Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Miasteczka w Chorwacji z kategorii "raj na Ziemi"

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 20.03.2010 12:16

WolfAtTheDoor, to zapytam konkretnie: gdzie proponujesz wciśnąć jakiś park w obrębie murów Durovnika? Gdzie Ty tam na to widzisz miejsce???? Chyba, że ogrody "wiszące"...w powietrzu się unoszące...
Pozdrawiam
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 20.03.2010 12:27

http://www.holidays-in-croatia.info/pho ... street.jpg a choćby głowna ulica - na środku zrobić cienki pas zieleni z posadzonymi pięknymi palmami, pomiędzy nimi kwiaty, różne zdobienia z kamienia itd
Generalnie wprowadzić do miasta więcej zieleni - tam gdzie się da to posadzić palmy, kwiaty, krzewy.

Proponowałbym zbudować na kilku 'placykach' piękne fontanny a nie jakieś 'kapidełka' http://republika.pl/blog_nm_350751/5587 ... anna_m.jpg - widzę ją zaraz przed wieżyczką na końcu tej dużej ulicy.

Poza obrębem murów zarządziłbym budowę oceanarium, i pięknych zielonych parków tak zeby stojąc w nich w tle było widać stare miasto.

Czym byłaby Barcelona bez parków Gaudiego?
Ostatnio edytowano 20.03.2010 12:31 przez WolfAtTheDoor, łącznie edytowano 1 raz
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 20.03.2010 12:30

WolfAtTheDoor napisał(a):Czym byłaby Barcelona bez parków Gaudiego?

Barceloną - bez parku Gaudiego :wink:
Ostatnio edytowano 20.03.2010 13:18 przez Torac, łącznie edytowano 1 raz
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 20.03.2010 12:40

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a): ogrody "wiszące"...w powietrzu się unoszące...

pięknie powiedziane :roll:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 20.03.2010 12:42

WolfAtTheDoor napisał(a):http://www.holidays-in-croatia.info/photos-from-croatia/Dubrovnik/dubrovnik-street.jpg a choćby głowna ulica - na środku zrobić cienki pas zieleni z posadzonymi pięknymi palmami, pomiędzy nimi kwiaty, różne zdobienia z kamienia itd
Generalnie wprowadzić do miasta więcej zieleni - tam gdzie się da to posadzić palmy, kwiaty, krzewy.

Proponowałbym zbudować na kilku 'placykach' piękne fontanny a nie jakieś 'kapidełka' http://republika.pl/blog_nm_350751/5587 ... anna_m.jpg - widzę ją zaraz przed wieżyczką na końcu tej dużej ulicy.

Poza obrębem murów zarządziłbym budowę oceanarium, i pięknych zielonych parków tak zeby stojąc w nich w tle było widać stare miasto.

Czym byłaby Barcelona bez parków Gaudiego?

Idea przednia.. Nie wiem, czy masz pojęcie, ale starówka Dubrovnika wraz z jego "głowną ulicą", jak to mówisz, czyli Stradunem wpisana jest na listę dzidziectwa kulturowego UNESCO i właśnie dlatego musi pozostać dokładnie taka, jaka jest.. i chwała Bogu.
Powiem szczerze, przerażają mnie Twoje pomysły.. Ty to serio tak?
Myślę, że najlepszym miejscem na Twoje wakacje będzie Dubaj.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 20.03.2010 12:43 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 1 raz
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 20.03.2010 12:43

http://mapy.pomocnik.com/img/photos/Han ... abylon.jpg w Babilonie znalezli miejsce na wszystko...
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 20.03.2010 12:46

Oj, Chorwacja naprawdę nie dla Ciebie. Po co masz się męczyć?
I tyle w temacie z mojej strony.
Pozdrawiam
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 20.03.2010 12:51

Dziwne tylko ze byłem już w niej 6 razy.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 20.03.2010 13:00

WolfAtTheDoor napisał(a):Dziwne tylko ze byłem już w niej 6 razy.

Ale jak widzę, masz już generalny plan przebudowy i upiększenia.. znaczy nie bardzo Ci się chyba podobało.. Nie licząc Opatiji (ale nie całe wybrzeże jest tak młode jak zabudowa Opatiji...dla Ciebie szkoda, dla mnie Bogu chwała, że zachowało się i coś starszago... a Ty byś to chciał wszystko "przerobić"). Jak to dobrze, że to nie Ty o tym decydujesz...Jak by tak generalnie były w ludziach tego typu tendencje, to ciekawe, jakby dziś wyglądało np.rzymskie koloseum...moze na samym środeczku stanęłoby... no właśnie, co Ty byś proponował?
Ostatnio edytowano 20.03.2010 13:14 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 1 raz
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 20.03.2010 13:12

W tym momencie zaczynasz już konkretnie bredzić.

Przecież od początku mówiłem że rajem w Chorwacji jest dla mnie Primosten - miasteczko idealne musi mieć wszystko, bo mur otaczający starówkę i plaża do której trzeba dochodzić pół godziny to trochę za mało jak na warunki które leżą w definicji "raju".
Riwiera Makarska również w mojej opinii jest godna polecenia, a Opatija gdzieś na końcu krótkiej listy miejsc które w Chorwacji mogę z czystym sumieniem polecić. Dla uspokojenia powiem Ci ze licząc całą południową Europę, którą dość dokładnie zwiedziłem, Chorwacja ma względnie dużo tych miejsc, na tle innnych krajów, które polecam.
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 20.03.2010 13:14

Wracając do meritum tego wątku, to mnie najbardziej podoba się Hvar. Miasteczko o odpowiedniej (w mojej ocenie) wielkości, przede wszystkim malownicze, pełne urokliwych zaułków, z zabytkami, nie tak zatłoczone jak miasta na "kontynencie". Widok z twierdzy... po prostu super! Ocena czysto subiektywna, ale chyba nie odosobniona. :wink:
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 20.03.2010 13:15

Tomasz W napisał(a):Wracając do meritum tego wątku, to mnie najbardziej podoba się Hvar. Miasteczko o odpowiedniej (w mojej ocenie) wielkości, przede wszystkim malownicze, pełne urokliwych zaułków, z zabytkami, nie tak zatłoczone jak miasta na "kontynencie". Widok z twierdzy... po prostu super! Ocena czysto subiektywna, ale chyba nie odosobniona. :wink:

]
Nie odosobniona!
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 20.03.2010 13:19

Dobrze wiedzieć, bo jade w tym roku do Baska Voda i pewnie bedzie mozliwosc odwiedzenia tego miejsca statkiem...
Ostatnio edytowano 20.03.2010 13:20 przez WolfAtTheDoor, łącznie edytowano 1 raz
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 20.03.2010 13:20

WolfAtTheDoor napisał(a):W tym momencie zaczynasz już konkretnie bredzić.

A czym różni się pomysł "przebudowy" Stradunu od przebudowy Coloseum?
Ja nie widzę różnicy. Oba pomysły równie absurdalne...
WolfAtTheDoor napisał(a):Przecież od początku mówiłem że rajem w Chorwacji jest dla mnie Primosten - miasteczko idealne musi mieć wszystko, bo mur otaczający starówkę i plaża do której trzeba dochodzić pół godziny to trochę za mało jak na warunki które leżą w definicji "raju".
Riwiera Makarska również w mojej opinii jest godna polecenia, a Opatija gdzieś na końcu krótkiej listy miejsc które w Chorwacji mogę z czystym sumieniem polecić. Dla uspokojenia powiem Ci ze licząc całą południową Europę, którą dość dokładnie zwiedziłem, Chorwacja ma względnie dużo tych miejsc, na tle innnych krajów, które polecam.

A kto Ci powiedział, że Dubrovnik jest miejscem na "wywczas" w sezonie?
Jeśli ktoś chce jechać na wczasy i plażę mieć przed domem, to wybiera jakieś "dziury", a nie miasta - zabytki.
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 20.03.2010 13:26

Z tym bredzeniem to miałem głownie na myśli to, że z ni gruszki ni z pietruszki przedstawiasz nie popartą żadnym agumentem tezę że z całej Chorwacji podobała mi się tylko Opatija. Po prostu czytanie ze zrozumieniem się kłania...

Ja różnicę widzę, bo zasadzenie roślinek nie narusza fizycznego stanu zabytków.

"A kto Ci powiedział, że Dubrovnik jest miejscem na "wywczas" w sezonie? "
No i jak tak też nie mówię... ale miasteczko które warte jest jednodniowego pobutu na wakacjach, rajem być nie może.

"Jeśli ktoś chce jechać na wczasy i plażę mieć przed domem, to wybiera jakieś "dziury", a nie miasta - zabytki."
Właśnie dlatego poruszyłem ten temat, bo ciekawy byłem co dla Polaków jest idealnym miejscem na spędzenie wakacji.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne