Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Miasteczka w Chorwacji z kategorii "raj na Ziemi"

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta
Miasteczka w Chorwacji z kategorii "raj na Ziemi"

Nieprzeczytany postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 17.03.2010 20:13

Stwórzmy ranking... każdy niech zagłosuje na jedną. Najlepiej jak poda jeszcze argumenty. Zobaczymy jakich odpowiedzi będzie najwięcej.

Ja osobiście głosuję na Primosten - jestem zauroczony tym niesamowitym miasteczkiem. Takiej dbałości o miasto i o zadowolenie turystów jeszcze nigdzie nie widziałem.
Totalnie zaskoczyła mnie publiczna toaleta wyglądająca jak ubikacja w 4 gwiazdkowym hotelu - za darmo do wszystkich prawie 24/7 - w środku sprzataczki non stop wszystko uzupełniały, tak więc nie było sikania do wody (generalizuję), sikania po murach przez podpitych turystów.
To co jeszcze mnie zachwyciło to świetnie zorganizowane imprezy w stylu - tańce na plaży, połów ryb i małż na plaży z jednoczesnym pieczeniem ich na grilu, jakieś przedstawienia, codzienne koncerty (codziennie inna kapela, lub karaoke na ryneczku), świetne i tanie wino w miejscowej winiarni (byłem codziennym klientem), niesamowte ogrody (mam na myśli odnowiony park w Primosten i te wszystkie zadbane roślinki posadzone w mieście), niezwykła starówka ogólnie, z kilkoma restauracjami w których można było usiąść na samym dachu pod gołym niebem, do tego dochodzi jeszcze piękny deptak naokoło cypla którym zawsze chdodziliśmy po zachodzie słońca (był jeszcze drugi deptak naokoło tego zalesionego cypla) Zwiedziłem Chorwację od północy po południe i nie natrafiłem na drugie, równie urokliwe, romantyczne i zadbane zarazem miejsce. Po prostu RAJ.
gego
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gego » 18.03.2010 00:19

Temat wałkowany milion razy.

Ile Cromaniaków - tyle "Rajów".

Kazdy ma swój raj i swoje piekło :twisted:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.03.2010 10:06

Miasteczka są podobne do siebie ale za to plaże... :D
Trzeba tylko dobrze połączyć.

Zobacz też ta stronkę
forum/viewtopic.php?t=26983&start=0

Pzdr
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 18.03.2010 16:32

Zamiast pisać nie na temat to moglibyście podać swoje propozycje...
Po prostu jestem ciekawy jak to wyjdzie statystycznie - jaka miejscowość zbierze najwięcej głosów.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.03.2010 16:33

To wstaw ankietę będziesz miał statystycznie.
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 18.03.2010 16:40

Nie, bo w ankiecie podam ograniczoną liczbę miejscowości (a poza tym nikt nie poda argumentów które przemawiają za jego wyborem).
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 18.03.2010 17:47

WolfAtTheDoor napisał(a):Po prostu jestem ciekawy jak to wyjdzie statystycznie - jaka miejscowość zbierze najwięcej głosów.

Z tą statystyką to nie jest tak do końca, bo większe i bardziej popularne zdobędą więcej głosów. To tak jakbyś zapytał które miasto w Cro ładniejsze Dubrovnik czy Korcula. W Dubrovniku było 95 % userów tego forum a w Korculi 20 i tak statystycznie Ci wyjdzie a w mojej opinii Korcula zjada Dubrovnik na śniadanie :wink:
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 18.03.2010 23:24

W takim razie niech będzie to ranking popularnoności, a nie ranking jakośći... chociaż i tak uważam ze cromaniacy mając chyba bardziej wyrobiony gust niż forumowicze onetu - więc jakiś tam sens jest. To że większe miejscowości wygrają z mniejszymi nie ulega wątpliwości - ja sam preferuję średniej wielkości miasteczka, takie urokliwe - nie lubię zadupi które sobie ktoś tam chwali, bo niby plaża jest fajna bo pusta.
NIe bylem tez na Korculi (już sama nazwa mi się podoba - rodem z Piratów z Karaibów) ale z tego co widzialem na zdjęciach miasteczko jest bardzo fajne, a juz na pewno lepsze od przechwalonego Dubrovnika - w który pozornie nosi tylko miano "perły" - w istocie nic tam nie ma ciekawego. Stare kamienice, czerwone dachy - czyli to co w całej Chorwacji... a ze murem to otoczone? Dla mnie brak roślinności, ogrodów dyskwalifikuje to miasto jako piękne miejsce - \wygląda 'sucho'. Nawet plaży tam jako takiej nie ma - nie lubie miejscowości w których nie ma plaży tylko betonowy port ze statkami większymi od domów. Także Trogir też mi inie przypadł do gustu. .

Tak więc czekam na głosy... jestem ciekawy która z tych większych miejscowości cieszy sie największym uznaniem po prostu.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 18.03.2010 23:47

WolfAtTheDoor napisał(a):Nawet plaży tam jako takiej nie ma - nie lubie miejscowości w których nie ma plaży tylko betonowy port ze statkami

W Dubrovniku nie ma PLAŻ :?: :?: :?:
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 19.03.2010 00:01

http://www.yachtbooker.com/yachtcharter ... ovnik1.jpg let's see.. no nie widzę za bardzo.. bedąc na miejscu też nie widziałem - choć przyznam ze nie wychodziłem poza mury.

A to co ty mi podałeś to chyba w większości są jakieś peryferie...
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 19.03.2010 00:10

Bo albo idzie się na mury albo na plażę.
Tu dla mnie też plaz nie widac a wiem że są(lub były).
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 19.03.2010 00:11

WolfAtTheDoor napisał(a):http://www.yachtbooker.com/yachtcharters/Charter/Charter_library/images/croatia_dubrovnik1.jpg let's see.. no nie widzę za bardzo.. bedąc na miejscu też nie widziałem - choć przyznam ze nie wychodziłem poza mury.

A to co ty mi podałeś to chyba w większości są jakieś peryferie...

Buża beach jest doklejona do murów , co prawda nie w moim typie ale..
Ostatnio edytowano 19.03.2010 00:13 przez Torac, łącznie edytowano 1 raz
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 19.03.2010 00:13

WolfAtTheDoor napisał(a):
NIe bylem tez na Korculi (już sama nazwa mi się podoba - rodem z Piratów z Karaibów) ale z tego co widzialem na zdjęciach miasteczko jest bardzo fajne, a juz na pewno lepsze od przechwalonego Dubrovnika - w który pozornie nosi tylko miano "perły" - w istocie nic tam nie ma ciekawego. Stare kamienice, czerwone dachy - czyli to co w całej Chorwacji... a ze murem to otoczone? Dla mnie brak roślinności, ogrodów dyskwalifikuje to miasto jako piękne miejsce - \wygląda 'sucho'. Nawet plaży tam jako takiej nie ma - nie lubie miejscowości w których nie ma plaży tylko betonowy port ze statkami większymi od domów. Także Trogir też mi inie przypadł do gustu. .

Hm.. jeśli szukasz ogrodów, to obawiam się, że m.Korčula nie przypadnie Ci do gustu (podobnie zresztą jak każde inne miasteczko).. Ogrodów szukaj poza miasteczkami .. Zajrzyj do Trstno. Tam znajdują się "letnie" posiadłosći dubrownickich możnych. Bo to właśnie poza miastami, w letnich rezydencjach i pałacach możesz spodziewać się ogrodów.. W miasteczkach ewentualnie coś w podwórzach i dziedzińcach, ale i to rzadko i zawsze ukryte (w Trogirze na takowe pewnie nawet nie zwróciłeć uwagi). Ogrody nie leżą w naturze ciasnych, starych śródziemnomorskich miasteczek... i już (nie było tam dla nich miejsca ani warunków)
Co do plaż.. to i tego nie szukaj w miastach, ani miasteczkach.. Nawet jeśli tam są, to kąp się raczej na tych położonych poza miastami i miasteczkami.
Pozdrawiam
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 19.03.2010 00:17

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Co do plaż.. to i tego nie szukaj w miastach, ani miasteczkach.. Nawet jeśli tam są, to kąp się raczej na tych położonych poza miastami i miasteczkami.
Pozdrawiam

I właśnie z tego powodu Hvar-city pod kątem plażowania mnie nie zachwycił :cry: . Aczkolwiek klimatycznie i architektonicznie ma przewagę nad Korćulą.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 19.03.2010 07:00

Myślę, że w niebie nie ma przemysłu i dlatego raj na ziemi nie może być miejsce - "przemysł turystyczny" 8O 8O
Moja propozycja:

Park Narodowy Brijuni,

Obrazek

:wink:
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne