Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mikroświat - OWADY i inne "robaki" !

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 26.07.2011 08:54

no i po ważce....... masakra
:cry:

:wink:
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 26.07.2011 09:29

Obłędne te śniadaniowe zdjęcia! Makabrycznie pięknie to pokazujesz, o ile można tak powiedzieć. 8O 8)

A to moja ulubiona modelka. Polowiec szachownica.
W ostowej restauracji była nieobecna, natomiast na świerzbnicach polnych niedaleko mojego domu pasie się bardzo chętnie. I lubi pozować do zdjęć. :wink:

Ku światłu

Obrazek

Balansowanie przed śniadaniem

Obrazek

UFO

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
Jola
Basior1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basior1978 » 26.07.2011 13:32

Dziś przedstawię dość taką ciękawą osobliwość świata motyli polskich, który reprezentuje modraszki ale jego nazwa to Ogończyk brzozowiec lub Pazik brzozowiec (Thecla betulae).
Te nie wielkie motyle fotografuje się dość ciężko jesli się nie zna dobrze ich biologii, gdyż nie tak jak inne modraszki nie przesiaduje na kwatatch, czyni to kiedy jest zmęczony lotem.
Często przesiaduje wśród krzewów i niskich drzew liściastych tam jest niedostepny dla wrógów, nie jest też łatwą zdobyczą dla mniejszych ptaków zaroślowych bo jecho lot jest szybki, chaotyczny i potrafi w czasie ucieczki dosłownie sie zapaść pod ziemię.
Dlatego z góry przepraszam za jakość zdjęć, myślałem że będą lepsze.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jego nazwa ogończyk czy też pazik jpochodzi od ogonków na dolnych skrzydełkach tak jak to spotykamy u pazi. Jaskrawy rysunek w pobliżu tych ogonków często napastnika myli biorąc je za oczy i czółki. Motyl co prawda uszkodzony ale uchodzi z życiem.

Obrazek
Basior1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basior1978 » 26.07.2011 13:48

A tego jegomościa nie muszę przedstawić jest to prawdziwa piękność naszych kapuścianych pól, unosząc się tam jako olbrzymi biały anioł powoli zanika upraw z powodu chemii.
Niegdyś brutalny szkodnik, który zapanował nie mal na całym globie może za moment trafić na miejsce wielu innych gatunków, które były traktowane jak chwast.
Bielinek kapustnik (Pieris brassicae)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Basior1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basior1978 » 26.07.2011 14:12

Jolanta M napisał(a):A to moja ulubiona modelka. Polowiec szachownica.
W ostowej restauracji była nieobecna, natomiast na świerzbnicach polnych niedaleko mojego domu pasie się bardzo chętnie. I lubi pozować do zdjęć.

Witaj Jolu super że ktoś dał szachownicę ja miałem przez krótki czas okazję w tym roku obserwować ten gatunek bo sama wiesz jaka pogoda jest, ale co najciekawsze raz na kilka lat pojawia się masowo w naszym podgórskim regionie tak jak to w tym roku, normalnie zawsze się ją spotyka raczej pojedyńczo... :D :D :D

Obrazek
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 26.07.2011 14:16

Ciekawie i różnorodnie się u "robali" zrobiło.
Pozdrawiam serdecznie "myśliwych". :wink:
Basior1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basior1978 » 26.07.2011 14:19

longtom napisał(a):Ciekawie i różnorodnie się u "robali" zrobiło.

A bardzo dziękujemy do końca wakacji mamy razem zamiar doktorat honoriskałta zrobić z tych robali.....o ile pogoda dopisze oczywiście. :D :D :D :D
Basior1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basior1978 » 26.07.2011 15:16

Za nim polecę

Motyl za nim poleci opuszcza swój twardy pancerz jakim jest poczwarka i rodzi się z dwoma małymi kikutami, które później mają unieść czasem olbrzymie ciało motyla nocnego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 26.07.2011 15:29

chyba zacznę zwracać się do Ciebie - Panie Basior ;)

:D
Basior1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basior1978 » 26.07.2011 15:37

BeJur napisał(a):chyba zacznę zwracać się do Ciebie - Panie Basior ;)

:D

Ale czemu to nie jest moich szczyt mozliwości bo mam pop....zapomniałem że nie mogę takich słów używac ale mnie emocje ponoszą jak po przyjściu do domu nie miałem szafek wszystko było wywalone na środku pokoju a ja z rozwaloną nogą musiałem to sprzatac i kombonować sobie szafki....dobrze ze mi Martusia wczopraj pomogła jak Danielek był w przedszkolu.
Jak bym miał spokój do fotek to były by 10000000 nrazy lepsze a tak zatrzymałem się i chodź staram się to i tak marnie wychodzi....
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 26.07.2011 15:42

no tak .... faktycznie .... skoro sie upierasz - fatalne masz te zdjęcia ;)
Basior1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basior1978 » 26.07.2011 15:45

Ale od następnego razu będzie moje nowe wydanie na forum, może wtedy uda mi się lepsze fotki zrobić jakieś przynajmniej mam nadzieję. :D
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 26.07.2011 15:47

Basior1978 napisał(a):Ale od następnego razu będzie moje nowe wydanie na forum, może wtedy uda mi się lepsze fotki zrobić jakieś przynajmniej mam nadzieję. :D

no to się staraj.... bo wstyd takie pokazywac ;)
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 27.07.2011 07:03

Basior1978 napisał(a):Ale od następnego razu będzie moje nowe wydanie na forum, może wtedy uda mi się lepsze fotki zrobić jakieś przynajmniej mam nadzieję. :D

No to trzeba się spieszyć ! ;) :)

longtom napisał(a):Ciekawie i różnorodnie się u "robali" zrobiło.

Może jakieś chorwackie (całkiem świeże) się znajdą ! ;)

Jolanta M napisał(a):A to moja ulubiona modelka.

Superaśna ! :)

U nas też motyli więcej "cosik" ... nawet parę udało mi się "przydybać"

Ale na razie, w związku z :

BeJur napisał(a):no i po ważce....... masakra
:cry:

:wink:

... by to naprawić :D ponownie ważki !

... ważka tym razem najpierw w czasie lunchu !

Obrazek

Obrazek

... oraz w innej "sukience" ...

Obrazek

Obrazek

... i jeszcze taka !

Obrazek

Obrazek

Wszystkie żywe i dobrze się mające ! :)

Beato ... Jolu ... myślę, że tymi fotkami "zmazałem" te ważkowo-masakryczne ! ;) :)

Pozdrawiam.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 27.07.2011 09:26

jak zwykle ekstra :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Mikroświat - OWADY i inne "robaki" ! - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone