Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Między Morzem a Olimpem - Grecja 2017

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 22.09.2017 08:50

Beata W. napisał(a):Szczególnie jeśli chodzi o Meteory które były must see

... my wtedy do Meteorów też dotarliśmy, ale fakt było już trochę daleko ... :wink: ...

Beata W. napisał(a):Jeśli chodzi o plaże to zdecydowanie wg mnie lepiej wypada jednak morze Jońskie.

... zgadza się - plaże nad Jońskim są fantastyczne, ale i Półwysep Chalcydycki nie ma się czego wstydzić w tej kwestii ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 22.09.2017 08:51

ajdadi napisał(a):
kmichal napisał(a):
... z tym akurat nie do końca bym się zgodził - byliśmy na Sithonii i bardzo dużo udało się nam zobaczyć, a do tego piękne plaże dookoła ... :wink: ... ale fakt trzeba trochę pojeździć ...

Mogę się tylko z Michałem zgodzić...my byliśmy na Kassandrze nawet dwa razy... :wink: i też wiele widzieliśmy... :papa:

Czyli to Piekara mnie w błąd wprowadziła, że tam niby tylko plaże i plaże :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:
Poważnie to może jeszcze będzie okazja na paluchy a trzeba było coś wybrać. Ot takie wakacyjne dylematy :lol:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 22.09.2017 08:56

Beata W. napisał(a):Czyli to Piekara mnie w błąd wprowadziła, że tam niby tylko plaże i plaże

... ale z plażami to miała rację ... :wink: ...

Beata W. napisał(a):Poważnie to może jeszcze będzie okazja na paluchy a trzeba było coś wybrać. Ot takie wakacyjne dylematy

... a mi cały czas chodzi po głowie Thasos, ale tam też tylko plaże i plaże ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 22.09.2017 09:03

Beata W. napisał(a):Spakowani.
Obrazek

Chcesz powiedzieć, że zabrałaś jedną kosmetyczkę, 4 przewodniki i jeden lakier do paznokci 8O 8O 8O

:smo:
chrisvertex
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) chrisvertex » 22.09.2017 09:07

Jestem i ja, proszę o więcej...
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 22.09.2017 09:15

mysza73 napisał(a):
Beata W. napisał(a):Spakowani.
Obrazek

Chcesz powiedzieć, że zabrałaś jedną kosmetyczkę, 4 przewodniki i jeden lakier do paznokci 8O 8O 8O

:smo:

3 przewodniki, jedną mapę, lakier i jeszcze stringi się zmieściły i parę kanapek na drogę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

chrisvertex napisał(a):Jestem i ja, proszę o więcej...

Witaj, jak będą chętni to i więcej się znajdzie :papa:
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 22.09.2017 09:20

Beata W. napisał(a):Poważnie to może jeszcze będzie okazja na paluchy a trzeba było coś wybrać. Ot takie wakacyjne dylematy :lol:

Żeby zamknąć ten dylemat... :oczko_usmiech: to ja jestem bardzo...ale to bardzo ciekawy... wniosków końcowych... :wink: :papa:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 22.09.2017 09:26

ajdadi napisał(a):
Beata W. napisał(a):Poważnie to może jeszcze będzie okazja na paluchy a trzeba było coś wybrać. Ot takie wakacyjne dylematy :lol:

Żeby zamknąć ten dylemat... :oczko_usmiech: to ja jestem bardzo...ale to bardzo ciekawy... wniosków końcowych... :wink: :papa:

Obawiam się, że na wnioski to przyjdzie trochę poczekać :wink: Tak czy siak wakacje dla nas były bardzo udane :hearts:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.09.2017 09:29

kmichal napisał(a):
Beata W. napisał(a):Czyli to Piekara mnie w błąd wprowadziła, że tam niby tylko plaże i plaże
Na Sithoni to tylko plaże (ale za to piękne plaże z mięciutkim żółciutkim i białym piaskiem, no i żwirkowe też są idealne do posnurkowania), dwa wiatraczki w Sikia i ruiny (bardzo marne podobno) w Toroni. Sam wyjazd z półwyspu Sithonia to min. 1 godz. jazdy (kręta droga), a gdzie reszta? Do najbliższej większej atrakcji masz 100 min. jazdy. Dla mnie wybierać Sithonię i zwiedzać to 2 różne bieguny, można, ale duużo czasu w samochodzie się straci. My z leniwych wakacji na Sithoni wróciliśmy bardzo zadowoleni :D
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 22.09.2017 09:29

Beata W. napisał(a):
Obawiam się, że na wnioski to przyjdzie trochę poczekać :wink: Tak czy siak wakacje dla nas były bardzo udane :hearts:

Mam czas... :oczko_usmiech:...a wnioski są potrzebne po to...bo sam mam apetyt na RO uderzyć... :mrgreen: :papa:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 22.09.2017 09:41

piekara114 napisał(a):
kmichal napisał(a):
Na Sithoni to tylko plaże (ale za to piękne plaże z mięciutkim żółciutkim i białym piaskiem, no i żwirkowe też są idealne do posnurkowania), dwa wiatraczki w Sikia i ruiny (bardzo marne podobno) w Toroni. Sam wyjazd z półwyspu Sithonia to min. 1 godz. jazdy (kręta droga), a gdzie reszta? Do najbliższej większej atrakcji masz 100 min. jazdy. Dla mnie wybierać Sithonię i zwiedzać to 2 różne bieguny, można, ale duużo czasu w samochodzie się straci. My z leniwych wakacji na Sithoni wróciliśmy bardzo zadowoleni :D

Czyli Beata Twoja opinia była dla mnie mega cenna bo właśnie takich tras chciałam uniknąć, to w końcu wakacje a my je spędzaliśmy w sumie z małymi dziećmi. Wyjazd z paluchów trochę tak mi się kojarzy z wyjazdem z Orebicia, gdzie też średnio chciało nam się tą trasę z półwyspu pokonywać. Chyba się jednak starzejmy jak sobie przypomnę kilka lat wcześniej z Leptokarii wycieczkę do Aten :oczko_usmiech:
Chociaż teraz też wycieczka na Pelion była dość długa.

ajdadi napisał(a):
Beata W. napisał(a):

Mam czas... :oczko_usmiech:...a wnioski są potrzebne po to...bo sam mam apetyt na RO uderzyć... :mrgreen: :papa:

Kierunek bardzo słuszny, bardzo dobra baza wypadowa a plaż też można fajnych poszukać - ale jak już pisałam, że chyba się starzejemy i głównie korzystaliśmy z miejskiej gdzie mieliśmy max 30m co z dziećmi było bardzo wygodne. ( No i trochę się wygadałam :oczko_usmiech: )
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 22.09.2017 09:57

piekara114 napisał(a):Sam wyjazd z półwyspu Sithonia to min. 1 godz. jazdy

... Sithonia jest długa, zawsze można wybrać lokalizację na północy półwyspu i mieć kilka fajnych punktów do zobaczenia w dużo bliższej okolicy ... :wink: ... wszystko zależy od planów - czy tylko plaże, to wtedy faktycznie tylko południe, czy jednak połączyć plażing ze zwiedzaniem ... :) ... a drogi raczej zatłoczone tam nie były - my połączyliśmy jedno z drugim i byliśmy mega zadowoleni, ale każdy ma swoje plany na wakacje ... 8) ...
Pozdrawiam.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.09.2017 10:28

Michał, właśnie taki dylemat jest na Sithoni, ale jeśli chce się mieć miasteczko do wieczornych spacerów i ładne plaże w okolicy to wyboru już nie ma, gdzie uderzyć na tym palcu. Kassandry nawet nie brałam pod uwagę, zdjęcia z Sith. mnie zauroczyły, no i pustki na plażach i możliwości snurkowania też za środkowym przemawiały i za południem.... :papa:

Beata, czekam na więcej i na te plaże (w okolicy też?), bo właśnie plaże w Leptokarii (ją mieliśmy na tapecie) miały wpływ na naszą decyzję rok temu. Kto wie, gdzie za rok pojedziemy :papa:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 22.09.2017 10:44

piekara114 napisał(a):Michał, właśnie taki dylemat jest na Sithoni, ale jeśli chce się mieć miasteczko do wieczornych spacerów i ładne plaże w okolicy to wyboru już nie ma, gdzie uderzyć na tym palcu. Kassandry nawet nie brałam pod uwagę, zdjęcia z Sith. mnie zauroczyły, no i pustki na plażach i możliwości snurkowania też za środkowym przemawiały i za południem.... :papa:

Beata, czekam na więcej i na te plaże (w okolicy też?), bo właśnie plaże w Leptokarii (ją mieliśmy na tapecie) miały wpływ na naszą decyzję rok temu. Kto wie, gdzie za rok pojedziemy :papa:

Właśnie tak jak pisałam korzystaliśmy głównie z miejskiej plaży ze względu na bardzo bliskie jej położenie a i dzieci miały towarzystwo :wink: Dla nas niestety minusem był tłok. Raz byliśmy na faktycznie ładniejszej plaży w Nei-Pori. Generalnie dysponując autem spokojnie można sobie pojeździć po okolicznych plażach.
No cóż, plażowanie z małymi dziećmi ma swoje uroki :lol:
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 22.09.2017 19:16

Ja to byłam pewna, że lecieliście samolotem 8O Jakoś mi się Grecja na samochodowy wyjazd zbyt odległa wydaje :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα