Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Między Morzem a Olimpem - Grecja 2017

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 05.10.2017 13:49

Lidia K napisał(a):Ciekawa jestem czy Grecja okazała się spełnieniem wakacyjnych oczekiwań.

Miejska plaża lekko zatłoczona, nie ma porównania do miejskich plaż we Włoszech i naszych nad Baltykiem (nie tylko zatłoczonych a i zasłoniętych parawanami).

Za to woda w morzu nie przeraża niską temperaturą.

Witam serdecznie :wink: Była to nasza druga wyprawa do Grecji ( pierwsza to Lefkada), wiec mniej więcej wiedzieliśmy czego się spodziewać. Ro nie cieszy się może na forum najlepszą sławą ale pomijając dużą ilość turystów to nam się podobało ( no niektórzy jeszcze narzekali na piasek :evil: bo wolą kamulce :lol: )
A co do porównania z Bałtykiem to masz 100% racji więc nie ma co porównywać, no chyba, że ceny :twisted: Też podobne :mrgreen:

walp napisał(a):
Beata W. napisał(a):... siedzenie przed kompem, przeglądanie map, relacji itp.

Opracowywanie trasy - lubię to. :)
Beata W. napisał(a):Jak się okaże za prawie 3 tygodnie do przejechania mamy w sumie ok 5,5 tysiąca kilometrów.

Długie trasy samochodowe - lubię to (x2) :lol:

Lekko spóźniony, ale już jestem. :wink:
Jeśli kiedyś wybierzemy się do Grecji, to z dużym prawdopodobieństwem, będzie to podróż samochodowa.

W ubiegłym roku w Rumunii spotkaliśmy rodzinę z Warszawy, która jechała do Grecji. Mówię sobie, wielu naszych znajomych lata do tej Hellady,
a my przecież moglibyśmy pojechać samochodem i pozwiedzać po drodze. Może pomysł kiedyś dojrzeje. :wink:

Cześć Walp, no to jesteśmy kwita bo ja u Ciebie też się spóźniłam :oczko_usmiech:
My tez lubimy i przygotowania i samą podróż :lol:
Najważniejsze, że jest pomysł wtedy i są szanse na realizację. W sumie chyba czy Toskania czy Grecja to odległości podobne :?:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 05.10.2017 14:53

Beata W. napisał(a):Cześć Walp, no to jesteśmy kwita bo ja u Ciebie też się spóźniłam :oczko_usmiech:

:smo:
Beata W. napisał(a):My tez lubimy i przygotowania i samą podróż :lol:
Najważniejsze, że jest pomysł wtedy i są szanse na realizację. W sumie chyba czy Toskania czy Grecja to odległości podobne :?:

Biorąc pod uwagę, że mieszkamy troszkę bardziej na północ, a z Toskanii zjechaliśmy do Rzymu, to odległość rzeczywiście była zbliżona do Waszej.
I już muszę się bliżej przyjrzeć tej Leptokarii. :D
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 05.10.2017 14:57

walp napisał(a):
Beata W. napisał(a):Cześć Walp, no to jesteśmy kwita bo ja u Ciebie też się spóźniłam :oczko_usmiech:

:smo:
Beata W. napisał(a):My tez lubimy i przygotowania i samą podróż :lol:

Biorąc pod uwagę, że mieszkamy troszkę bardziej na północ, a z Toskanii zjechaliśmy do Rzymu, to odległość rzeczywiście była zbliżona do Waszej.
I już muszę się bliżej przyjrzeć tej Leptokarii. :D

No widzisz :wink: My do samej Leptokarii mieliśmy ok 1900 km a trochę się jeszcze poszwędaliśmy, no bo lubimy :mrgreen: :papa:
karin74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) karin74 » 05.10.2017 18:33

Wasza miejscowość to tylko niecałe 60 km od Veliki...tam gdzie my się w przyszłym roku wybieramy....
Piękna "ta" Grecja....pisz dalej i zapodawaj dużo,dużo zdjęć :-)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 07.10.2017 16:10

Beata W. napisał(a):
Potter napisał(a):Uf, zdążyłam jeszcze przed Grecją :D ...
Chociaż i teraz jest już bardzo ciekawie :papa: .

Cześć Potter, w samą porę wpadłaś :lol:
A jak tam Twoje greckie wojaże się udały :?: kiedy relacja :?:

WŁAŚNIE POTTER KIEDY?

Skopje naprawdę super się prezentuje, z fontanny - cóż, Mój Młody wyglądałby tak jak Twoja Córka :)
Ostatnio edytowano 07.10.2017 17:53 przez tony montana, łącznie edytowano 1 raz
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 07.10.2017 17:28

NOW :D ...
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 08.10.2017 21:03

karin74 napisał(a):Wasza miejscowość to tylko niecałe 60 km od Veliki...tam gdzie my się w przyszłym roku wybieramy....
Piękna "ta" Grecja....pisz dalej i zapodawaj dużo,dużo zdjęć :-)

Przejeżdżaliśmy obok ale niestety w samej Velice nie byliśmy :( Będę się starała :wink:

tony montana napisał(a):
Beata W. napisał(a):
Potter napisał(a):Uf, zdążyłam jeszcze przed Grecją :D ...
Chociaż i teraz jest już bardzo ciekawie :papa: .

Cześć Potter, w samą porę wpadłaś :lol:
A jak tam Twoje greckie wojaże się udały :?: kiedy relacja :?:

WŁAŚNIE POTTER KIEDY?

Skopje naprawdę super się prezentuje, z fontanny - cóż, Mój Młody wyglądałby tak jak Twoja Córka :)

No widzisz Tony, uroki młodości :lol: I lazury nie potrzebne :mrgreen:

Potter napisał(a):NOW :D ...

No i super, już się u Ciebie zameldowałam :lol:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 08.10.2017 21:58

Dzień 4 - 14.08.2017

Drugi dzień naszego pobytu w Leptokarii. Nie chce nam się za bardzo jeszcze zwiedzać, trzeba przecież trochę się opalić :oops:
Ale drugi dzień pod rząd w tym samym miejscu też chyba nie. Wybieramy więc plażowanie w terenie. Był to w sumie nasz jedyny cały dzień na plaży poza miejscowością. Daleko nie mamy bo jakieś 15 km. Wybieramy słynną plażę w Neoi Poroi ( Nei Pori).
Zrzut ekranu (8).png

Parkujemy na terenie supermarketu ( bo w miarę w cieniu) i idziemy poszukać jakiejś miejscówki. Przy wejściu przez plażę hotelową same leżaki ale za nimi znajdujemy spory kawałek piaszczystej plaży i całkiem mało tam ludzi. No to się trochę polenimy.
20170814_133436.jpg

20170814_133454.jpg

20170814_133509.jpg

20170814_133513.jpg

20170814_133641.jpg

IMG_1198.JPG

IMG_1208.JPG

IMG_1214.JPG

IMG_1229.JPG

Jak już poleniuchowaliśmy, zbieramy się w kierunku domu. Zebranie trochę nam zajmuje, no bo i piasek trzeba ze wszędąd wytrzepać ( tu trochę narzekamy bo my raczej zwolennikami kamulców jesteśmy :twisted: ) :oczko_usmiech:
Mijamy kościół w Nei Pori
IMG_1240.JPG

dalej jedziemy w stronę Leptokarii
IMG_1246.JPG

mijamy zamek na wzgórzu w Platamonas (ale tam wdrapiemy się kiedy indziej)
IMG_1248.JPG

Zatrzymujemy się jeszcze przy innej plaży bo z samochodu wyglądała całkiem sympatycznie. Nawet myślałam, żeby kiedyś tam poplażować ale jakoś nie wyszło :(
IMG_1251.JPG

IMG_1253.JPG

IMG_1254.JPG

IMG_1260.JPG

IMG_1261.JPG

IMG_1266.JPG

IMG_1269.JPG

obok jest nawet jakieś źródełko
IMG_1268.JPG

Po powrocie krótka sjesta, młodzież szykuje się do wyjścia
20170814_194834.jpg

i obiecany kierunek - małe wesołe miasteczko
20170814_205119.jpg

20170814_205700.jpg

a potem coś dla dorosłych
20170814_220951.jpg

dobranoc :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.10.2017 07:33

Plaża w NP całkiem, całkiem, zwłaszcza pod katem liczebności ludzi...no my się od piaszczystych plaż odzwyczailiśmy i żwirkowe najbardziej do nas przemawiają....ta na powrocie to już naprawdę fajne miejsce....
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 09.10.2017 07:37

piekara114 napisał(a):....ta na powrocie to już naprawdę fajne miejsce....

...a do tego jakie tłumy... :wink: :papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 09.10.2017 07:45

ajdadi napisał(a):

Ja też wybrałabym te "z powrotu" ... :oczko_usmiech:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 09.10.2017 07:47

Beata W. napisał(a):zamek na wzgórzu w Platamonas (ale tam wdrapiemy się kiedy indziej)

... no to super ... :) ... u nas też był w planach, ale nie zdążyliśmy ... :roll: ...
Pozdrawiam.
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 09.10.2017 08:03

piekara114 napisał(a):Plaża w NP całkiem, całkiem, zwłaszcza pod katem liczebności ludzi...no my się od piaszczystych plaż odzwyczailiśmy i żwirkowe najbardziej do nas przemawiają....ta na powrocie to już naprawdę fajne miejsce....

ajdadi napisał(a):

mysza73 napisał(a):
ajdadi napisał(a):

Ja też wybrałabym te "z powrotu" ... :oczko_usmiech:

Dlatego też żałowałam potem, że nasze plażowanie tam nie doszło do skutku :(

kmichal napisał(a):
Beata W. napisał(a):zamek na wzgórzu w Platamonas (ale tam wdrapiemy się kiedy indziej)

... no to super ... :) ... u nas też był w planach, ale nie zdążyliśmy ... :roll: ...
Pozdrawiam.

Troszkę tam pospacerowaliśmy wiec będziesz mógł na razie chociaż na fotkach popatrzeć :wink:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 09.10.2017 08:06

kmichal napisał(a):

A my zdążyliśmy 8) . I to nie raz :lol: . Spacerkiem z Nei Pori, gdzie spędziliśmy ponad tydzień :roll: .
Szerokie, piaszczyste plaże akurat lubię najbardziej. Ciekawostką jest, że ta w NP jest w większości nawieziona i usypania sztucznie.
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 09.10.2017 10:14

Beata W. napisał(a): Przy wejściu przez plażę hotelową same leżaki ale za nimi znajdujemy spory kawałek piaszczystej plaży i całkiem mało tam ludzi. No to się trochę polenimy.
Zebranie trochę nam zajmuje, no bo i piasek trzeba ze wszędąd wytrzepać ( tu trochę narzekamy bo my raczej zwolennikami kamulców jesteśmy :twisted: ) :oczko_usmiech:

marze_na napisał(a):Szerokie, piaszczyste plaże akurat lubię najbardziej.

Nam się każde podobają, które nie są oblegane, nie są zastawione w całości leżakami, żeby były ładne no i żeby dopisała pogoda. A że w Grecji na wszystkie możliwe plażowe warianty trafiamy to napiszę, najlepsze plaże to te gdzie woda jest ciepła (22-27,5 taka mieliśmy w tym roku) i piasek nie jest piaskiem tylko go udaje bo to są drobne kamyczki. Kolor może być jakikolwiek, żółty, zielony, szary, czerwony, czarny, brązowy, kremowy ... bez wyrzuconych na plaże śmieci i traw.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα