Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

MERCEDES, czyli Baltic Sail Days - Gdańsk 2018 (i okolice) )

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
maslinka
Weteran
Re: MERCEDES, czyli Baltic Sail Days - Gdańsk 2018

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 12.07.2018 08:20

Piękna Mercedes! Prezentuje się bardzo elegancko :D

60 zł za rejs TAKIM statkiem 8O Też dałabym dużo więcej ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.07.2018 13:35

beatabm napisał(a):
Tomku, a może również się dołaczysz? W końcu jest okazja :smo: Katerina może nas nie pogoni :roll:

Jestem tutaj cały czas,tylko ze ściśnietym
gardłem...
Podpłynąłem szalupą po cichutku,
wszedłem na pokład,chcąc zrobić Katerince
i Jej mężowi coś dobrego do zjedzenia,ale niestety :evil:
Kapitan powiedział,ze jako nowicjusz pod żaglami muszę najpierw popracować w zęzach,a najwyżej za tydzień będę mógł w czasie manewrowego podtrzymać na rufie"jajo bosmana"
biedna Katerina bedzie musiała poszukać sobie do jedzenia jakieś obrzydliwe rzeczy :roll: :oops:
Na razie w wolnej chwili nieśmiało przyglądam się tylko przez bulaj co i jak 8)
Może potem coś "zagadnę"
:papa:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 12.07.2018 13:45

.
Ostatnio edytowano 04.07.2022 12:49 przez Kapitańska Baba, łącznie edytowano 1 raz
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 12.07.2018 16:13

To ja już w ogóle czuję się onieśmielona, ale ciekawość jest większa więc patrzę 8)
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 12.07.2018 20:17

krakusowa
Kiedyś, po kilku dniach spędzonych w Trójmieście stwierdziłam, że gdyby nie Kraków właśnie w Gdańsku chciałabym zamieszkać :D

To mogłabyś Aniu uczestniczyć w Zjeździe Gdańszczan po takiej deklaracji :) :papa:

walp
No i już całkiem sporo wiem na temat Baltic Sail Gdansk. Może uda się pojechać na następną taką imprezę. :wink:

Naprawdę warto. Ale, oczywiście, Gdańsk zaprasza przez cały rok :D

beatabm
Kapitan Borchardt to niezwykle surowa sztuka. Na szczęście już jest chyba po remoncie. Mam koleżankę która zeglowała na Kapitanie i mówiła że w trudniejszych warunkach zastanawiali sie wszyscy czy ta krypa sie nie rozpdanie :twisted:

Beata, ten szkuner to staruszek, któremu stuknęło 100 lat w tym roku...
Sts Kapitan Borchardt powstał w 1918 roku w Holandii. Początkowo pływał jako oceaniczny statek towarowy pod nazwą „Nora”. W czasach II Wojny Światowej służył w Kriegsmarine jako statek szkoleniowy na Morzu Bałtyckim, a po jej zakończeniu powrócił do Holandii. W 1953 kupiony przez Szwedów służył jako jednostka handlowa. Po krótkim pobycie w Holandii w 1989 został przebudowany i przemianowany – od tej pory pod szwedzką banderą jako „Najaden” pływał w rejsach czarterowych po Bałtyku. W 2011 żaglowiec został kupiony przez obecnego właściciela i nadano mu nową nazwę. Żaglowiec może zabrać na pokład maksymalnie 64 osoby w systemie regatowym „gorącej koi” (tj. w obsadzie czterech wacht 15-osobowych w rejsach regatowych) lub maksymalnie 50 osób w rejsach szkoleniowych.
.wyobrażasz sobie co by było gdyby te 84 liny sie splątały????
Węzeł gordyjski to pikuś :mrgreen:

8O 8O Te na Mercedes wisiały równiutko... :D :boss:

IMG_20180708_105352.jpg

tomekkulach
Jestem tutaj cały czas,tylko ze ściśnietym
gardłem..

Ja też bym miała ścisk gardła, gdyby mi kapitan powiedział, że...
za tydzień będę mógł(a) w czasie manewrowego podtrzymać na rufie"jajo bosmana"
:roll: 8O :mrgreen:
Eh, mogłabym posiłki przygotowywać na takiej Mercedes...Ale jak pomyślę o wrzątku chlupiącym z garów przy przechyłach... 8O , to chyba jednak wolę drinki przyrządzać.. :)

maslinka
60 zł za rejs TAKIM statkiem 8O Też dałabym dużo więcej ;)

No, właśnie daliśmy więcej - o kilka piwek po 15zł :lol:

pomorzanka zachodnia
To ja już w ogóle czuję się onieśmielona, ale ciekawość jest większa więc patrzę 8)

:papa: Kamilo, w Szczecinie też odbywa się Baltic Sail http://www.balticsail.info/
Tam miałabyś bliżej, żeby się oswoić - te piękne statki faktycznie z początku mogą onieśmielać .. :) 8)

beatabm , tomekkulach
Tomku, a może również się dołaczysz? W końcu jest okazja :smo: Katerina może nas nie pogoni

Na razie w wolnej chwili nieśmiało przyglądam się tylko przez bulaj co i jak 8)
Może potem coś "zagadnę"
:papa:

Nie tylko nie pogonię, ale z przyjemnością się czegoś dowiem od Was. Powspominajcie, a ja w tym czasie przygotuję kolejny odcinek :D
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 12.07.2018 20:59

.
Ostatnio edytowano 04.07.2022 12:49 przez Kapitańska Baba, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.07.2018 19:38

beatabm napisał(a):Widzisz, podpuszczam Cię bo jestem ciekawa tego co mógłbyś poopowiadać, bardzo ciekawa :wink: Bo w porównaniu z Twoimi przeżyciami i z Twoim doświadczeniem czuję się jak nieopierzone pisklę :oops:

:oops:
Oj Beatko tym razem to Ty mnie zawstydziłaś... :roll:
Widzę,że mnie przeceniasz;Obrazek
Cóż takiego ciekawego mógłbym opowiedzieć... :roll:
Co innego jest pływać "rekreacyjnie" dla przyjemności,na żaglowcu,
czy innym pływadełku.
a co innego służyć na okręcie wojennym...
Musiałbym "wydobyć coś z niczego",czyli z głowy mojej,a z tym kiepsko-
wiesz jak to jest( Kiedy rum/cyc zaszumi w głowie...lalala)
Podejrzewam,że nie ma tyle cyca :oczko_usmiech: Obrazek
Po drugie
-Pasowałoby stworzyć własną relację a nie śmiecić tutaj
(Wiem,że tego Katerina nie napisze,ale pewnie ma mnie już dość .Obrazek
Po trzecie
-Żeby coś sensownego napisać to trzeba jeszcze umieć Obrazek
(moja Polonistka pewno by się w grobie przewróciła-i tutaj nie kokietuję jak pewien kolega Abakus68).
Po czwarte
-Zarobiony jestem,cokolwiek to oznacza :oops: :|
...
...
Pozdrawiam Obrazek
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 13.07.2018 20:53

.
Ostatnio edytowano 04.07.2022 12:50 przez Kapitańska Baba, łącznie edytowano 1 raz
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 13.07.2018 21:00

[/quote]pomorzanka zachodnia

:papa: Kamilo, w Szczecinie też odbywa się Baltic Sail http://www.balticsail.info/
Tam miałabyś bliżej, żeby się oswoić - te piękne statki faktycznie z początku mogą onieśmielać .. :) 8)

Gdańsk jest mi znacznie bliższy mimo ciut większej odległości. A onieśmiela mnie doświadczenie forumowiczów. Już nic nie mówię, śledzę dalej. :smo:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 13.07.2018 23:33

beatabm, tomekkulach
Moi drodzy, absolutnie mi tu nie śmiecicie, wręcz przeciwnie, chętnie dowiem się, jako osoba pływająca "rekreacyjnie na różnych pływadełkach" (sarkazma niet :lol: ) jakie były Wasze przeżycia..Przy okazji - zaczęłam sporządzać słowniczek terminologii zaczerpniętej od Was... :P , np. negle, zęza - kojarzy mi się z zołzą :lol: , rumcyc :D ...Chociaż ten ostatni jakoś znajomo brzmi :mrgreen:

Ja akurat miło wspominam moje polonistki, a i te forumowe bardzo lubię 8) :wink: Myślę, że nadrobiliście domniemane niedociągnięcia z nawiązką :oczko_usmiech: , o ile takie w ogóle miały miejsce :D

pomorzanka zachodnia
Gdańsk jest mi znacznie bliższy mimo ciut większej odległości. A onieśmiela mnie doświadczenie forumowiczów. Już nic nie mówię, śledzę dalej. :smo:

Miło wiedzieć, że lubisz Gdańsk. Mówić warto, wręcz należy, jak sama nazwa forum sugeruje :D :papa:

Jutro popłyniemy dalej, bo dzisiaj musiałam katakumby w Sutivanie pozamykać na klucz :lol: :oczko_usmiech: :papa:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 14.07.2018 11:37

.
Załączniki:
sekcja gimnastyczna.jpg
Ostatnio edytowano 04.07.2022 12:51 przez Kapitańska Baba, łącznie edytowano 1 raz
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 14.07.2018 23:56

beatabm napisał(a):Katerina, dlaczego nie widzę Cię na zajeciach sekcji gimnastycznej na Mercedes?

sekcja gimnastyczna.jpg

Beatko , myślę że pomyliłaś zdjęcia , bo w czasie gdy robiono powyższe , to Kasi ( podobnie jak Ciebie ) raczej nie było jeszcze na świecie :smo:

Kasiu , super impreza i piękna Twoja relacja z niej :D Na uczestnictwo w takiej imprezie mam wielką ochotę , bo bardzo lubię żaglowce i inne pływadła , a poza tym w Gdańsku strasznie dawno mnie nie było . . . chociaż to tylko 660 km . . . :wink:
Może w przyszłym roku :idea: :?:

Pozdrawiam
Piotr
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 15.07.2018 11:18

beatabm napisał(a):Katerina, dlaczego nie widzę Cię na zajeciach sekcji gimnastycznej na Mercedes?

piotrf
Beatko , myślę że pomyliłaś zdjęcia , bo w czasie gdy robiono powyższe , to Kasi ( podobnie jak Ciebie ) raczej nie było jeszcze na świecie :smo:

Byłam, byłam, ja tylko tak młodo wyglądam :mrgreen: :mrgreen:

IMG_20180708_101558.jpg

Powyższe ćwiczenie to skłony do nogi z cycem w górze - należy uważać,żeby się nie rozlało :oczko_usmiech:

piotrf
Kasiu , super impreza i piękna Twoja relacja z niej :D Na uczestnictwo w takiej imprezie mam wielką ochotę , bo bardzo lubię żaglowce i inne pływadła , a poza tym w Gdańsku strasznie dawno mnie nie było . . . chociaż to tylko 660 km . . . :wink:
Może w przyszłym roku :idea: :?:

Koniecznie musisz się tu wybrać, Gdańsk pięknie się rozwija i oby ten stan się nie zmienił :roll:
Zapraszam do śledzenia tej krótkiej relacji - pokażę jeszcze kilka ładnych obrazków :papa:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 15.07.2018 11:25

.
Ostatnio edytowano 04.07.2022 12:51 przez Kapitańska Baba, łącznie edytowano 1 raz
lew
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lew » 15.07.2018 13:03

...chcąc ,stworzyć kulturę na naszą miarę, musimy zwiększyć w niej rolę wysiłku fizycznego?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska