Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

MERCEDES, czyli Baltic Sail Days - Gdańsk 2018 (i okolice) )

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
gusia-s
Koneser
Re: MERCEDES, czyli Baltic Sail Days - Gdańsk 2018

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 15.07.2018 18:04

No to jestem i ja ... prawie prosto z promu, niedokołysana więc chętnie na Mercedes wskakuję. Mogę też się pogimnastykować w międzyczasie :)
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 15.07.2018 18:05

.
Ostatnio edytowano 04.07.2022 12:51 przez Kapitańska Baba, łącznie edytowano 1 raz
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 15.07.2018 21:45

beatabm
Jest....nieźle :mrgreen: Widzę że w sierpniu mamy w takim razie dużą szansę powiekszyć skład naszej sekcji gimnastycznej :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Oj, poćwiczymy :roll: :lol:

lew
...chcąc ,stworzyć kulturę na naszą miarę, musimy zwiększyć w niej rolę wysiłku fizycznego?

Udoskonalić kulturę fizyczną i kulturę picia, vel cycania :roll: :lol:

gusia
No to jestem i ja ... prawie prosto z promu, niedokołysana więc chętnie na Mercedes wskakuję. Mogę też się pogimnastykować w międzyczasie :)

Muszę Cię zmartwić, bo na Mercedes bujało zbyt mało jak na mój gust.. Przez to łatwiej było gimnastykować się i precyzyjnie skłony z cycem wykonywać. :P

beatabm
To nam się robi słuszna ekipa :mrgreen:

Tak, a kto nie zdążył, ten musi szybko kajaczek z Klubu Żeglarskiego na Ołowiance wypożyczyć i dogonić, bo odpływamy... :D

Zaopatrzona w pyszne holenderskie piwo idę zapoznać się bliżej z jednostką i jej załogą.

Na początku oglądam co dzieje się na nadbudówce baru.

IMG_20180708_101614.jpg

IMG_20180708_101725.jpg

Podziwiam ogromne jajo bosmana :oops: :) i przyglądam jak członek załogi stawia trójkątny maszt ustawiony równolegle do kadłuba żaglowca...Chyba taki żagiel nazywa się fok, a jeśli nie, to liczę,że ktoś z Czytających mnie poprawi :P

IMG_20180708_101846.jpg

IMG_20180708_101904.jpg

IMG_20180708_101951.jpg

IMG_20180708_102228.jpg

IMG_20180708_102233.jpg

Pytam Holendra, czy mają zamiar postawić wszystkie żagle..

Mówi,że tak, jeśli po wyjściu z portu nie będzie silnie wiało.

Jak dotąd jest bardzo ciepło i świeci słoneczko, a podmuchy wiatru są prawie niewyczuwalne, jest więc szansa na łopotanie żagli nad głową.
Jednak jesteśmy wciąż na Motławie - w obrębie Portu Gdńskiego, po wypłynięciu z niego sytuacja może się zmienić.

Płynąc Motławą ku Martwej Wiśle (Motława jest dopływem Wisły) mijamy takie widoki..

P7145785.JPG

P7145786.JPG

P7145787.JPG

Ten statek z wesołym miasteczkiem na pokładzie :lol: to SEVEN MAR - pierwsza taka jednostka w Gdańskiej Stoczni Remontowej, która ma ją na wyposażeniu od początku 2017r.

Seven Mar to jednostka służąca do układania podmorskich rurociągów i kabli. Została zbudowana w 2011 r. przez stocznię Hyundai Mipo Dockyard – Ulsan. Seven Mar to jeden z najbardziej zaawansowanych technologicznie statków tego typu. Na pokładzie ma pięć urządzeń dźwigowych, 400-tonową windę do wydawania rur, dwa podwodne roboty ROV, a także lądowisko dla helikoptera.

P7145790.JPG

P7145796.JPG

P7145797.JPG

Powoli sunie Mercedes na silniku i dwóch żaglach pozwalając pasażerom przyjrzeć się infrastrukturze portu - wszelkim bazom przeładunkowo - składowym na kolejnych nabrzeżach. Mamy tu ogromne cysterny i kontenery z surowcami chemicznymi, solą, nawozami, silosy ze zbożem, śrutą i paszami..

Gdybym była turystką spoza Gdańska, pewnie zrobiłabym temu wszystkiemu zdjęcia, ale widok ten znajomy mi jest od dziecka, więc skupiam się na wyposażeniu Mercedes...

Muszę stwierdzić, że o ile kadłub żaglowca widziany z zewnątrz nie jest jakoś wyjątkowo piękny, to pokład prezentuje się bardzo miło dla oka :) A będzie jeszcze bardziej atrakcyjny z kompletem żagli...

Na kolejnym zdjęciu - w tle - widać bryłę słynnego Muzeum II Wojny Światowej.

IMG_20180708_101956_LI.jpg

IMG_20180708_102132.jpg

IMG_20180708_102139.jpg

IMG_20180708_102152.jpg

IMG_20180708_105352.jpg

IMG_20180708_112023.jpg

IMG_20180708_101907.jpg

Płyniemy już teraz kanałem Martwej Wisły - zbliżamy się do Twierdzy Wisłoujście mijając się z galeonem "LEW" :wink: , którym turyści mogą płynąć na wycieczki z Gdańska na Westerplatte ,jak też inne łajby :)

IMG_20180506_140004.jpg

IMG_20180506_135455.jpg

IMG_20180506_135202.jpg

Tu, wokół Twierdzy odbyła się poprzedniego dnia inscenizacja bitwy morskiej z XVII w. z udziałem historycznych jednostek biorących udział w tegorocznym zlocie Baltic Sail. Zdjęcie pochodzi z internetu.

DSC_0141_Gdansk_Wisloujscie-1628_Januszewski_s.jpg

Twierdza od kilkunastu lat przechodzi kolejne etapy renowacji...Jako ciekawostkę podam fakt, iż w PRL - u była ona magazynem państwowej firmy produkującej taniego cyca - marki "Wino", czy jakiejś podobnej, które to przedsiębiorstwo trzymało w ceglanych lochach moszcz i wytłoki - idealne miejsce na taki składzik :lol: Jednakże gospodarz doprowadził zabytek do kompletnej ruiny, którą to od dwóch dekad miasto odrestaurowuje. T. Wisłoujście jest filią Muzeum Miasta Gdańska.
Wkleję dwa zdjęcia z innej wycieczki, żeby pokazać Wam ten ciekawy obiekt...

IMG_20180506_141541.jpg

IMG_20180506_143202.jpg

Następnie wpływamy do Nowego Portu , z którego już widać Westerplatte...

IMG_20180708_104202.jpg

IMG_20180708_104228.jpg

IMG_20180708_104325.jpg

...a następnie latarnię morską u ujścia do Zatoki Gdańskiej..

IMG_20180708_104606.jpg

IMG_20180708_104708.jpg

IMG_20180708_104904.jpg

I zaraz potem słyszę jak członkowie załogi krzyczą do siebie " All sails up!!"

Yes, yes, yes!! :D

Idę na to popatrzeć...

IMG_20180708_102417.jpg

IMG_20180708_105502.jpg

IMG_20180708_105814.jpg

IMG_20180708_105950.jpg

IMG_20180708_105448.jpg

IMG_20180708_110148.jpg

Na powyższym zdjęciu można odczytać hasło "Wind is our friend" - które stanowi oficjalne motto Merdedes . Trochę ich dzisiaj ten przyjaciel - mówiąc nieładnie - olał :roll: :wink:

Zdziwiło mnie jak błyskawicznie wciągnięto wszystkie żagle na maszty...Trzem członkom załogi i...kilku pasażerom zajęło to około 10 minut.. 8O
Pytałam jednego z załogantów, czy mają jakieś zautomatyzowane urządzenia wspomagające, ale stwierdził,że zawsze robią to "by hand".

Płyniemy po zatoce...

IMG_20180708_110109.jpg

IMG_20180708_110135.jpg

Trochę się zachmurzyło, woda spokojna - trochę za spokojna - mogłoby bardziej pobujać.

Przed rejsem przewidywałam niezłą pi....cę na tym akwenie, toteż zaopatrzyłam się w szal i...nauszniki. Okazały się być zupełnie zbędne. Lekka bryza powodowała płaską falę, ale temperatura była bardzo komfortowa.

Toteż trochę posiedziałam w szalupie podziwiając oddaloną Gdynię..

IMG_20180708_105726.jpg

...ale spragniona obiecanego uczucia bujania (obiecywała Kapitańska Baba, vel beatabm w swoich relacjach :oczko_usmiech: ) odwiedziłam ponownie bar, w którym załoga obsesyjnie polerowała co kilka minut poręcze... :lol:

IMG_20180708_114224.jpg

Zakupiwszy środek do bujania :wink: w postaci piwa, o którym już pisałam,że było bardzo zacne, mogłam wreszcie pouprawiać gimnastykę pokładową :D

IMG_20180708_101550.jpg

IMG_20180708_101558.jpg

I poczułam się fantastycznie 8) 8)

Wtedy przyszedł sms od Beaty - pyta w nim o załogę :lol:

"Bardzo przystojna załoga" - odpisuję :wink:

" Zrób zdjęcia"...To idę polować :la: na kapitana i sternika :lol: :mrgreen:

IMG_20180708_131450.jpg

IMG_20180708_112139.jpg

:coool: :nice:

C.d.n. :papa:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 15.07.2018 22:36

.
Ostatnio edytowano 04.07.2022 12:51 przez Kapitańska Baba, łącznie edytowano 1 raz
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 15.07.2018 23:05

Katerina napisał(a): ... Podziwiam ogromne jajo bosmana :oops: :) i przyglądam jak członek załogi stawia ... maszt
Brzmi to perwersyjnie :mrgreen:

Katerina napisał(a): ...Idę na to popatrzeć...
Chyba byłaś jedyną taką ciekawską pasażerką :wink:

Katerina napisał(a): ... ale spragniona obiecanego uczucia bujania (obiecywała Kapitańska Baba, vel beatabm w swoich relacjach :oczko_usmiech: ) odwiedziłam ponownie bar ...
Wilka zawsze ciągnie do lasu :mrgreen:
Nie czytałaś dokładnie Kapitańskich rad ... po cycu właśnie nie buja tylko mewy tupią czy jakoś tak to było :mrgreen:

Katerina napisał(a): ...Zakupiwszy środek do bujania :wink: w postaci piwa, o którym już pisałam,że było bardzo zacne, mogłam wreszcie pouprawiać gimnastykę pokładową :D
Dodajmy, ze na obcasach :oczko_usmiech:

Katerina napisał(a): ...przyszedł sms od Beaty - pyta w nim o załogę :lol:
"Bardzo przystojna załoga" - odpisuję :wink:
" Zrób zdjęcia"...To idę polować :la: na kapitana i sternika :lol: :mrgreen:
Cosik Kapitan nie w humorze :?

A tak na marginesie, czy podczas wakacji zatrudniłaś się w TZG (czyt. Turistička Zajednica Gdańsk) :?: :wink:
Tak kusisz opowiastkami o swoim mieście, że już bym wsiadła do pociągu byle jakiego, nie dbając o bagaż, nie dbając o bilet, ściskając w ręku kamyk zielony, patrząc jak wszystko zostaje w tyle ... odjechała
:hearts:

Mercedes piękna a pasażerka jak prawdziwa piratka :smo:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 15.07.2018 23:07

.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 15.07.2018 23:15

beatabm napisał(a): A gdyby pozwolili brasować żagle
Żagle prasować 8O
:mrgreen:

beatabm napisał(a): ... - to przecież najlepsza huśtawka na jakiej w życiu byłam :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Lepsza od Zatonu nawet :?: :mrgreen:

beatabm napisał(a):
gusia-s napisał(a): Mercedes piękna a pasażerka jak prawdziwa piratka :smo:
Tylko że tego Kapitana dla mnie nie porwała :roll: :roll: :roll:
Się pewnie bała, popatrz jaką ma groźną minę.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 15.07.2018 23:18

.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 15.07.2018 23:18

Tak dawno nie byłam w Gdańsku... Ostatnio chyba w 2003 roku 8O Niestety, nigdy nie odwiedziłam Twierdzy Wisłoujście, więc dzięki za ten fragment o niej.

Wiatru też by mi brakowało, bo bardzo lubię wiatr :P Była taka piosenka Niemena śpiewana później przez Ewę Bem (właściwie, Bemibek):

Wiatr to wolność! Wiem, banał :mrgreen:

Pięknie opowiadasz :D Czekam na więcej.
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 17.07.2018 03:25

beatabm
Pytam Holendra, czy mają zamiar postawić wszystkie żagle..

Mówi,że tak, jeśli po wyjściu z portu nie będzie silnie wiało.

cieniasy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Nie tak...
Gdyby płynęli sami, na pewno by się nie przejmowali, ale mieli na pokładzie "podpifkowanych" turystów, a nawet kilkoro dzieci... :roll: Ten miły pan powiedział mi, że przy silnym wietrze i pełnych żaglach statek" kładzie się czasem na burcie"... :)
zbliżamy się do Twierdzy Wisłoujście mijając się z galeonem "LEW" :wink: , którym turyści mogą płynąć na wycieczki z Gdańska na Westerplatte ,jak też inne łajby :)
O widzisz, Kolega nie chciał mi odpowiedzieć na pytanie gdzie to tak pływał a tu proszę - wszystko jasne :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Oto...trop ( nie mylić z trapem :lol: ), a nawet dowód jest :P , czekamy na potwierdzenie od kolegi lwa
posmyrałaś maszt po wejściu na pokład? jeśli nie to proste - wiatr Cię olał :roll:

A czy mnie o tym poinformowałaś?? Chyba,że w Twojej relacji nie doczytałam... :oops: :(

gusia-s
. Podziwiam ogromne jajo bosmana :oops: :) i przyglądam jak członek załogi stawia ... maszt

Brzmi to perwersyjnie :mrgreen:

Brzmi, jak brzmi, bo jako doopa wołowa patentowana pomyliłam maszt z żaglem... :mrgreen:
Dopiero teraz zauważyłam :roll: (Na pocieszenie - Kapitańska też nie zorientowała się)
Chyba byłaś jedyną taką ciekawską pasażerką :wink:

Tak było :lol: Reszta pasażerów to w 90% turyści, więc jak już raz zasiedli na swoich pozycjach ( prawie wszyscy na dziobie), to już tak trwali - oglądając widoki.
Katerina napisał(a):
... ale spragniona obiecanego uczucia bujania (obiecywała Kapitańska Baba, vel beatabm w swoich relacjach :oczko_usmiech: ) odwiedziłam ponownie bar
Nie czytałaś dokładnie Kapitańskich rad ... po cycu właśnie nie buja tylko mewy tupią czy jakoś tak to było :mrgreen:

Moje rozumowanie było takie...Skoro, jak buja morze, to trzeba się napić - żeby nie bujało, to..jeśli nie buja, to ... trzeba się napić, żeby bujało :mrgreen:
Dodajmy, ze na obcasach :oczko_usmiech:

Ma się te zasady :mrgreen: A na serio, to obuwie ortopedyczne - zalecone przez lekarza. :roll: 8)
czy podczas wakacji zatrudniłaś się w TZG (czyt. Turistička Zajednica Gdańsk) :?: :wink:
Tak kusisz opowiastkami o swoim mieście, że już bym wsiadła do pociągu

Prawie...trafiłaś w sedno :)
Chyba mam to w genach - po ojcu, historyku, którego cała kariera zawodowa była związana z Gdańskiem i jego muzeami w których pracował (Żuraw), albo współtworzył (Centralne Muzeum Morskie), a potem współprowadził ( Dwór Artusa). Dużą część mojego dzieciństwa spędziłam w tych instytucjach...Ciekawym doświadczeniem dla 7 - latki było błąkanie się po ledwo oświetlonych salach muzealnych po godzinach zwiedzania, bo tata nadrabiał zaległości w pracy :lol: Te modele żaglowców i galeonów plus przerażające figury Szwedów naturalnych rozmiarów - gotowych zarżnąć małą dziewczynkę :oczko_usmiech:
Zainteresowałam się ostatnio kursem profesjonalnych przewodników po Gdańsku - jako zawód hobbystyczno - dodany..Jest tam wiele zajęć w terenie - też na statkach, a kurs trwa dwa lata obejmując wszystkie weekendy... 8O Tak więc myślę... :P :mrgreen:

beatabm napisał(a):

gusia-s napisał(a):
Mercedes piękna a pasażerka jak prawdziwa piratka :smo:

Tylko że tego Kapitana dla mnie nie porwała :roll: :roll: :roll:

Się pewnie bała, popatrz jaką ma groźną minę.

Bo on jako jedyny z załogi się nie uśmiechał..Ale wiadomo - kapitanowanie to odpowiedzialność, a nie bycie celebrytą dla turystek.. :( 8)

maslinka
Tak dawno nie byłam w Gdańsku... Ostatnio chyba w 2003 roku 8O

Agnieszko, toż to poważny grzech zaniechania :lol: :lol: Ty, która tak lubisz wąskie uliczki, wyślizgane kocie łby i klimatyczne kafejki, które są w większości nad samą wodą... :roll: :lol: Następna majówka obowiązkowo w Tri City :D 8) Pokażę trochę Gdańska - nie tylko z wody, ale na zachętę - mała przynęta :P ..

Gdańsk1-001.jpg

nigdy nie odwiedziłam Twierdzy Wisłoujście, więc dzięki za ten fragment o niej.

Twierdza stała się fajnym piknikowym miejscem do spędzania czasu dla gdańszczan - oto kilka zdjęć widoku ze szczytu jej wieży - jest to trasa , którą płynęła Mercedes, jak też widok na żurawie gdańskiej Stoczni :)

IMG_20180506_144447.jpg

IMG_20180506_144520.jpg

IMG_20180506_144725.jpg

Wiatr to wolność!

Gdańsk to wolność :D :boss:

Niemen :hearts: ...gdyby napisał utwór o Gdańsku, to byłby mój ulubiony... (ale ponieważ mama i ja urodziłyśmy się w Warszawie, to pewnie wiesz, która jego piosenka jest najbliższa mojemu sercu... :) )
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.07.2018 08:32

Katerina napisał(a):Ten miły pan powiedział mi, że przy silnym wietrze i pełnych żaglach statek" kładzie się czasem na burcie"... :)

Koledzy z ORP"Iskra" https://pl.wikipedia.org/wiki/ORP_Iskra_(1982)
Opowiadali,że często szot był bardziej w poziomie od pokładu :roll:
Katerina napisał(a):Zainteresowałam się ostatnio kursem profesjonalnych przewodników po Gdańsku - jako zawód hobbystyczno - dodany..Jest tam wiele zajęć w terenie - też na statkach, a kurs trwa dwa lata obejmując wszystkie weekendy... 8O Tak więc myślę... :P :mrgreen:

Mam nadzieję,że sprawdzę Te zdolności (naocznie/nausznie?)za około miesiąc :D
:papa:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 17.07.2018 08:42

.
Ostatnio edytowano 04.07.2022 12:52 przez Kapitańska Baba, łącznie edytowano 1 raz
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 17.07.2018 11:42

Katerina napisał(a):Agnieszko, toż to poważny grzech zaniechania :lol: :lol: Ty, która tak lubisz wąskie uliczki, wyślizgane kocie łby i klimatyczne kafejki, które są w większości nad samą wodą... :roll: :lol: Następna majówka obowiązkowo w Tri City :D 8) Pokażę trochę Gdańska - nie tylko z wody, ale na zachętę - mała przynęta :P ..

Wiem, muszę przyjechać znowu. Gdańsk jest bardzo w moim guście :D Dziękuję za zachętę (przynętę :D) i zaproszenie :mrgreen:

Katerina napisał(a):
Wiatr to wolność!

No tak :mrgreen:

Katerina napisał(a):Niemen :hearts: ...gdyby napisał utwór o Gdańsku, to byłby mój ulubiony... (ale ponieważ mama i ja urodziłyśmy się w Warszawie, to pewnie wiesz, która jego piosenka jest najbliższa mojemu sercu... :) )

Wiem, wiem :D
Szkoda, że nie napisał Snu o Gdańsku...

Co do Niemena - też bardzo go lubię, a niejaki Krzysztof Zalewski nieźle "odświeża" jego twórczość (choć nie wiem, czy ona już wymaga odświeżenia :roll:). Chwała Krzyśkowi, że w swoich wykonaniach nie dokonuje jakichś rewolucji. Klimat piosenek jest zachowany, jedynie odświeżona aranżacja.

Uważam, że to naprawdę jest dobre :D:

pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 19.07.2018 10:12

Katerina napisał(a):

Wiatr to wolność!

Niemen :hearts: ...gdyby napisał utwór o Gdańsku, to byłby mój ulubiony... (ale ponieważ mama i ja urodziłyśmy się w Warszawie, to pewnie wiesz, która jego piosenka jest najbliższa mojemu sercu... :) )

Coś jest w tym Gdańsku :) Od skończenia studiów ciągle tam wracam, chociaż na jednodniowe wypady. W tym roku trzy dni urlopu, które mi się udało wyrwać podczas ferii, spędziliśmy w Trójmieście :wink: (ale mroziło 8O )
Pomnik Westerplatte miałam okazję widzieć tylko podczas wycieczki w podstawówce, za to na Długie Pobrzeże pędzę prawie za każdym razem. Więc może kiedyś trafię na Baltic Sail Days :lol:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 19.07.2018 18:44

.
Ostatnio edytowano 04.07.2022 12:52 przez Kapitańska Baba, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska