnie lubię makro.
Świat mi się powiększył, mimo że "zszedłem" do tego małego ! :)

... to coś było bardzo maleńkie ...
Pozdrawiam.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 23.07.2012 09:17

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Mikroświat - OWADY i inne "robaki" ! - strona 51
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone