Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Między morzem a górami: Czerwcówka 2023

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Franz
Legenda
Re: Między morzem a górami

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.01.2013 12:20

Tymczasem zauważam, że przestało kropić, a i grzmoty jakby się oddalały. Świetnie! Burza w górach nie jest tym, co lubię najbardziej. Nie zwalniając tempa, ruszam wyraźną ścieżką w kierunku południowo-wschodnim. Bez przeszkód docieram do rozstajów; w lewo główny szlak na Veliko Rujno, w prawo Vrtlina - jaskinia, którą może też bym włączył do planu dzisiejszego dnia. Skręcam w jej stronę, ale od razu się okazuje, że tutaj o ścieżkę raczej trudno. Najpierw nikły, wydeptany w trawie ślad, potem się wychodzi na zasłane głazami zbocze, gdzie już mowy o żadnym śladzie być nie może. Tu i ówdzie, niezbyt gęsto rozsiane, bardzo wyblakłe, stare czerwone kółeczka, ale widoczne dopiero, gdy się przy nich stoi. Próbuję wyczuć logikę tyczenia tego szlaku i utrzymywać przypuszczalny kierunek. Wychodzę na szeroki, otwarty teren, a niebo ponownie się zaciąga na granatowo. Rezygnuję z dalszych prób trzymania się szlaku - nie jestem aż tak napalony na tę jaskinię - i ruszam na przełaj w stronę grzbietu. Pora odtrąbić odwrót! Niebo zaczynają przecinać błyskawice, a mnie burczy już w brzuchu. Jeszcze nie pada, więc zatrzymałbym się na piknik, póki sucho, ale jeśli ta burza ma się rozwinąć, wolałbym mieć grzbiet już za sobą, a nie uciekać zygzakami przed walącymi piorunami.

Rwę do przodu, ile sił starczy i wkrótce osiągam szeroki grzbiet od Ravnej kosy do Vlaki. Gnam jeszcze jakieś trzysta metrów, a kiedy teren zaczyna się obniżać, zasiadam do posiłku, korzystając z faktu, że kamienie wciąż jeszcze ciepłe i suche. Pokrzepiony, zarzucam plecak na grzbiet, przez moment rozważam pójście napotkaną, słabą ścieżką, która jednak niknie w gęstym zagajniku, po czym jednak obieram kierunek na otwarte polany. Napotykam kilka sarnich ścieżek, którymi docieram do śladów zapomnianej cywilizacji.

P21G1235.JPG

P21G1239.JPG

P21G1237.JPG

P21G1242.JPG

P21G1245.JPG

P21G1247.JPG

P21G1250.JPG
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 30.01.2013 13:44

Patrząc na niebo, to trochę groźnie ... ale, jak już najedzony i ciepło ... to jest już ok.
Bardzo ładna trasa. 8)
AnaSz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnaSz » 30.01.2013 13:49

Taka inna Chorwacja w Twoim wydaniu - piękna... :)
Franz
Legenda
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.01.2013 15:13

mariusz-w napisał(a):Patrząc na niebo, to trochę groźnie ... ale, jak już najedzony i ciepło ... to jest już ok.
Bardzo ładna trasa. 8)

Trochę nieswojo się czułem.

AnaSz napisał(a):Taka inna Chorwacja w Twoim wydaniu - piękna... :)

No cóż, tych miejsc nikt jeszcze na forum nie pokazywał. :)
Kolejny dzień będzie dla odmiany obfitował w wodne krajobrazy.

Pozdrawiam,
Wojtek
Agasz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agasz » 30.01.2013 15:31

Lubię zaglądać do Twojej relacji - tak tu cicho i spokojnie... pięknie...

"Zbieram" sobie zawsze kilka odcinków, żeby się lepiej wczuć :)
Franz
Legenda
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.01.2013 17:03

Agasz napisał(a):Lubię zaglądać do Twojej relacji - tak tu cicho i spokojnie... pięknie...

Kiedy tylko mogę, staram się wybierać miejsca niezbyt zatłoczone. :)

Tutaj miałem wszystko wyłącznie dla siebie...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 31.01.2013 12:31

To Bili sinokos - opuszczona osada. Schodzę tarasowatymi łączkami, na których sterczą ruiny domostw, rosną zdziczałe sady, tu i ówdzie biegnie jakaś niezbyt wyraźna, miejscami zarośnięta dróżka. Tarasy umocnione są kamiennymi podmurówkami, z których czasami muszę zeskakiwać, w innych miejscach kamienie są częściowo rozwalone, więc schodzi się łatwiej. Osiągam płaskie zielone dno, otoczone niewielkimi pagórkami. Klucząc po tarasach, odbiłem zanadto w lewo, więc teraz koryguję azymut i podchodzę na lekko wklęśniętą przełączkę, gdzie napotykam zatarty ślad czerwonego kółeczka. Szlak!

Stąd prowadzi coś na kształt drogi z bardzo krzywo ułożonych, wielkich kamieni. Trzeba uważać na każdym kroku, bo potrafią wystawać nawet na dwadzieścia centymetrów, ale są stabilne i wyznaczają wyraźny kierunek schodzenia. Zaczyna kropić deszcz oraz - co gorsza - dogania mnie burza. Póki mam ją wyłącznie za plecami, jeszcze pozostaje nadzieja, że zdążę przed nią uciec. Kiedy jednak powietrze rozrywa potężny błysk i huk blisko mnie, po lewej ręce, nadzieja zaczyna truchleć. Głazy zaczynają wilgotnieć; zatrzymuję się by nałożyć pelerynę na siebie i na plecak i wtedy deszczyk ustaje. Stary numer, ale niech będzie - nie wkładam deszczowych ciuchów. Chwilami widać już Adriatyk, ale to jeszcze kawał drogi. Nie lej, deszczu, nie lej!

P21G1253.JPG

P21G1254.JPG

P21G1255.JPG

P21G1257.JPG

P21G1259.JPG

P21G1261.JPG

P21G1263.JPG
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 31.01.2013 20:12

Do przedostatniego zdjęcia chciałoby się wtulić i wąchać zapach trawy po deszczu 8)

Przygoda goni przygodę :)

Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.02.2013 14:17

plavac napisał(a):Do przedostatniego zdjęcia chciałoby się wtulić i wąchać zapach trawy po deszczu 8)

No i... trochę mnie zatkało. ;)

Ale tak - goni. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.02.2013 15:38

plavac napisał(a):Do przedostatniego zdjęcia chciałoby się wtulić i wąchać zapach trawy po deszczu 8)

Pozdrawiam.

Myślę, że nie tylko deszcz ma wpływ na ten odcień, ale pora roku również :)
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 01.02.2013 16:48

Franz napisał(a):

No i... trochę mnie zatkało. ;)

A co - że romantycznie ? :wink: :wink:

Pozdrawiam 8)
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 02.02.2013 09:21

Wojtek. Czy Ty nie przesadzasz? :wink:
Przecież tutaj najwyraźniej góry się całują :wink: :)

Pozdrav :papa:
Załączniki:
P21G1254.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.02.2013 14:07

Kenik napisał(a): Myślę, że nie tylko deszcz ma wpływ na ten odcień, ale pora roku również :)

Pełnia wiosny. 8)

plavac napisał(a):A co - że romantycznie ? :wink: :wink:

Noo.. powiedzmy. ;)

A co do Twopjego romantyzmu - przebija zarówno w Twoich relacjach, jak i w komentarzach.

romuald22 napisał(a):Wojtek. Czy Ty nie przesadzasz? :wink:

A osobnik z prawej najwyraźniej nosi brodę. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 02.02.2013 20:28

Franz napisał(a):
Kenik napisał(a): Myślę, że nie tylko deszcz ma wpływ na ten odcień, ale pora roku również :)

Pełnia wiosny. 8)

. . . i dlatego zapewne . . .

romuald22 napisał(a):

Sekscesy górskie :lol:

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.02.2013 14:04

piotrf napisał(a):Sekscesy górskie :lol:

Skalnym misiom amorów się zachciało. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona