Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Między Morzem a Olimpem - Grecja 2017

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.10.2017 17:37

Beata W. napisał(a):Brak możliwości płacenia kartą więc dobrze mieć trochę ichniejszej waluty :wink:
To konieczność, chociażby ze wzgl. na niewielkie knajpki, gdzie płacąc w denarach można za niewielkie, na prawdę niewielkie pieniądze pysznie zjeść.

Dotarliście do Muzeum Matki Teresy z Kalkuty?
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 01.10.2017 18:23

W Skopje nie miałem nigdy okazji być (ani nawet przejeżdżać) - 3 dotychczasowe razy w Helladzie były samolotem

Chętnie zatem pooglądam

:boss:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 02.10.2017 07:42

Gandalf Biały napisał(a):Wiele razy jechałem na południe ale nigdy nie zapuściłem się te rejony tym chętniej odrobiłem lekcje
i jestem na bieżąco ...
Jadę z Wami dalej :D :papa:

Pozdrawiam
Krzysiek

Cześć Krzysztof, jeszcze daleko nie pojechaliśmy, miło, że wpadłeś :wink:
piekara114 napisał(a):
Beata W. napisał(a):Brak możliwości płacenia kartą więc dobrze mieć trochę ichniejszej waluty :wink:
To konieczność, chociażby ze wzgl. na niewielkie knajpki, gdzie płacąc w denarach można za niewielkie, na prawdę niewielkie pieniądze pysznie zjeść.

Dotarliście do Muzeum Matki Teresy z Kalkuty?

Teraz to wiem ale nasz spacer po Skopje był dość krótki więc ciężko było przewidzieć czy gotówka się przyda. W knajpce zapłaciliśmy kartą i też miało być mega tanio ale o tym w następnym odcinku :evil:
W muzeum niestety nie byliśmy (brak czasu) ale mamy powody i na pewno chęci, żeby może w Skopje kiedyś przynajmniej na jeden nocleg zostać.
tony montana napisał(a):W Skopje nie miałem nigdy okazji być (ani nawet przejeżdżać) - 3 dotychczasowe razy w Helladzie były samolotem

Chętnie zatem pooglądam

:boss:

To takie plusy jazdy własnym samochodem, coś tam po drodze można zobaczyć. A ze Skopje jeszcze jeden odcinek i jeden z okolic :papa:
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 02.10.2017 07:49

Nadgoniłem...w tym roku znów było mi nie po drodze ,żeby wdepnąć do Skopje...po fotkach u Ciebie i z innych relacji widać jak bardzo się miasto zmieniło od ostatniej mojej wizyty w nim...Jeszcze mam pytanko.
Jak tam się posuwa wymiana nawierzchni na autostradzie w MK?

:papa:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 02.10.2017 08:14

Beata W. napisał(a):Skopje

... Macedonia bardzo nam się podobała - były nawet plany, żeby pojechać tam na całe wakacje, ale nie wiem czy uda się te plany kiedyś zrealizować ... :wink: ...
Pozdrawiam.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.10.2017 09:14

ajdadi napisał(a):Jeszcze mam pytanko.

Dobre pytanie.
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 02.10.2017 09:46

ajdadi napisał(a):Nadgoniłem...w tym roku znów było mi nie po drodze ,żeby wdepnąć do Skopje...po fotkach u Ciebie i z innych relacji widać jak bardzo się miasto zmieniło od ostatniej mojej wizyty w nim...Jeszcze mam pytanko.

:papa:

piekara114 napisał(a):
ajdadi napisał(a):Jeszcze mam pytanko.

Dobre pytanie.

Niestety cały czas trwa remont i to chyba średnio im idzie. Utrudnienie jest dość spore bo dojazd do granicy greckiej sporo się wydłużył z powodu objazdu lokalną dróżką :cry: Ale jak już skończą powinno być super :wink:

kmichal napisał(a):
Beata W. napisał(a):Skopje

... Macedonia bardzo nam się podobała - były nawet plany, żeby pojechać tam na całe wakacje, ale nie wiem czy uda się te plany kiedyś zrealizować ... :wink: ...
Pozdrawiam.

To mamy podobnie, zarówno okolice stolicy ale i Ohryd bardzo nam się podobały :lol:
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 02.10.2017 12:17

Beata W. napisał(a): zarówno okolice stolicy ale i Ohryd bardzo nam się podobały :lol:

Czyli jednak dobrze widziałam w zajawce Zatokę Kości :D
A Skopje ....dalej mamy w planach... :roll:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 02.10.2017 13:00

krakusowa napisał(a):
Beata W. napisał(a): zarówno okolice stolicy ale i Ohryd bardzo nam się podobały :lol:

Czyli jednak dobrze widziałam w zajawce Zatokę Kości :D
A Skopje ....dalej mamy w planach... :roll:

Dokładnie, muzeum szczególnie przypadło moim dziewczynom do gustu :lol:
A co do Skopje to warto odwiedzić :papa:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 03.10.2017 07:53

Dzień 2 - cd.

Schodzimy z mostu na drugą stronę, mega upał dał nam się trochę we znaki :nice: Zaraz przy zejściu widzimy miło wyglądającą knajpkę, szczególnie podoba nam się rozpryskująca mgiełka w okół całego ogródka. Wchodzimy więc napić się czegoś zimnego i trochę odsapnąć w przyjemnym cieniu.
Było coś ok południa. W planach jakieś jedzonko mieliśmy w starej tureckiej części. Ale jak już siedzimy a dzieci się bawią to postanawiamy zamówić jakieś późne drugie śniadanie czy też wczesny obiad :oczko_usmiech:
Kelnerzy niestety troszkę za karę chyba byli w pracy więc obsługa szła dość opieszale, a po widelec do sałatki w końcu sama się pofatygowałam :evil: Na samo jedzenie natomiast nie narzekamy.
20170812_124639.jpg

20170812_124654.jpg

20170812_125306.jpg

IMG_1040.JPG

IMG_1041.JPG

widok też mamy ładny
20170812_133243.jpg

Ciekawą jednak sytuację mamy przy zapłacie. Na rachunku dostaję wyższą kwotę niż wynika z meny, będącego na stoliku, ot takie coś.
20170812_124744.jpg

Kwota może dużo większa nie jest pewnie w przeliczeniu jakieś ok 20 zł ale jednak przy dwóch daniach :evil:
Kelner wyjaśnia mi prawie uprzejmie, że ceny z menu na stoliku nie dotyczą dzisiejszego dnia tylko wczorajszego kiedy była promocja (zapewne te 45%). Ot taka ciekawostka. Nie dajemy sobie jednak popsuć dnia ( w końcu nasz błąd że nie znamy języka :mrgreen: ) i idziemy sobie dalej. Płacimy kartą kelnerów z restauracji Dion Dion pozostawiamy bez napiwku i raczej tam nie wrócimy, ot tak dla zasady :twisted:
Oczywiście po drodze trochę zabawy
IMG_1050.JPG

i kierujemy się w stronę kamiennego starego mostu, jeszcze pomniki
IMG_1051.JPG

IMG_1058.JPG

oraz przy moście pomnik pływaczki ze Skopje
IMG_1053.JPG

IMG_1087.JPG

fontanny też nie możemy odpuścić, szczególnie, że to fontanna "bawiąca" się wodą w różnym tempie i różnymi strumieniami.
IMG_1059.JPG

IMG_1060.JPG

IMG_1061.JPG

IMG_1070.JPG

zabawa była super :lol: a efekty oczywiście łatwe do przewidzenia :oczko_usmiech:
IMG_1075.JPG

wracamy mostem w stronę samochodu
IMG_1085.JPG

IMG_1078.JPG

bo czas nas już trochę goni a mamy jeszcze jedno miejsce do zobaczenia :papa:
IMG_1097.JPG
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 03.10.2017 08:48

Sympatyczna relacja :) . Ciekawa miejscówka w Serbii, a Skopje oczami dzieci wydaje się ładniejsze i ciekawsze niż ja je zapamiętałem :D .
pzdr. :wink:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 03.10.2017 08:51

tiwa napisał(a):Sympatyczna relacja :) . Ciekawa miejscówka w Serbii, a Skopje oczami dzieci wydaje się ładniejsze i ciekawsze niż ja je zapamiętałem :D .
A kiedy zaczniesz pisać, co jeszcze zapamiętałeś ... bardziej o Grecję mi się rozchodzi :smo:

A Skopje sympatyczne bardzo ... i gorące :oczko_usmiech:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 03.10.2017 08:51

Beata W. napisał(a):Na samo jedzenie natomiast nie narzekamy.

... nasze wspomnienia z Macedonii dotyczą między innymi jedzenia - i to są bardzo smaczne wspomnienia ... :lol: ...
Pozdrawiam.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.10.2017 08:54

Szybko poszło Wam w tym Skopje. Ja jadąc do Gr. na pewno się tam na nocleg zatrzymam ponownie, no i na nadrobienie zaległości.
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 03.10.2017 09:36

tiwa napisał(a):Sympatyczna relacja :) . Ciekawa miejscówka w Serbii, a Skopje oczami dzieci wydaje się ładniejsze i ciekawsze niż ja je zapamiętałem :D .

Dziękuję bardzo :lol: W Etno Selo spaliśmy drugi raz i całkiem nam się tam podobało :wink:
mysza73 napisał(a):
A Skopje sympatyczne bardzo ... i gorące :oczko_usmiech:

No trochę nas ten upał przeraził ale nad morzem było dużo lepiej 8)
kmichal napisał(a):
Beata W. napisał(a):Na samo jedzenie natomiast nie narzekamy.

... nasze wspomnienia z Macedonii dotyczą między innymi jedzenia - i to są bardzo smaczne wspomnienia ... :lol: ...
Pozdrawiam.

Jeszcze w te wakacje troszkę podjemy na macedońskiej ziemi :D
piekara114 napisał(a):Szybko poszło Wam w tym Skopje. Ja jadąc do Gr. na pewno się tam na nocleg zatrzymam ponownie, no i na nadrobienie zaległości.

No wiesz to był tylko taki przerywnik w drodze, a że daleko nie było chciałam chociaż z grubsza zobaczyć jak Skopje wygląda.
Niestety na pierwszy nocleg mamy trochę za daleko :(
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα