Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Menorca - fall in love

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 02.09.2011 20:41

Pyszny :D odcinek ... Idę do lodówki, bo mam pełne usta śliny ... :lol: :lol:
Pozdravki.
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 02.09.2011 20:44

wojan napisał(a):Pyszny :D odcinek ... Idę do lodówki, bo mam pełne usta śliny ... :lol: :lol:
Pozdravki.

Witaj, smacznego. Zjedz coś konkretniejszego niż żelki ;)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.09.2011 11:29

helen napisał(a):Witaj Wojtku, jak się cieszę, że wróciłeś. Wakacje się skończyły, wróciłam do pracy... relacja tez mi się kończy jakoś tak smutno się zrobiło. A tu niespodzianka :)

Niespodzianka? ;)
Skończył się kolejny wyjazd, więc natychmiast zajrzałem do ulubionych wątków. 8) U Mahadarbi załapałem się na końcowy prolożek na jednej wyspie i przeskoczyłem od razu na następną. U Ciebie musiałem tylko poskakać po różnych zakątkach jednej wyspy. :)

A co do ceny za tę zupkę - to zwykle tyle wydaję przez trzy tygodnie wakacji na zakup wyżywienia za granicą. :lol:

Pozdrawiam,
Wojtek
Elizasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Elizasz » 03.09.2011 12:08

Witam w nowym roku szkolnym :wink: :wink: :wink:

Zmogła mnie choroba na początek, słaba jestem jak mucha, ale do Ciebie zaglądam :)

Cudnie, spokojnie, zupa przepyszna! :wink: :wink: :wink: ale cena, ech, szkoda gadać.....

te kolorowe cosie w mgnieniu oka znikałyby w brzuchach moich łasuchów :wink:
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 03.09.2011 13:30

Franz napisał(a):Skończył się kolejny wyjazd, więc natychmiast zajrzałem do ulubionych wątków. 8
...
Pozdrawiam,
Wojtek

Bardzo mi miło.

Elizasz, toś sobie znalazła sposób na przedłużenie wakacji :wink: , dbaj o siebie i wracaj do zdrówka. Ja wystartowałam bez problemów i będę w tym roku zmagać się z 32 godzinami, jak ja to zrobię nie tracąc głosu, nie mam pojęcia :roll: . Ale przynajmniej pensja będzie godziwa :)

Pozdrawiam wszystkich piszących i tych tylko czytających również.
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 03.09.2011 13:50

C.d.
Gdy już nacieszyliśmy oczy uroczym portem i łódeczkami ruszyliśmy na spacer w kierunku wieży strażniczej i obronnej El Torre de Fornells.

Po drodze zatrzymywaliśmy się tu i tam zachwycając a to drzwiami, a to firanką, czy ciekawym budynkiem zaprojektowanym na wzór megalitycznej tauli.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Mijaliśmy również polecaną przez przewodnik restaurację Es Cranc, ale nawet już nie zaglądaliśmy, żeby porównać ceny. Zasłodziliśmy się smakołykami ze straganu tak, że o jedzeniu czegokolwiek nie było mowy. Podziwialiśmy za to widzianą już po raz kolejny uroczą rynnę

Obrazek

Czasem naszą uwagę przykuwały zupełnie inne obrazki, kunszt parkowania południowców zawsze będzie mnie wprawiał w osłupienie.

Obrazek

Szliśmy wzdłuż brzegu zatoki ku otwartemu morzu, raz po raz zerkając to na zatokę, to na ciąg budynków przy uliczce.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

W końcu ten drugi widok zwyciężył.

Obrazek

Wszystkie segmenty długiego szeregowca posiadały otwarte loggie, a każda z nich kryła inny widok...
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 03.09.2011 13:54

Jak Ci południowcy zdają te prawo jazdy?
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 03.09.2011 14:03

W powietrzu czuć nieuchronny koniec wycieczki... Jak ja nie lubię końca wakacji :cry:
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 03.09.2011 14:15

Wydaje mi się, że ten szeregowiec to nic innego jak letnie siedziby bogatszych Hiszpanów. Niektóre wyglądały na nieodwiedzane, inne były pełne życia. Szliśmy zaglądając tu i tam, na większości tarasów stały stoły nakryte do posiłku, na innych widzieliśmy coś w rodzaju wystawy pamiątek, czasem w loggiach bawiły się dzieci, czasem ktoś pił kawę, czytał książkę.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Każda loggia w pewien sposób opowiadała o ludziach, którzy na niej przesiadywali.

Obrazek

To krzesełko musiałam sfotografować, wszak piwo Estrella Damm niemal co wieczór umilało nam czas w hotelu, jak piwa nie lubię, tak to bardzo mi smakowało. No i pamiętałam filmik reklamowy oglądany przed wyjazdem ;)

Obrazek

Niektóre z domków miały urocze patia

Obrazek
Obrazek

Bardzo nam się podobała możliwość zerknięcia do środka.
Naszą uwagę zwróciły też schodki ozdobione kolorowymi kafelkami, podobnie wyglądały schody w naszym hotelu.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na jednym z tarasów gościła jaszczurka
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Bardzo fajne, interesujące miejsce, no i oczywiście tu nie było turystów, wszyscy siedzieli w porcie, a my dalej zmierzaliśmy ku wieży strażniczej.
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 03.09.2011 14:28

Na końcu uliczki okazało się, że droga do wieży prowadzi pod górkę, tu nasza nastolatka stwierdziła, że sobie na nas poczeka na dole. Zasiadła nad zatoką z pamiętnikiem i na swój sposób przetrawiała coraz bardziej nostalgiczny nastrój jaki nas zaczął ogarniać.

A my dreptaliśmy w górę podziwiając zamglony krajobraz, a zwłaszcza majaczący w oddali półwysep Cavalleria z latarnią morską, wdychając unoszący się w upalnym powietrzu zapach rumianku. To tu po raz pierwszy zobaczyliśmy ile go rośnie między kamieniami. Musicie wiedzieć, że jest to jedno z bardziej znanych na wyspie ziół, a herbatka z rumianku jest bardzo popularnym napojem na Minorce zwłaszcza w sezonie jesienno zimowym.

Na półwyspie Cavalleria karmiliśmy kozy, dziś widok klifu z latarnią wywołuje uśmiech ale jednocześnie powiększa żal powodowany zbliżającym wyjazdem .
Obrazek
Obrazek

Z drogi do wieży mogliśmy zerknąć na mijany wcześniej szeregowiec od tyłu i "pokłonić się" El Toro. Wzgórze jest niemal nieodłącznym towarzyszem wycieczek w tym rejonie wyspy, co rusz pojawia się w kadrze. Wspominam je równie ciepło jak drogę Mandre - Kolan na Pagu ;)

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.09.2011 14:39

helen napisał(a):Naszą uwagę zwróciły też schodki ozdobione kolorowymi kafelkami, podobnie wyglądały schody w naszym hotelu.

W kontynentalnej Hiszpanii też można się na nie napatrzeć. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 03.09.2011 14:57

Za nami pozostawało wejście do zatoki
Obrazek
A przed nami górowała wieża
Obrazek
Obrazek

Została ona zbudowana między1801 a 1802 r. pod koniec panowania Brytyjczyków na wyspie i miała chronić wejście do portu Fornells. Poniżej znajduje się kapliczka poświęcona Maryi Pannie z Lourdes.

Przy wejściu do wieży okazuje się, że jest ona nieczynna. Miła, śliczna dziewczyna zaprasza nas .... jutro. Ej.. jest dopiero 15-sta z minutami! Spóźniliśmy się dosłownie te kilka minut.

Cóż, oglądamy panoramę Fornells i schodzimy.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Panienka z wieży dziarskim krokiem schodzi do samochodu, śmiejemy się, że ma do pracy pod górkę :)

Obrazek

Nasz córa nadal siedzi tam gdzie ją zostawiliśmy

Obrazek
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 03.09.2011 15:29

Wracamy znów wzdłuż uliczki Carrer des Vivers
Obrazek
następnie odbijamy w stronę parkingu. Brniemy przez coraz większy upał, co chwilę wychodzi słońce, a nawet jak go nie ma to i tak jest bardzo gorąco. Postanawiamy resztę dnia spędzić na plaży.

W drodze do auta jeszcze kilka zdjęć, autorstwa córy:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

i opuszczamy Fornells

Obrazek
Obrazek
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 03.09.2011 16:23

Kierujemy się na Maó, nie wracamy jednak do Me-1, jedziemy znaną nam już drogą Me-7.

Obrazek
Obrazek
Przybyło świeżo zaoranych pól.
Obrazek
Wkrótce widzimy Maó.

Obrazek

Skręcamy w lewo w Me-5

Obrazek
Obrazek

Szybciutko dojeżdżamy do Es Grau, tutaj również widać świąteczne dekoracje, fiesta pewnie już się odbywała.

Obrazek
Obrazek
Po lewej stronie ulicy biuro organizujące wycieczki kajakowe, na tablicy przy wejściu godziny zbiórek chętnych.

Obrazek
Córa śpi, a my nie możemy znaleźć miejsca parkingowego, bardzo tu wąsko wszędzie, a parking przy wjeździe do miasteczka pełny.

Wracamy w stronę Maó.
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 03.09.2011 17:51

Piękne okolice, kiedy ja to wszystko zdążę zobaczyć?
ps. 32 h- podziwiam :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España

Menorca - fall in love - strona 25
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone