ita napisał(a):gdzieś mi uciekły powiadomienia, ale nadrobiłam zaległości i czekam na cd.
Wieczorkiem postaram się coś tutaj zamieścić
ita napisał(a):gdzieś mi uciekły powiadomienia, ale nadrobiłam zaległości i czekam na cd.
mariusz-w napisał(a):Pawle !
...tak dla porządku melduję, że cały czas "wędruję" z Wami.
Grecja, Turcja to znowu "garść" wspomnień, choć już bardzo odległych ... oj bardzo !
pozdrawiam.
plavac napisał(a):Napisałeś - płyniemy w stronę części azjatyckiej...Zostawiamy za sobą kontynent europejski... Przed nami Azja ...
Powołam się na ten słowa, jak będzie referendum na temat przystąpienia Turcji do Unii Europejskiej. Przyjmiemy tylko fragment opisywany przez Ciebie : od przejścia granicznego aż do tego dziwnego pomnika i bochenka chleba od sympatycznej Pani Koniec kropka
plavac napisał(a):Turcję znam tylko z opowiadań. Ceny paliwa niezachęcające. Piwa też Pamiętam też muzykę turecką z tvsat w hotelu w Tetovie w Macedonii - ryczałem ze smutku całą noc. No, Paweł - czas na optymistyczną wersję Turcji !
Jest taka
Wierzę, że znalazłeś.
Pozdrawiam
blackmore2k3 napisał(a):Jeśli chodzi o muzykę, to jak dla mnie jest na jedno kopyto. Słuchanie jej zbyt długo stawało się drażniące.
blackmore2k3 napisał(a):Ceny nie są zbyt przyjazne, chociaż np. jakieś warzywa, owoce, czy słodkości były w całkiem normalnych cenach.
blackmore2k3 napisał(a):Turcja sama w sobie wydaje się bardzo optymistyczna. Sam fakt przejechania przez nią sprawił Nam przyjemność i wcale tego nie żałujemy. Nawet pomimo tego drogiego paliwa
Franz napisał(a):Uwielbiam turecką muzykę, ale tę nieco bardziej "ucywilizowaną dla europejskiego ucha".
Franz napisał(a):Generalnie, cała żywność jest tańsza, niż u nas. Co najwyżej, za wyjątkiem ośrodków wypoczynkowych.
Na całym wschodzie Turcji w mieście piwa w ogóle nie dostaniesz - tylko na rogatkach. Owijane w gazety, pakowane w czarne worki.
Franz napisał(a):Turcja dla mnie jest cudownym krajem. A przy okazji - stwarza wygodne możliwości obserwacji różnic kulturowych. Jeśli znajdziesz czas, zerknij sobie tutaj i ze trzy kolejne wpisy.
blackmore2k3 napisał(a):Wędrujesz czy wędrujecie razem z Gosią ?
blackmore2k3 napisał(a):Istambuł liczy blisko 14 mln mieszkańców i jest tak ogromny, ......
Franz napisał(a):Mnie uczono, że turecka nazwa miasta brzmi "Istanbul", a w polskim pisze się "Stambuł". Ale może od czasów mojej młodości coś się jednak zmieniło.
KarKoz napisał(a):Z tego co widzę to chyba największych atrakcji Stambułu nie zobaczyliście. Szkoda. Nie wcisnął Wam jakiś Turek dywanu... w sumie przy Waszym sposobie nocowania, byłby całkiem przydatną pamiątką.
Pozdrawiam.
Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe