beatabm Wiesz - jest takie powiedzenie: rejsu nie da się opowiedzieć, rejs trzeba przeżyć. Ty przeżyłaś - choć krótki to jednak jaki piękny
- i tak sobie myślę że miałam jakąś zasługę w Twojej decyzji o zaciągnięciu się na Mercedes.
Właśnie tak było - myślę,że w dużym stopniu to Twoja zasługa,że "zaciągnęłam się"
na Mercedes. I było fantastycznie. Dzięki, również za "osobiste przeżywanie" tej relacji
tomekkulachA drudzy mają własne bankomaty
He,he, żeby to on był mój własny
Tak poważnie, to chętnie zobaczę Te
bankomaty,ale tylko
z Panią obok
W trakcie najbliższej wyprawy do Gdańska proponuję Ci "rodzinną grę terenową szlakiem historycznych bankomatów"
- kto wypatrzy ich najwięcej w obrębie Starówki
Wiem,że na pewno będziesz miał Panią - swoją przy sobie, więc Twoje marzenie zostanie spełnione
maslinka napisał(a):Kasiu, ja również pięknie dziękuję za fascynującą gdańską opowieść - trochę żagli, trochę historii, a nawet muzyki (miły epizod z gitarzystami, których zaprosiliście do stolika
)
I z przyjemnością poczytam, jeśli zdecydujesz się na autorski wątek o Gdańsku
Miło mi było Cię tu gościć
Wątek autorski zostanie pociągnięty w postaci "wrzutów" - obrazów z miasta i okolic napotkanych w trakcie moich spacerów i wycieczek
Pierwszym takim "wrzutem" będzie nasz nowy nabytek gdański - karuzela wykonana na specjalne zamówienie miasta w Wenecji. Z końcem lipca Gdańsk dołączył do takich miast jak Paryż, czy Florencja, które mogą poszczycić się taką atrakcją...
Co wyróżnia Karuzelę Gdańską na tle innych , które znajdziemy w wesołych miasteczkach?
To, że to nie jest "chińszczyzna"
Jest to arcydzieło wykonane we Włoszech techniką zapożyczoną od mistrzów tego kunsztu z ubiegłych stuleci, a największe wrażenie robią akcenty gdańskie.
Malowidła - ręcznie malowane ornamenty, które przedstawiają najważniejsze miejsca w Gdańsku m.in. Długi Targ, Ratusz Głównego Miasta czy Żuraw, zaprojektował Przemysław Garczyński z wydziału malarstwa Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku.
Oprócz gdańskich akcentów, karuzelę zdobią malowane rzeźby koni, rydwany, filiżanki i ławki. Co więcej, wszystkie figury są ruchome i obracają się w rytm muzyki. Karuzela jest dwupoziomowa, jej wysokość to11,5 m, a średnica liczy 12 m.
Jednorazowo na karuzelę może wejść do 78 pasażerów. Rydwany są przystosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych. Wokół Gdańskiej Karuzeli na Targu Rybnym została stworzona strefa wypoczynku z zielenią i miejscami do siedzenia.
Karuzela mnie zachwyciła
To prawdziwe cacko - bombonierka, które od teraz niewątpliwie stanowić będzie jeden z dodatkowych must - sees w Gdańsku.
Karuzela Gdańska będzie funkcjonować przez cały sezon letni, natomiast zimą będzie ustawiona na Targu Węglowym podczas Jarmarku Bożonarodzeniowego. Jednorazowe wejście to koszt 10 zł. Dzieci do lat trzech wchodzą za darmo (pod opieką dorosłych).
Nowa atrakcja cieszyła się niezwykłą popularnością i przeżyła istne oblężenie w czasie Jarmarku Dominikańskiego, który właśnie dobiega końca, ale udało mi się dosiąść jednego z koni
Także, zapraszam serdecznie do Gdańska - może na przyszłoroczny Jarmark?