napisał(a) Korala » 03.07.2004 19:10
Dość często jeżdżę więc podaję moje doświadczenia bez dat
Czechy: między Cieszynem a Frydkiem Mistkiem samochody nieoznakowane i oznakowane z foto radarami (jeżdżące lub stojące za krzakami) ostatnio gonili mnie policyjna favoritką która stała w sporej odległości od drogi, ale moje "występy" zarejestrowali na filmie. koło Ołomunca mają też renault laguna.
Austria: właściwie wszędzie można na nich trafić, między granicą a Wiedniem fotoradary stacjonarne, ale w zimie widziałem policjanta (bez samochodu) z fotoradarem wielkości kamery video z lunetką przyczajonego pod murem domu kawałek w pierwszej czy drugiej wsi za Znojmo. Na autostradach łapią za przekroczenie 150 km/h. Mają bardzo precyzyjne radary laserowe, kliknęli mnie z odległości 2-3 km. standardowy koszt takiego spotkania ponad 20 km to 150 eur.
Słowenia: radiowozy i motocykliści przyczajeni na terenach zabudowanych między Mariborem, a Podlehnikiem. Zazwyczaj białe golfy lub motocykliści, ale trafiają się też VW busy.
Chorwacja: spotyka się ich wszędzie na trasie od granicy do morza, chociaż już nie tylu co zaraz po wojnie.
Pierwsza możliwość spotkania niedaleko za przejściem granicznym Gonja Ploca, na ograniczeniach (nie pamiętam 60 lub 70) koszt 30-50 euro.
Stałe miejsca radarów to końcówki dwupasmówek pod Zagrzebiem i Karlowacem. Na wybrzeżu lubią się czaić na Jadrance na peryferiach terenów zabudowanych.
Patrole zazwyczaj w białych golfach, oznakowanych lub nie. Jeśli zobaczycie z daleka białego golfa jadącego z dozwoloną prędkością, a w środku dwie postacie w białych koszulach to radzę mijać ich ostrożnie
Dawniej sporo radarów było między Karlovacem, a Plitvicami i dalej w stronę Zadaru. Łapali nie tylko za prędkość, ale może nawet częsciej za wyprzedzanie na ciągłej.
Co do dyskusji z policją to czesi już się od polaków nauczyli i rozliczają sie wiadomo jak. Z austriakami, słoweńcami i chorwatami nie ma co tego nawet próbować. Lepiej ograniczyć się do próby przekonania ich do obniżenia taryfy.
To tyle mi się przypomniało.
Ostatnio edytowano 03.07.2004 20:08 przez
Korala, łącznie edytowano 1 raz