WolfAtTheDoor, to zapytam konkretnie: gdzie proponujesz wciśnąć jakiś park w obrębie murów Durovnika? Gdzie Ty tam na to widzisz miejsce???? Chyba, że ogrody "wiszące"...w powietrzu się unoszące...
Pozdrawiam
WolfAtTheDoor napisał(a):http://www.holidays-in-croatia.info/photos-from-croatia/Dubrovnik/dubrovnik-street.jpg a choćby głowna ulica - na środku zrobić cienki pas zieleni z posadzonymi pięknymi palmami, pomiędzy nimi kwiaty, różne zdobienia z kamienia itd
Generalnie wprowadzić do miasta więcej zieleni - tam gdzie się da to posadzić palmy, kwiaty, krzewy.
Proponowałbym zbudować na kilku 'placykach' piękne fontanny a nie jakieś 'kapidełka' http://republika.pl/blog_nm_350751/5587 ... anna_m.jpg - widzę ją zaraz przed wieżyczką na końcu tej dużej ulicy.
Poza obrębem murów zarządziłbym budowę oceanarium, i pięknych zielonych parków tak zeby stojąc w nich w tle było widać stare miasto.
Czym byłaby Barcelona bez parków Gaudiego?
WolfAtTheDoor napisał(a):Dziwne tylko ze byłem już w niej 6 razy.
Tomasz W napisał(a):Wracając do meritum tego wątku, to mnie najbardziej podoba się Hvar. Miasteczko o odpowiedniej (w mojej ocenie) wielkości, przede wszystkim malownicze, pełne urokliwych zaułków, z zabytkami, nie tak zatłoczone jak miasta na "kontynencie". Widok z twierdzy... po prostu super! Ocena czysto subiektywna, ale chyba nie odosobniona.
WolfAtTheDoor napisał(a):W tym momencie zaczynasz już konkretnie bredzić.
WolfAtTheDoor napisał(a):Przecież od początku mówiłem że rajem w Chorwacji jest dla mnie Primosten - miasteczko idealne musi mieć wszystko, bo mur otaczający starówkę i plaża do której trzeba dochodzić pół godziny to trochę za mało jak na warunki które leżą w definicji "raju".
Riwiera Makarska również w mojej opinii jest godna polecenia, a Opatija gdzieś na końcu krótkiej listy miejsc które w Chorwacji mogę z czystym sumieniem polecić. Dla uspokojenia powiem Ci ze licząc całą południową Europę, którą dość dokładnie zwiedziłem, Chorwacja ma względnie dużo tych miejsc, na tle innnych krajów, które polecam.
Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne