Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Między Morzem a Olimpem - Grecja 2017

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 27.10.2017 07:15

Beata W. napisał(a):a jeszcze kawałek dalej duża i to całkiem pusta plaża

... nie ma to jak Grecja ... :wink: ...
Pozdrawiam.
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 27.10.2017 07:18

kmichal napisał(a):
Beata W. napisał(a):a jeszcze kawałek dalej duża i to całkiem pusta plaża

... nie ma to jak Grecja ... :wink: ...
Pozdrawiam.

I tu się muszę zgodzić :lol: I to w cale nie był jakiś ewenement bo jadąc od Leptokarii przy morzu naprawdę takich pustych miejscówek można było trochę znaleźć :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.10.2017 12:44

Fajnie że przy flamingach o mnie pomyslalas....wczesnawiosna,powiadasz? Z chęcią, ale na tydzien samochodem za daleko, a jak leciec to juz dalej....
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 27.10.2017 12:49

piekara114 napisał(a):Fajnie że przy flamingach o mnie pomyslalas....wczesnawiosna,powiadasz? Z chęcią, ale na tydzien samochodem za daleko, a jak leciec to juz dalej....

:lol: :lol: :lol: No trochę daleko, a jeśli chodzi o loty to chyba nawet do Aten taniej niż do Salonik :wink:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 27.10.2017 12:58

piekara114 napisał(a):Fajnie że przy flamingach o mnie pomyslalas....wczesnawiosna,powiadasz? Z chęcią, ale na tydzien samochodem za daleko, a jak leciec to juz dalej....

A gdzie tam za daleko. :)
Tydzień na miejscu. Drugi tydzień na dojazd i powrót z noclegami tranzytowymi i zwiedzaniem atrakcji. :wink:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 27.10.2017 13:06

walp napisał(a):

Tydzień na miejscu. Drugi tydzień na dojazd i powrót z noclegami tranzytowymi i zwiedzaniem atrakcji. :wink:

Właśnie taki jest plan 8) ale czy wczesnowiosenny :?: . . . raczej późnowiosenny albo jak kto woli wczesnoletni :oczko_usmiech:

Pozdrawiam
Piotr
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 27.10.2017 13:18

piotrf napisał(a):
walp napisał(a):

Właśnie taki jest plan 8) ale czy wczesnowiosenny :?: . . . raczej późnowiosenny albo jak kto woli wczesnoletni :oczko_usmiech:

Pozdrawiam
Piotr

Oby flamingi jeszcze były :lol: A plan bardzo dobry :wink:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 27.10.2017 13:24

Beata W. napisał(a):Oby flamingi jeszcze były :lol: A plan bardzo dobry :wink:

Wiesz , w planowaniu jestem znacznie lepszy niż w realizacji - tak pokazują ostatnie lata . . . :lol:

Pozdrawiam
Piotr
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 27.10.2017 13:35

piotrf napisał(a):Właśnie taki jest plan 8) ale czy wczesnowiosenny :?: . . . raczej późnowiosenny albo jak kto woli wczesnoletni :oczko_usmiech:

U mnie to raczej późnoletni, a odległość widzę, że podobna jak nad Morze Czarne (ubiegły rok) i trochę bliżej jak do Rzymu (ten rok), więc spokojnie do zrobienia. :)
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 27.10.2017 13:43

piotrf napisał(a):
Beata W. napisał(a):Oby flamingi jeszcze były :lol: A plan bardzo dobry :wink:

Wiesz , w planowaniu jestem znacznie lepszy niż w realizacji - tak pokazują ostatnie lata . . . :lol:

Pozdrawiam
Piotr

Wiesz Piotrze ja też nie narzekam na swoje planowanie bo jak by tak pozbierać moje plany do kupki to pewnie z 10 lat bym obdzieliła :mrgreen:

walp napisał(a):
piotrf napisał(a):Właśnie taki jest plan 8) ale czy wczesnowiosenny :?: . . . raczej późnowiosenny albo jak kto woli wczesnoletni :oczko_usmiech:

U mnie to raczej późnoletni, a odległość widzę, że podobna jak nad Morze Czarne (ubiegły rok) i trochę bliżej jak do Rzymu (ten rok), więc spokojnie do zrobienia. :)

Poważnie to odległość jest całkiem przyzwoita i była dużym plusem właśnie na konto tego a nie innego greckiego regionu :wink:
My byliśmy w drugiej połowie sierpnia ale podejrzewam, że do połowy września raczej pogoda jest tam stabilna :wink:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 31.10.2017 21:33

Dzień 8 - teren archeologiczny Dion
Wykopaliska w Dion prowadzone są od 1929r. przez archeologów z uniwersytetu w Salonikach. Jest to obecnie największy teren archeologiczny w Grecji.
Wykopaliska odsłoniły ruiny licznych budowli w obrębie murów miasta oraz licznych obiektów (świątyń, teatrów) poza jego murami. Pierwsze wzmianki o starożytnym mieście pochodzą z 424 p.n.e.

Do Dion dojeżdżamy oczywiście bez problemu. Duży parking a na nim chyba 4 samochody, w tym jeden z Polski :wink:
Wchodzimy do budynku w którym znajduje się kasa, toalety i sklep z pamiątkami, można też coś się napić.
Bilet normalny uprawniający do wstępu na teren archeologiczny oraz do pobliskiego muzeum kosztuje 8 euro ( dziewczyny gratis).
IMG_1806.JPG

IMG_1809.JPG

na początek spotkanie z ptakami :wink:
IMG_1825.JPG

potem małe ruiny i mostek, to pozostałości świątyni Zeusa.
IMG_1844.JPG

IMG_1834.JPG

IMG_1838.JPG

idziemy dalej, nad wodą zwierzaki, jak na mój gust to jakieś piżmaki.
IMG_1848.JPG

dalej robi się całkiem ładnie
IMG_1850.JPG

IMG_1852.JPG

i kolejne kamienie
IMG_1859.JPG

IMG_1862.JPG

IMG_1868.JPG

IMG_1869.JPG

IMG_1865.JPG

20170818_160306.jpg

20170818_160730.jpg

i wreszcie trochę cienia :wink:
20170818_160347.jpg

20170818_161007.jpg

20170818_162351.jpg

na koniec jeszcze teatr, w którym akurat trwały przygotowania do jakiegoś występu
20170818_163947.jpg

i najdroższe piwko podczas całych wakacji :evil:
20170818_164608.jpg

cdn :papa:
margaret-ka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret-ka » 31.10.2017 23:03

Beata W. napisał(a):Nasz cel to Kitros Salt Pit

Ciekawostka, którą w drodze do Aten jakoś do tej pory pomijałam zatrzymując się dopiero w Termopilach. Będzie jak znalazł (dla naszych zużytych kolan) na przyszły rok :D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.11.2017 15:53

Beata W. napisał(a):...a jeśli chodzi o loty to chyba nawet do Aten taniej niż do Salonik :wink:
Do Salonik to na wiosnę spokojnie za 200 zł można znaleźć loty w obie strony....

walp napisał(a):
2 tyg. urlopu to mogę mieć raz w roku, więc dla mnie to tylko mega ciepły okres wchodzi w rachubę, póki syn do szkoły chodzi i chce z nami jeździć.... Lubię zdecydowane ciepło....

Dion podoba mi się... nie robi przytłaczającego wrażenia...
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.11.2017 16:12

Beata W. napisał(a):i wreszcie trochę cienia :wink:

... życiodajnego...

Pozdrawiam,
Wojtek
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 01.11.2017 21:38

piekara114 napisał(a):
walp napisał(a):
2 tyg. urlopu to mogę mieć raz w roku, więc dla mnie to tylko mega ciepły okres wchodzi w rachubę, póki syn do szkoły chodzi i chce z nami jeździć.... Lubię zdecydowane ciepło....

To już nieistotne, w maju, w lipcu, czy we wrześniu. Ważne, że w zasięgu i można zaplanować dość ciekawy dwutygodniowy wyjazd. :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα