napisał(a) Użytkownik usunięty » 18.07.2008 08:56
Hando
Zajedziesz sobie do cro i coś z tego co napisałem sobie wybierzesz - uważaj na ceny:
Dalmatinski prsut a paski sir to szynka z owczym serem. Dalmatyńska szynka suszona, a potem wędzona, ma charakterystyczny smak. Często podaje się ją ze słynnym owczym serem z wyspy Pag. Z dodatkiem oliwek stanowi doskonałą przekąskę.
Buzara to typowa specjalność dalmatyńska. Są to scampi duszone w sosie pomidorowym z cebulą i ziołami. Sos ten podaje się także do makaronu.
Sarma to potrawa zdradzająca pochodzenie tureckie. Liście kapusty faszerowane są mielonym mięsem z przyprawami i ziołami.
Ostrygi jada się na surowo, skropione sokiem z cytryny lub octem winnym i podaje z szalotką. Z ostryg słyną Kanał Limski i Ston.
Rizot - danie z ryżu (podobne do włoskiego risotta) przyrządzone z mulami i innymi owocami morza; pochodzi z Wenecji.
Manistra, zwana także manestra, to zupa z warzyw strączkowych i jarzyn, podobna do włoskiej minestrone. Zimową wersję o nazwie jota gotuje się z kapusty i fasoli.
Pasticada to gotowany na wolnym ogniu gulasz wołowy, często podawany z kluskami podobnymi do włoskich gnocchi. Widać tu połączenie elementów węgierskich i włoskich.
Kruh (chleb), zawsze świeży, jest często pieczony na miejscu, także w restauracjach. Wśród wielu rodzajów pieczywa jest też chleb z soją i sezamem.
Rozata to typowy dalmatyński deser przyrządzany z karmelu, jajek, mleka i gorzkiego likieru. Podaje się go na zimno.
Palacinka to najpopularniejszy deser w Chorwacji. Jest to naleśnik z dżemem, roztopioną czekoladą i siekanymi orzechami włoskim
pozd i smacznego