Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Miejscowe wyroby - co polecacie??

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Hando14
Podróżnik
Avatar użytkownika
Posty: 26
Dołączył(a): 11.04.2008
Miejscowe wyroby - co polecacie??

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hando14 » 18.07.2008 07:52

Witam

Czy znacie i możecie polecić jakieś miejscowe wyroby (coś do jedzonka i do picia) w okolicach Zadaru, Wyspy Pag?

Zawsze gdy jadę w jakieś miejsce szukam czegos specyficznego dla danego miejsca.

Będe wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

Pozdrawiam
asikx
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1330
Dołączył(a): 22.03.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 18.07.2008 07:56

Hando14 napisał(a):Witam

Czy znacie i możecie polecić jakieś miejscowe wyroby (coś do jedzonka i do picia) w okolicach Zadaru, Wyspy Pag?


Paški sir - słynny ser z Pagu.
Dostępny w całej Dalmacji, ale najlepszy oczywiście na Pagu :)

Pozdrawiam
Rafał
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.07.2008 08:56

Hando
Zajedziesz sobie do cro i coś z tego co napisałem sobie wybierzesz - uważaj na ceny:


Dalmatinski prsut a paski sir to szynka z owczym serem. Dalmatyńska szynka suszona, a potem wędzona, ma charakterystyczny smak. Często podaje się ją ze słynnym owczym serem z wyspy Pag. Z dodatkiem oliwek stanowi doskonałą przekąskę.

Buzara to typowa specjalność dalmatyńska. Są to scampi duszone w sosie pomidorowym z cebulą i ziołami. Sos ten podaje się także do makaronu.


Sarma to potrawa zdradzająca pochodzenie tureckie. Liście kapusty faszerowane są mielonym mięsem z przyprawami i ziołami.


Ostrygi jada się na surowo, skropione sokiem z cytryny lub octem winnym i podaje z szalotką. Z ostryg słyną Kanał Limski i Ston.


Rizot - danie z ryżu (podobne do włoskiego risotta) przyrządzone z mulami i innymi owocami morza; pochodzi z Wenecji.


Manistra, zwana także manestra, to zupa z warzyw strączkowych i jarzyn, podobna do włoskiej minestrone. Zimową wersję o nazwie jota gotuje się z kapusty i fasoli.



Pasticada to gotowany na wolnym ogniu gulasz wołowy, często podawany z kluskami podobnymi do włoskich gnocchi. Widać tu połączenie elementów węgierskich i włoskich.


Kruh (chleb), zawsze świeży, jest często pieczony na miejscu, także w restauracjach. Wśród wielu rodzajów pieczywa jest też chleb z soją i sezamem.


Rozata to typowy dalmatyński deser przyrządzany z karmelu, jajek, mleka i gorzkiego likieru. Podaje się go na zimno.


Palacinka to najpopularniejszy deser w Chorwacji. Jest to naleśnik z dżemem, roztopioną czekoladą i siekanymi orzechami włoskim

pozd i smacznego
Hando14
Podróżnik
Avatar użytkownika
Posty: 26
Dołączył(a): 11.04.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hando14 » 18.07.2008 09:10

Zebik...bardzo dziękuję za tak dokładną odpowiedź... :D

Pozdrawiam
asikx
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1330
Dołączył(a): 22.03.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 18.07.2008 09:30

zebik napisał(a):Hando
Zajedziesz sobie do cro i coś z tego co napisałem sobie wybierzesz - uważaj na ceny:


Kolego zebik, Hando pytał o potrawy z okolic Pagu i Zadaru, a nie o kuchnię chorwacką. Po co bezmyślnie wklejasz coś ze strony http://www.traveligo.pl? Masz pojęcie co to jest pasticada? Bo z całą pewnością autor zacytowanej przez Ciebie definicji na oczy nie widział tej potrawy i plecie trzy po trzy, para piętnaście. Palacinki, to mogą być z dżemem LUB z masą z mielonych orzechów i rumu, co zwie się palacinka a`la gundel - nigdy zaś nie spotka się jednocześnie naleśnika z drzemem i orzechami - chyba, że samemu sobie przyrządzisz.

Także prośba - nie cytować czegoś bezmyślnie, bo bierze się odpowiedzialność za głupoty nie swojego autorstwa.

Pozdrawiam
Rafał
fiedler
Odkrywca
Avatar użytkownika
Posty: 113
Dołączył(a): 27.07.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) fiedler » 18.07.2008 09:46

Skoro będziesz w okolicy wyspy Pag to polecam oliwę tłoczoną w Lun (to miasteczko na samym końcu wyspy słynące z produkcji oliwy). Jest wyśmienita :)
Pozdrawiam.
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108263
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.07.2008 09:50

Ja też nie widziałem pasticady , bo nie chodzę po restauracjach, ale może to coś takiego

Obrazek

Smacznego :P
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.07.2008 10:16

Kolego asikx z podanej przez ciebie strony niczego nie wklejałem, a z innej, więc bądź precyzyjny, poza tym nie musisz nikogo pouczać, a przynajmniej mnie na temat kuchni chorwackiej, a poza tym kuchnia chorwacka to nie tylko okolice Zadaru, Pagu czy innego regionu może chłop stanie przejazdem w innych miejscach niż docelowy apartament po to żeby coś zjeść. Poza tym to że Hando czegoś nie widział (jakieś potrawy) to nie znaczy że nie może jej zobaczyć pierwszy raz. Natomiast skład podany przeze mnie poszczególnych potraw jest jak najbardziej prawidłowy, natomiast nikt nie twierdzi że twój również.
Ostatnio edytowano 18.07.2008 10:24 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 2 razy
asikx
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1330
Dołączył(a): 22.03.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 18.07.2008 10:19

Janusz Bajcer napisał(a):Ja też nie widziałem pasticady , bo nie chodzę po restauracjach, ale może to coś takiego



Oczywiście, to jest to.
Szukanie wpływów węgierskich, w przypadku pasticady, jest tak samo nie na miejscu, jak wpływu kuchni tajskiej na rodzimy bigos. :)

Janusz Bajcer napisał(a):Smacznego :P


Żebyś wiedział :)


Pozdrawiam
Rafał
asikx
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1330
Dołączył(a): 22.03.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 18.07.2008 10:25

zebik napisał(a):Kolego asikx z podanej przez ciebie strony niczego nie wklejałem, a z innej, więc bądź precyzyjny,


Ok. proszę bardzo: http://www.traveligo.pl/x.php/1,135/Kuchnia-Chorwacji.html


zebik napisał(a): poza tym nie musisz nikogo pouczać, a przynajmniej mnie na temat kuchni chorwackiej,


Skoro znasz tak doskonale kuchnię chorwacką, to jak mogłeś pomylić pasticadę (jedną ze sztandarowych potraw dalmackich)z gulaszem węgierskim?


zebik napisał(a):a poza tym kuchnia chorwacka to nie tylko okolice Zadaru, Pagu


Kolega pytał wyraźnie o okolice Pagu i Zadaru, więc poleciłbyś, znawco kuchni chorwackiej, jakieś potrawy np, z szałwią, które są charakterystyczne dla tamtego regionu. Hę?

Pozdrawiam
Rafał
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.07.2008 10:39

Tak zauważyłem że kolega asikx "biega" po tym forum i ludzi poucza albo im nie dowierza - jak w przypadku poniższym http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=20267&highlight=
Otóż pasticada jest to pieczeń (lub gulasz) wołowy i jak nic jest zapożyczona z pewnymi zmianami z Węgier.

Poza tym Hando mi podziękował za mój post więc się nie wcinaj idź dalej nauczać ludzi.
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108263
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.07.2008 10:52

Panowie - po posiłku , jak zwał tak zwał - najważniesze , że smaczne, zapraszam po wymanie zdań na kufel karlovacko :lol: :P

Obrazek
asikx
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1330
Dołączył(a): 22.03.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 18.07.2008 11:06

zebik napisał(a):Otóż pasticada jest to pieczeń (lub gulasz) wołowy i jak nic jest zapożyczona z pewnymi zmianami z Węgier.


Oddam honor Januszowi i zacytuję Wikipedię, z tym, że po angielsku:
Pašticada is a stewed beef dish cooked in special sauce, popular in Croatia. It is often called Dalmatinska pašticada because it originates from Dalmatia.

Teoria z węgierskim pochodzeniem tej potrawy pada, chyba, że podasz źródło. Może być Wikipedia:P


zebik napisał(a):Poza tym Hando mi podziękował za mój post więc się nie wcinaj idź dalej nauczać ludzi.


Ja też Ci dziękuję. I dalej będę pouczać, bo nie lubię bezmyślności.

Rafał
asikx
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1330
Dołączył(a): 22.03.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 18.07.2008 11:08

Janusz Bajcer napisał(a):Panowie - po posiłku , jak zwał tak zwał - najważniesze , że smaczne, zapraszam po wymanie zdań na kufel karlovacko :lol: :P

Obrazek


Już niedługo :). Z tym, że ja preferuję Ozujsko :) :).


Pozdrawiam
Rafał
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.07.2008 11:14

Nie myl bezmyślności z niedowierzaniem. Podejrzliwość jest cechą ludzi nieuczciwych.

Wikipedia to żadna rewelacja każdy może sobie coś dopisać np. że Prezydent Polski jest przystojnym młodym blondynem - widocznie jakiś Chorwat tak zrobił. Pasticada jest zmałpowana z Węgier - jak będziesz w Cro pogadaj z ludźmi to ci powiedzą.

PA
Następna strona

Powrót do Kultura chorwacka



cron
Miejscowe wyroby - co polecacie??
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone