Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Metlika - przejście graniczne

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 15.03.2014 22:21

Bartek1977 napisał(a):Dwa razy jechałem przez Karawankentunel i nie miałem problemów, tylko pomimo środka wakacji pokonywałem go w niedzielę lub poniedziałek...

My niestety jechaliśmy w sobotę w godzinach popołudniowych. Korek zaczynał się na autostradzie zaraz za zjazdem na Bled. W sumie więcej staliśmy niż jechaliśmy
Bartek1977
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek1977 » 15.03.2014 22:36

I właśnie z tego powodu jak mogę to szukam rezerwacji, które nie zmuszają do cykli "sobota-sobota"...
Dr Seselj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr Seselj » 18.03.2014 15:50

Również w 2010 r. jechałem trasą Novo Mesto-Metlika-Crnomelj-Vinica (SLO/HR)-Boslijevo 1. Ruch był niewielki, trochę obszarów zabudowanych. Natomiast od jakiegoś czasu można wjechać na autostradę A1 w na wysokości miasteczka Novigrad na Dobri. W takim wypadku najlepiej przekorczyć granicę w Metlice.
Bartek1977
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek1977 » 18.03.2014 21:58

Dr Seselj napisał(a):Również w 2010 r. jechałem trasą Novo Mesto-Metlika-Crnomelj-Vinica (SLO/HR)-Boslijevo 1. Ruch był niewielki, trochę obszarów zabudowanych. Natomiast od jakiegoś czasu można wjechać na autostradę A1 w na wysokości miasteczka Novigrad na Dobri. W takim wypadku najlepiej przekorczyć granicę w Metlice.

Dodatkową zachętą jest nowa droga do nowego węzła autostradowego :D
Myślę, że popularność tej trasy wśród rodaków nie grozi - dla Polski zachodniej jest ok, ale reszta Polski nie wybiera za często trasy przez Austrię i Lubljanę...
arturo131
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturo131 » 11.07.2017 22:17

Odświeżam ten wątek :)

Mam zamiar w tym roku wypróbować tę trasę, czy ktoś ostatnio nią jechał?
Załączniki:
trasa.jpg
rop69
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rop69 » 12.07.2017 03:47

Ostatnio nie
ale jechałem dokładnie tą trasą w zeszłym roku
na przejściu granicznym jeden samochód miejscowy
autostrada od zjazdu na Maribor pusta, tak samo jak i droga od zjazdu z autostrady Słoweńskiej do autostrady Chorwackiej.
Droga tak nam się spodobała że w tym roku ( już w piątek ) jedziemy tak samo.
jeżeli jedziesz później niż ja to po przyjeździe mogę napisać parę zdań odnośnie trasy bardziej aktualnych.
:papa:
arturo131
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturo131 » 12.07.2017 15:28

rop69 napisał(a):Ostatnio nie
ale jechałem dokładnie tą trasą w zeszłym roku
na przejściu granicznym jeden samochód miejscowy
autostrada od zjazdu na Maribor pusta, tak samo jak i droga od zjazdu z autostrady Słoweńskiej do autostrady Chorwackiej.
Droga tak nam się spodobała że w tym roku ( już w piątek ) jedziemy tak samo.
jeżeli jedziesz później niż ja to po przyjeździe mogę napisać parę zdań odnośnie trasy bardziej aktualnych.
:papa:

Będzie fajnie jak napiszesz jak wygląda ta trasa w tym roku, ja jadę w niedziele.
Mam tylko małe obawy jazdy nią nocą :(
rop69
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rop69 » 16.07.2017 10:26

Jesteśmy na miejscu
Potwierdziły się nasze obserwacje z wyjazdów do Chorwacji
Autostrada w Słowenii praktycznie pusta bardzo mały ruch
Odcinek Novo Mesto do granicy to samo aczkolwiek 2 x światła - poszerzanie drogi i jeden pas wyłączony z użytku
I to jedyna niedogodność;)
Czas oczekiwania jedna zmiana świateł
W Metlice kilka aut dokładnie byłem 6
Dwa stanowiska do odprawy i czekania ok 3 min.

Największy ruch był po wjeździe na autostradę Chorwacką
arturo131
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturo131 » 16.07.2017 11:39

Dziękuję za informacje. Postanowione - granicę przekraczam w Metlice :)
Nemhain
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nemhain » 27.07.2017 15:14

Może jakieś wieści z tego tygodnia? ;)
Kryniu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kryniu » 07.08.2018 09:09

Odświeżam temat.

Czy ktoś jechał w tym roku przez Metlike ?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.08.2018 11:31

Kryniu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kryniu » 07.08.2018 17:07

Tylko ja jadę 10 w piątek. Szukam najbardziej optymalnej drogi a niechciałbym utknąć gdzieś na zamkniętej granicy.
merphi76
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) merphi76 » 18.07.2020 20:15

Jak wygląda sprawa przekroczenia granicy w Metliku i czy się opłaca omijac Zagrzeb?
angrius
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) angrius » 29.07.2022 22:39

Screenshot_2022-07-29-22-33-30-08_3d9111e2d3171bf4882369f490c087b4.jpg
Czy ktoś w ostatnim czasie jechał taką trasą?
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Metlika - przejście graniczne - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies