Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mikroświat - OWADY i inne "robaki" !

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Basior1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basior1978 » 27.07.2011 10:24

mariusz-w napisał(a):

Mariusz powiem tak masakryczne te ważki sa bo nawet nie wiesz co bym dał żeby im porobić fotki no ale nie mozna mieć wszystkiego.
A o pogodzie nie wspomnę.
Chciałem w tym roku pofocić śitezianki i co mam jedno wielkie nic.....
Ale ważki są ekstra o pajączku nie wspomnę bo szał. :D :D :D :D
akurat u nas gatunek występuje dość rzadko.
Basior1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basior1978 » 27.07.2011 10:29

Jeszce na moment powrócę do motyli nocnych a dokładnie do wstęgówek.

Wstęgówka pąsówka (Catocala nupta)

Obrazek

Obrazek
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 27.07.2011 13:38

Basior1978 napisał(a): Witaj Jolu super że ktoś dał szachownicę ja miałem przez krótki czas okazję w tym roku obserwować ten gatunek bo sama wiesz jaka pogoda jest, ale co najciekawsze raz na kilka lat pojawia się masowo w naszym podgórskim regionie tak jak to w tym roku, normalnie zawsze się ją spotyka raczej pojedyńczo... :D :D :D

Witaj! :D U nas na nizinach też w tym roku masowo, a wcześniej... wydaje mi się, że kilka lat tamu gdzieś takiego jednego widziałam, ale ja kompletny laik w tej dziedzinie jestem. Dzięki Wam ostatnio widzę więcej. :)
A Ty to takie niesamowitości pokazujesz, i tu, i w sąsiednim wątku, że szczęka z wrażenia opada. :D

mariusz-w napisał(a):
Jolanta M napisał(a):A to moja ulubiona modelka.

Superaśna ! :)

Bo ona w odróżnieniu od innych, które tylko chwilkę zatrzymują się na jednym kwiatku i już pędzą dalej, potrafi na jednym być dłuuuugo. I się obraca, to w jedną stronę, to w drugą. Nawet ostrość zdążę nastawić. :lol: Albo przynajmniej prawie. :wink:
Chociaż był jeden dzień, że latały jak oparzone i nawet na chwilę żaden nie przysiadł. 8O Pewnie to od czegoś tam zależy...

A teraz korzystając z obecności znawców, pokażę pewną osowatą jejmość. Pewnie głupio nawet nie wiedzieć co to, no ale ja nie wiem. Do niczego mi nie pasuje. Nawet sobie wymyśliłam, że może to jakaś pszczela, osia czy szerszenia królowa przed lub po godowym locie. 8O :lol:

Było to 3 maja, w ciepły, bezwietrzny dzień. Godzina 14:28, tak przynajmniej mam na zdjęciu zapisane. Jejmość siedziała na starej lipie, niemalże bez ruchu. Następnego dnia też siedziała nieruchomo w tym samym miejscu, a później znikła.

Co to?

Obrazek

Pozdrawiam serdecznie
Jola
Basior1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basior1978 » 27.07.2011 15:07

Jolanta M napisał(a):A teraz korzystając z obecności znawców, pokażę pewną osowatą jejmość. Pewnie głupio nawet nie wiedzieć co to, no ale ja nie wiem. Do niczego mi nie pasuje. Nawet sobie wymyśliłam, że może to jakaś pszczela, osia czy szerszenia królowa przed lub po godowym locie. 8O :lol:

Było to 3 maja, w ciepły, bezwietrzny dzień. Godzina 14:28, tak przynajmniej mam na zdjęciu zapisane. Jejmość siedziała na starej lipie, niemalże bez ruchu. Następnego dnia też siedziała nieruchomo w tym samym miejscu, a później znikła.

Co to?

Obrazek

Pozdrawiam serdecznie
Jola

Z góry przepraszam że się wtrącę ale ten owad, który przypomina olbrzymiego komara to dość ciekawa osobliwość.
Komarnice to muchówki, które przypominają komary nawet te duże komary zwykłe nie są komarami i nie gryzą gdyż ich pokarmem jest sok z roślin.
To jest na 80 % Ctenophora ornata ale coś mi się zdkje że jednak inny gatunek Ctenophora flaveolata będzie mu bardziej przypisany tak na 90 % i tutaj zaczynają się schodki.
Bo powinien taki czy inny okaz trafić do weryfikacji.
Tyle mogę po fotce powiedzieć
Gratulacje żaden z tych gatunków nie jest pospolity a wszystkie z tej grupy są zagrożone. Ja raz w swoim życiu miałem okazję doświadczyć na żywo podobny okaz.

Pozdrawiam i jeszce raz przepraszam za wtrącenie...... :D :D :D :D
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 27.07.2011 15:28

Basior1978 napisał(a): Pozdrawiam i jeszce raz przepraszam za wtrącenie...... :D :D :D :D

8O :lol: :wink:

No to żeś pojechał! :lol: Wiem, powinnam Ciebie wprost zapytać - nawet największy znawca nie lubi jak go od znawców wyzywać. :wink:
Przepraszam i jednocześnie dziękuję. :D :D :D

Osowata jejmość, hihi. :roll: Ignorancja moja jest jeszcze większa niż myślałam. :lol:
Komarnica, powiadasz... i to do tego osobliwa. :D Bzyga udającego pszczołę kojarzę, ale tu w życiu bym się nie domyśliła. Nieźle mnie wywiodła w pole. I o to pewnie jej chodzi. :lol:

Jeszcze raz wielkie dzięki. :D :D :D

Pozdrawiam
Jola
Basior1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basior1978 » 27.07.2011 15:51

Jolanta M napisał(a):
Basior1978 napisał(a): Pozdrawiam i jeszce raz przepraszam za wtrącenie...... :D :D :D :D

8O :lol: :wink:

No to żeś pojechał! :lol: Wiem, powinnam Ciebie wprost zapytać - nawet największy znawca nie lubi jak go od znawców wyzywać.

Jolu ja żaden nie znawca :D :D :D :D jeno skromny drwal z gór.... :D :D :D :D
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 27.07.2011 16:50

Oczywiście. :D :D :D :D

:wink:

A co do tamtej jejmości, w jednym tylko się nie pomyliłam. Czułam przez skórę, że to coś niezwykłego. :)
infob
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) infob » 27.07.2011 21:58

Kilka fotek owadów i jaszczurek:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 28.07.2011 07:02

Jolu ! ... wreszcie i u mnie motylki się pokazały. 8)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... jeden co prawda po przejściach :( ... ale żwawy ! :)

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam.
Basior1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basior1978 » 28.07.2011 09:10

Misja pokojowa Rhodes islands

Rodos jest dość ciekawą wyspą europejską leżąco na zbiegu trzech płyt kontynentalnych czyli Azji, Afryki no i Europy.
Dla tego w takich miejscahc możemy spotkać faunę także tropikalną jak te Chraxesy, jest grupa rusałem raczej związanych z krainą etiopską ale jest w Europie kilka stanowisk izolowonach gdzie one występują.
Rodos jest właśnie wyspą na której możemy je spotkać wystarczy je zwabić winem lub innym dojrzewającym sokiem, no wystarczą też gnijące owoce.

Charaxes jasius lub jego Polska nazwa Piękniś sułtanek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Basior1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basior1978 » 28.07.2011 09:11

Ten wątek w kontynuacji będzie czasami zawierał tematykę nie do końca z robalami ale mam nadzieje że się nikt nie pogniewa, ale widzę że kilku moich poprzedników też mam w swoich zbiorach robalowych inne gadziny także nie powinno byc problemów.
Po prostu nie chcę rozdzielać to na dwa fronty
Basior1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basior1978 » 28.07.2011 09:13

Właśnie dowiedziałem się że robale łączą ludzi :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Basior1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basior1978 » 28.07.2011 09:18

A to przykład zmienności geograficznej Pazia królowej.......

Obrazek

Przykład dwóch okazów muzealnych już......
Basior1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basior1978 » 28.07.2011 09:33

A tutaj mały legionista na suchej motylowej zaprawie....

Obrazek

A tu już podczas operacji "MOTYLE"

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tutaj segregacja eksponatów muzelanych i pakowanie ich do dalszego transportu....

Obrazek
Basior1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basior1978 » 28.07.2011 09:40

W przerwach odpoczywjąc obserwowaliśmy agamy stellio

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Mikroświat - OWADY i inne "robaki" ! - strona 20
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone