Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Menorca - fall in love

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 29.08.2011 20:34

helen napisał(a):Mi wpadają w oko jednak te:
Obrazek

helen, litości :wink: :twisted:

miasteczko klimatyczne, tchnie z Twoich zdjęć spokojem, helen, nie wyjeżdżaj .... :wink: :D
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 30.08.2011 18:35

Aguha napisał(a):
helen napisał(a):helen, nie wyjeżdżaj .... :wink: :D

Ja walczyłam, kombinowałam, do biura chciałam dzwonić... schować się gdzieś w megalitach. Na nic, nie udało się... ale zanosi się na całkiem długi weekend majowy, może gdybym znalazła jakieś tanie loty z Berlina... może udało by się zobaczyć wyspę wiosną:

Obrazek

i pójść tak:
Obrazek

i tak

Obrazek

i żeby pola wyglądały tak
Obrazek

a nie tak:

Obrazek

;)
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 30.08.2011 19:14

Dzień 7 - środa

Odcinek 2: Es Mercadal

Jak już wspomniałam kierujemy się w stronę El Toro, do centralnie położonego miasteczka Es Mercadal. Było już o nim i jego historii w odcinku o El Toro. My dzis chcemy podobnie jak w Ferreries po prostu pospacerować, pobyć... nacieszyć się atmosferą kolejnego małego miasteczka, chociaż Es Mercadal takie małe wcale nie jest.

Nasz pierwszy przystanek jest zupełnie spontaniczny, stajemy, żeby obfotografować i obejrzeć takie cudo:
Obrazek
Seat jest nawet na sprzedaż i bardzo się mężowi podoba ;), jak zabrać samochód do samolotu? :roll: Musicie wiedzieć, że do naszej rodzinki jakiś czas temu dołączył ponad 40-letni fiat 124 i zarówno on jak i wszystko co związane jest z oldtimerami pochłania mojego małżonka niemal bez reszty.

Odrywam wreszcie męża od zabytku motoryzacji i wjeżdżamy do miasteczka szukać miejsca parkingowego.
Obrazek
Obrazek

W centrum są parkomaty, jakaś miła pani, widząc, że mamy problem z zakupem biletu, tłumaczy nam, że bilet potrzebny jest tylko do 13 i potem po 17-stej, dodatkowo sięga do swojego samochodu i daje nam w prezencie swój ważny do 13-stej bilet, po czym sama odjeżdża. Dziękujemy i idziemy na spacer.

Obrazek

Miasteczko nadal jest świątecznie ustrojone, chociaż tutejsza fiesta ku czci patrona miasta św. Marcina odbywała się 2 tygodnie temu.

Na ścianach domów umocowano z tej okazji czarne głowy koni, mocuje je się w drewnianych uchwytach, można je więc po fieście zapewne znowu zdjąć.

Obrazek
Tego citroena już raz widzieliśmy
Obrazek
Tu jest zdecydowanie gwarniej niż w Ferreries ;)

Obrazek

Sympatyczny deptak kończy się przy placyku z widokiem na El Toro
Obrazek
Obrazek

Jest tu też budka informacji turystycznej, ucinamy sobie krótka pogawędkę z miła panią, która poleca nam odwiedzić El Toro i plaże na północy , a gdy mówimy, że jutro wyjeżdżamy wyraża żal, bo w czwartki w Es Mercadal odbywa się tradycyjny targ. Szkoda...
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 30.08.2011 19:24

Wystarczy zejść w bok i juz mamy niczym nie zmąconą ciszę:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
dorota19
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorota19 » 30.08.2011 19:31

siadam ;) zdecydowanie :)
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 30.08.2011 19:39

dorota19 napisał(a):siadam ;) zdecydowanie :)

Witaj, zbyt wiele już nie pokażę, jeszcze tylko kolejne miasteczko, plaża... i będziemy pomału się pakować :(

c.d.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 30.08.2011 20:29

Szwędamy się i focimy...
Obrazek
Obrazek
Raz po raz trafiając w takie urocze, puste zakątki
Obrazek

Na ścianach koniki
Obrazek

No i są oczywiście moje ulubione bramki
Obrazek

A jak juz o bramkach mowa, to muszę pochwalić się tym:
Obrazek

To warsztat, w którym panowie właśnie zajmują się produkcją tych uroczych bramek. Robi się je z drewna dzikich oliwek, które w ogromnych ilościach porastają wyspę.
W warsztacie sa i sandały, jakby na dowód, że nie jest to gadżet dla turystów, tu je się nosi do pracy, na co dzień i do kościoła ;)

Obrazek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 31.08.2011 00:53

Pięknie , prawie sennie , niesamowity spokój - dlatego chyba tak kochamy te boczne , mniej uczęszczane uliczki i zaułki :D

Pozdrawiam
Piotr
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 31.08.2011 08:37

Ja to mam nawet wrażenie, że miasteczka są wymarłe. Albo mieliście tyle szczęścia, że tłumów tam wtedy nie było, albo tam naprawdę niewiele się dzieje. Wrażenie w każdym razie robią te puste uliczki.
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 31.08.2011 09:01

helen napisał(a):Raz po raz trafiając w takie urocze, puste zakątki
Obrazek

Jak wiedzę takie miejsca, to sobie myślę: dlaczego ja tu nie mieszkam? I staje mi przed oczami "urocze" blokowisko z widokiem na śmietnik :cry:
Ale zaraz sama siebie besztam, przecież mogło być gorzej...

Helen piękna ta Twoja Minorka :D
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 31.08.2011 09:27

helen napisał(a):Obrazek

Wygląda na to, że minorkańskie sery tańsze od pagowych.

helen napisał(a):
FUX napisał(a):Koleżanka canonierka... :wink:

Jak się dorwie to już oddać nie chce. :)

Nosiła, nosiła...

Oj jak by mi się taki ktoś przydał :!: :D

pzdr :wink:
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 31.08.2011 20:22

mahadarbi napisał(a):Ja to mam nawet wrażenie, że miasteczka są wymarłe. Albo mieliście tyle szczęścia, że tłumów tam wtedy nie było, albo tam naprawdę niewiele się dzieje. Wrażenie w każdym razie robią te puste uliczki.

Miasteczka nie były wymarłe, toczyło się normalne życie, ludzie siedzieli w kafejkach, robili zakupy, załatwiali swoje sprawy. Jednak w tych miejscowościach położonych w głębi wyspy nie ma nastawienia na turystów, nie ma sklepików wyłącznie z pamiątkami, straganów w breloczkami, pocztówkami i całym tym kramem. No i nie ma tam też turystów, albo prawie nie ma. Oni są tam gdzie hotele, na licznych plażach, może szkoda im czasu na senne miasteczka ;). Był środek sezonu, pewnie poza nim jeszcze tam spokojniej. No a te boczne uliczki... fakt, one są jak wymarłe.

Wygląda na to, że minorkańskie sery tańsze od pagowych.
Longtom, a przypomnij mi ile kosztował kg paskiego sera.?

Oj jak by mi się taki ktoś przydał

Jak jej zafundujesz wakacje w ładnym miejscu, to może się zgodzi ;)
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 31.08.2011 20:29

helen napisał(a):No i nie ma tam też turystów, albo prawie nie ma. Oni są tam gdzie hotele, na licznych plażach, może szkoda im czasu na senne miasteczka ;). Był środek sezonu, pewnie poza nim jeszcze tam spokojniej. No a te boczne uliczki... fakt, one są jak wymarłe.

Są takie zazwyczaj w środkowych częściach wysp. Południe jest wszędzie oblężone, ale już drogi w głąb diametralnie zmieniają opytkę. Masa takich miejscowości na Zante chociażby. Na Mykonos już nie, bo oprócz Chory są tylko wioski, dwa domy na krzyż i jedna mieścinka w środku wyspy właśnie. Takie miejscowości kocha się najbardziej. Dlatego ja o Fodele na Krecie marzę na starość... :wink:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 31.08.2011 20:34

Jak pech to pech. :wink:
Helen już wróciłaś z tej Minorki a tam takie cudne ...... sandały. :lol:
Moje wczoraj wyzionęły ducha ..... jakbym wiedział że tak będzie to bym wysłać Ci SMS-a i poprosił o zakup. Mogłby być ten z jaszczurką...... mam bluzkę polo z jaszczurką (krokodyl) więc byłoby do kompletu. :wink:
Może znowu jedziesz :?: :lol:
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 31.08.2011 20:57

Wakacje dobiegły końca i nie udało mi się skończyć relacji przed powrotem do pracy. Skończyły się też poranne podczytywania forum przy kawce :cry: :cry: .

Dziś tylko kawałek następnego miasteczka:

Dzień 7 - środa
Odcinek 3: Fornells - w królestwie zupy z langusty

Jedziemy na północ:

Obrazek
Obrazek

Fornells leży na północy wyspy, niedaleko naszych rajskich, rudych plaż. To dawna wioska rybacka położona nad zatoką o długości 4 km. Lokalna kuchnia oparta jest na rybach i owocach morza. Można tu skosztować podobno najlepszej na wyspie zupy z langusty gotowanej w kociołku. Sam Juan Carlos przyjeżdża tu na zupę. Patronem miasteczka jest św. Antoni, który ma swoją fiestę pod koniec czerwca.

Zostawiamy samochód na parkingu powyżej miasteczka i schodzimy do portu. Jest bardzo ciepło, parno, nie bardzo mamy ochotę na jedzenie, ale postanawiamy chociaż rozejrzeć się "za zupą" i porównać ceny, byc może i spróbować.

W porcie restauracja na restauracji:
Obrazek
Nie trudno przegapić: Caldereta de langosta
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano 04.09.2011 08:49 przez helen, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España

Menorca - fall in love - strona 23
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone