Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Między Morzem a Olimpem - Grecja 2017

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 28.09.2017 18:52

Beata W. napisał(a):
ruzica napisał(a):Ja to byłam pewna, że lecieliście samolotem 8O Jakoś mi się Grecja na samochodowy wyjazd zbyt odległa wydaje :roll:

W sumie to od kiedy mamy dzieci to nie latamy, ale może jakąś próbę się uda w przyszłym roku zrobić.
A nie jest tak źle jak się na dwa dni podzieli. Trochę dalej jak do CRO :mrgreen:

Ale ja to bym na 3 musiała podzielić chyba. I wtedy to już trochę bezsensowne się robi- 6 dni w drodze 8O
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 28.09.2017 21:01

Dzień 2 - 12.08.2017

Rano wstajemy wyspani, wypoczęci i gotowi do spotkania z Helladą. Zanim jednak dojedziemy do Grecji cały dzień przed nami.
Na początek poranny spacer po terenie naszego miejsca noclegu. Temperatura po naprawdę gorącym poprzednim dniu, wieczorem było jeszcze 38 stopni :oops: bardzo komfortowa, więc trzeba skorzystać.
To domek w którym spędziliśmy ostatnią noc.
IMG_0890.JPG

W środku dość skromnie ale jest klima, podwójne i pojedyncze łóżko a w łazience nawet jakieś kosmetyki z logo obiektu :wink:
IMG_0871.JPG

No to idziemy
IMG_0891.JPG

oczywiście najpierw na huśtawki
IMG_0892.JPG

IMG_0897.JPG

potem oglądamy takie cudeńka
IMG_0899.JPG

IMG_0901.JPG

IMG_0905.JPG

IMG_0903.JPG

W prawdzie paszporty mamy odebrane i klucze zostawione w drzwiach to przechodzimy jeszcze koło recepcji
IMG_0900.JPG

IMG_0912.JPG

w drodze do samochodu mijamy jeszcze zwierzaczki :oczko_usmiech:
IMG_0916.JPG

IMG_0919.JPG

IMG_0920.JPG

IMG_0921.JPG

IMG_0922.JPG

IMG_0925.JPG

zamknięty jeszcze kościółek
IMG_0935.JPG

IMG_0936.JPG

IMG_0937.JPG

ogólnie teren dość spory
IMG_0940.JPG

Pakujemy się do samochodu, kierunek Skopje :papa:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 28.09.2017 21:03

ruzica napisał(a):
Beata W. napisał(a):
ruzica napisał(a):Ja to byłam pewna, że lecieliście samolotem 8O Jakoś mi się Grecja na samochodowy wyjazd zbyt odległa wydaje :roll:

W sumie to od kiedy mamy dzieci to nie latamy, ale może jakąś próbę się uda w przyszłym roku zrobić.
A nie jest tak źle jak się na dwa dni podzieli. Trochę dalej jak do CRO :mrgreen:

Ale ja to bym na 3 musiała podzielić chyba. I wtedy to już trochę bezsensowne się robi- 6 dni w drodze 8O

A skąd jesteś dokładnie :?: Bo jakoś nie rozszyfrowałam :oops: No chyba, że macie możliwość 3 tygodni urlopu wtedy można ten czas jakoś sensownie rozplanować i cosik po drodze zobaczyć :wink:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 29.09.2017 08:24

Beata W. napisał(a):oczywiście najpierw na huśtawki

... skąd ja to znam ... :wink: ...

Beata W. napisał(a):w drodze do samochodu mijamy jeszcze zwierzaczki

... zwierzaczki jak najbardziej wskazane ... :) ...
Pozdrawiam.
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 29.09.2017 08:46

kmichal napisał(a):
Beata W. napisał(a):oczywiście najpierw na huśtawki

... skąd ja to znam ... :wink: ...
Pozdrawiam.

He, he :wink: domyślam się że z autopsji :oczko_usmiech:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.09.2017 15:49

Prawie tydzień tu nie zaglądałam, a my jeszcze do Hellady nie dojechaliśmy.... :?
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 29.09.2017 16:49

Beata W. napisał(a):
ruzica napisał(a):
A skąd jesteś dokładnie :?: Bo jakoś nie rozszyfrowałam :oops: No chyba, że macie możliwość 3 tygodni urlopu wtedy można ten czas jakoś sensownie rozplanować i cosik po drodze zobaczyć :wink:

No ja niestety nie mam 3 tygodniowych urlopów :cry: A jestem z północnego zachodu-wszędzie daleko. :evil:

Dawaj Beata jakieś lazury w końcu :!: :wink:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 30.09.2017 21:29

piekara114 napisał(a):Prawie tydzień tu nie zaglądałam, a my jeszcze do Hellady nie dojechaliśmy.... :?

No wiesz, nie od razu Kraków zbudowano :mrgreen: U Ciebie też nic się ostatnio nie działo :?: :oczko_usmiech:

ruzica napisał(a):
Beata W. napisał(a):
ruzica napisał(a):

No ja niestety nie mam 3 tygodniowych urlopów :cry: A jestem z północnego zachodu-wszędzie daleko. :evil:

Dawaj Beata jakieś lazury w końcu :!: :wink:

No to faktycznie masz kawałek dalej :(
Co do lazurów to raczej ciężko będzie :( Ale zaraz jedziemy dalej :lol:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 30.09.2017 21:54

Dzień 2 - c.d
Dość szybko dojeżdżamy do granicy, przed nami 4 samochody granicę więc mijamy bez problemów :wink:
IMG_0942.JPG

kierunek
IMG_0943.JPG

dość szybko dojeżdżamy na przedmieścia miasta skąd już widać symbol Skopje, podobno największy krzyż tego typu.
IMG_0947.JPG

Parkujemy w centrum na dość obskurnym parkingu podziemnym, tak pomyślałam, że może na takim będzie chłodniej ale się pomyliłam. Temperatura ok 40 8)
Najpierw szybki rzut oka na plan miasta
IMG_0952.JPG

Przechodzimy przez starą część turecką tzw. Czarsiję
IMG_0953.JPG

IMG_0954.JPG

IMG_0956.JPG

IMG_0959.JPG

IMG_0960.JPG

Jest naprawdę ciepło, idziemy więc dalej w stronę Placu Macedońskiego
IMG_0964.JPG

Pełnego ogromnych pomników. Podobno władze miasta były dość mocno krytykowane za ich budowę w ramach projektu Skopje 2014. Zapewne znalazły by się inne potrzeby, natomiast pomniki robią wrażenie. A na żywo zdecydowanie lepiej się prezentują niż na zdjęciach.
IMG_0970.JPG

IMG_0973.JPG

IMG_0978.JPG

IMG_0981.JPG

pomnik matek
IMG_0982.JPG

cdn.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 30.09.2017 22:08

Beata W. napisał(a):Dzień 2 - c.d
Dość szybko dojeżdżamy do granicy, przed nami 4 samochody granicę więc mijamy bez problemów :wink:Obrazek

To zdjęcie i miejsce wywołuje we mnie dreszcze....
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 30.09.2017 22:11

piekara114 napisał(a):
Beata W. napisał(a):Dzień 2 - c.d
Dość szybko dojeżdżamy do granicy, przed nami 4 samochody granicę więc mijamy bez problemów :wink:Obrazek

To zdjęcie i miejsce wywołuje we mnie dreszcze....

No pamiętam, że jakoś długo tam staliście. A my też w sumie pełnia sezonu bu 12.08 i całkiem pusto. Gorzej mieli Ci co wracali :mrgreen:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 30.09.2017 22:14

Mieliście super, biorąc pod uwagę, że to sobota. Chyba w okolicy południa tam byliście?

Teraz na resztę Skopje czekam. Podaj namiar na ten parking podziemny?
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 30.09.2017 22:32

piekara114 napisał(a):Mieliście super, biorąc pod uwagę, że to sobota. Chyba w okolicy południa tam byliście?

Teraz na resztę Skopje czekam. Podaj namiar na ten parking podziemny?

W Skopje byliśmy ok 11:00. Szczerze mówiąc obawiałam się, że będzie gorzej ale w stronę Grecji na granicach szybko i sprawnie.
Parking był pod centrum handlowym, bardzo dobre miejsce bo zaraz przy starym bazarze.
Zrzut ekranu (7).png

Niestety zapłaciliśmy jakieś 2 razy tyle co powinniśmy z powodu bardzo ciekawego przelicznika na euro. Brak możliwości płacenia kartą więc dobrze mieć trochę ichniejszej waluty :wink:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 30.09.2017 22:49

cd
idziemy dalej w kierunku rzeki Wardar mijając kolejne pomniki i budynki
IMG_0986.JPG

IMG_0988.JPG

IMG_0994.JPG

IMG_0997.JPG

Nad rzeką dwa mosty bardzo blisko siebie, oba tylko dla pieszych
IMG_1004.JPG

IMG_1011.JPG

Idziemy najpierw do tego bardziej eleganckiego :wink: Ale i nowszego mostu.
IMG_1020.JPG

IMG_1019.JPG

IMG_1016.JPG

Przechodzimy na drugą stroną skąd mamy piękny widok na Muzeum Archeologiczne Macedonii
IMG_1031.JPG

cdn.
Gandalf Biały
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gandalf Biały » 01.10.2017 17:32

Wiele razy jechałem na południe ale nigdy nie zapuściłem się te rejony tym chętniej odrobiłem lekcje
i jestem na bieżąco ...
Jadę z Wami dalej :D :papa:

Pozdrawiam
Krzysiek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα