Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Miejsce blisko Dubrovnika. Namiot ma stać kilka m od wody

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jackus
Croentuzjasta
Miejsce blisko Dubrovnika. Namiot ma stać kilka m od wody

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jackus » 01.03.2005 14:48

Jak w temacie. W zeszłym roku udało mi się znaleźć takie miejsce koło Omisa. W tym roku jedziemy dalej na południe. Jak najbliżej Dubrovnika. Szukamy małego, kameralnego campu. Najważniejsze dla nas jest to żeby można było rozbić namiot jak najbliżej morza. Lubimy wędkować, większość dnia spędzamy więc na plaży a żeby zrobić obiad nie trzeba daleko wspinać się do namiotu. Wiecie - takie lenistwo - rakijka, winko, browarek, świeżo złowiona rybka już skwierczy na patelni, arbuz, kocyk, wędka, ukochana, wszystko pod ręką ;) Nie wiem jak pod Maslinom, na Rudine, czy w tamtych okolicach itp. Proooooszę o pomoc. Do wakacji daleko ale lubię sobie już o czymś marzyć.
Gajus.ems
Cromaniak
Re: Miejsce blisko Dubrovnika. Namiot ma stać kilka m od wod

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gajus.ems » 01.03.2005 19:32

Jackus napisał(a): Najważniejsze dla nas jest to żeby można było rozbić namiot jak najbliżej morza. Lubimy wędkować, większość dnia spędzamy więc na plaży a żeby zrobić obiad nie trzeba daleko wspinać się do namiotu. Wiecie - takie lenistwo - rakijka, winko, browarek, świeżo złowiona rybka już skwierczy na patelni, arbuz, kocyk, wędka, ukochana, wszystko pod ręką ;) Nie wiem jak pod Maslinom, na Rudine, czy w tamtych okolicach itp. Proooooszę o pomoc.

Pare słów o campach w mjsc. ORASAC /RUDINE,PECA,POD MASLINĄ/
Przyznam, że wioska ORASAC jest moim ulubionym miejscem w CRO, podobnie jak camp RUDINE .Równiez PECA i MASLINA mają swoich gorących zwoleników. Żaden z tych campów nie jest położony bezpośrednio przy morzu. Rudine jest położone na wysokiej skarpie, na plażę trzeba zejść kilkudziesiecioma schodkami. Ale za to są cudowne widoki na ADRIATYK i pobliskie wyspy LOPUD i KOLOCEP. Widziałem łowiących /trzymających wędki/ na tym campie, którzy schodzili nad wodę bocznym zejściem schodkami k. starego budynku restauracji. Rudine jest świetnie wyposażony/lodówki, sklep, nowe czyste sanitariaty/, teren jest bardzo duzy i zawsze będą wolne miejsca. Dodam, że podoba mi sie plaża tego campu, jednakże jest troche mała. Campy U PECIA i POD MASLINOM położone są w odległości kilkuset metrów /ok 400/ od morza do którego prowadzi bardzo stroma droga. Same campy też są bardzo urocze, fajnie połozone wsród południowej roślinności, są dużo mniejsze od RUDINE i tańsze.
Przed ORASAC jest camp w mjsc. TRESTNO, połozony również kilkaset metrów od morza, mi ten camp się średnio podobał, ale ma zwolenników gdyż w sezonie jest zatłoczony. Samo TRESTNO jest interesujacą miejscowoscią, szczególnie aboretum z roslinnością tropikalna z odległych stron świata.
Z kolei z drugiej strony ORASACA w mjsc. ZATON /ok 3 k w stronę DUBROWNIKA/ są chyba trzy przydomowe campy, gdzie namiot można rozbić bezpośrednio przy wodzie. Z tym, że moim zdaniem z uwagi na fakt iż ZATON polożony jest w wąskiej długiej zatoce, miejsce to jest średnio atrakcyjne, dodatkowo JARDANKA przechodzi bezposrednio przy tych campach.
GAJUS
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.03.2005 22:27

Jeszcze inny wykaz chorwackich kampingów
http://www.vipnet.hr/cw/d_show?idc=3345682&idcat=7477
zoabaczcie link do Auto Kamp Agava- 7 km za Dubrownikiem.
pozdrawiam.
d'este
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) d'este » 13.03.2005 15:51

Tak, w okolicach Dubrovnika (można przejść nawet pieszo) znajdują się niezłe campingi. Np w miejscowości Srebreno. Kamp blisko miłej zatoki, w pobliżu również dwa markety (min. spożywczy- "Kike" i "Mediator") Dla niezmotoryzowanych plusem będzie też dobry dostęp do przystanku autobusowego w kier. Dubrovnika. Dodatkową "atrakcją" może być zniszczony podczas działań wojennych duży hotel.
Jackus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jackus » 09.05.2005 17:30

Czy ktoś z forumowiczów miał okazję przebywać na przydomowych campach tych blisko morza? Gdzie takie mogę znaleźć oprócz Zatonu? Jeśli można, to proszę ewentualnie o jakieś linki, wskazówki, fotki bo strasznie ciężko wygooglować takie miejscówki.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 09.05.2005 18:14

Do wypowiedzi Gajusa dodam tylko tyle, że na kempie Rudine są dwie plaże. jedna ta do której schodzi się właśnie tymi schodkami a druga na którą zagląda znacznie mnie osób jest plaża na którą schodzi się stromą ścieżką zaraz za nieczynnym kompleksem hotelowym. Tam poprostu było pusto :D dwiegóra trzy rodziny. Można tez wypoczywać na skałkach ( dojście trudne ale ja tam też lubiłam sie plażować ( zejscie od strony restauracji... trzba pokombinować).

Co do Zatonu a także Srebreno i mijescowości położonych nad tą zatoką, to mam pewne "ale" przejrzystość wody .... tą są płytkie zatoki..... i brak tam piękna adriatyku.
dakard
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dakard » 17.05.2005 14:04

Witam w nowym sezonie.

Wracająć do tematu. Polecam miejscowość Zaostrog. Kamping oddalony od morza na szerokość... plaży oraz deptaku :) Do Dubrovnika ok 70-100 km, bardzo blisko do Bośni ( tanie zakupy ), Makarska ok 40 km. Zaostrog to miłe miejsce w którym można spędzić kilka przyjemnych dni. Ciekawostka - widok na otwarte morze.
Jackus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jackus » 24.05.2005 18:44

Dziękuję wszystkim za rady dotyczące campu przy samej wodzie. Mam nadzieję że coś wybiorę. Jednak chyba zmienią nam się plany i wylądujemy trochę dalej na północ. Ponawiam więc apel: pomóżcie namierzyć mały camp na któym można rozbić namiot niemalże na plaży, rozszerzam spektrum poszukiwań: między Dubrovnik a Makarską
Jackus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jackus » 10.06.2005 16:49

Gajus.ems napisał(a):Z kolei z drugiej strony ORASACA w mjsc. ZATON /ok 3 k w stronę DUBROWNIKA/ są chyba trzy przydomowe campy, gdzie namiot można rozbić bezpośrednio przy wodzie.

Czy ktokolwiek ma fotki z tych campów?
Szukam też czegoś w tym stylu, od namiotu jeden murek i już plaża:
Obrazek
Fotka pochodzi z campu Danijel w Ruskamen. W tym roku szukam czegoś o podobnym klimacie i podobnej odległości (niekoniecznie aż tak blisko jak na fotce) od morza w Dalmacji południowej, w miarę blisko do Dubrovnika, tak, powiedzmy żeby znajdowało się do 30km od miasta. Jedziemy za miesiąc i nadal nie mamy upatrzonego miejsca :( Pomocy
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.06.2005 17:11

Ten kamping wydaje się być blisko Dubrovnika,
ale nie wiem czy odpowiada Waszym wynaganiom.
http://www.babinkuk.com/cro/objekt.aspx?id=cSolitudo
:papa:
Jackus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jackus » 17.06.2005 16:42

A na Peljescacu? Jak wygląda sprawa campingów położonych tuż przy plaży? Czy i gdzie takie znajdę?

Powrót do Kempingi