Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Menorca - fall in love

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 22.08.2011 12:13

kulka53 napisał(a):WOW, ale fajnie 8O
A i znajomość legendy w zestawianiu z takim miejscem... robi wrażenie :D

Podoba mi się na tej "wysepce" :idea:

Może... kiedyś....
Czemu te urlopy takie krótkie? :evil:
I czemu jest tylko jeden wrzesień? :wink:

Ułamki legendy czytałam przed wyjazdem, ale dopiero na miejscu przeczytaliśmy całość z zakupionej małej książeczki, która jest też fajną pamiątką z ładnymi zdjęciami. Widoki zabójcze, aż kusi, żeby usiąść tam przy zachodzie słońca.

Jestem pewna, że by Wam się podobało, a we wrześniu to już na bank ;) . Tylko autem to daleko, a prom z tego co patrzyłam tez tanio nie wychodzi :(
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 22.08.2011 12:17

Tarasik urzekający! Na nim nawet disco polo by się dobrze słuchało :lol:
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 22.08.2011 12:20

mahadarbi napisał(a):Tarasik urzekający! Na nim nawet disco polo by się dobrze słuchało :lol:

:D zapewne, a nocą:

mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 22.08.2011 12:46

Jakieś 15 lat może, może :wink: Dziś kości za stare :lol:
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 22.08.2011 12:48

E tam, dałabyś rade przecież :)
To disco polo wycofuję, jednak nie, nie pasuje mi :roll:

Aniu, następny odcinek będzie ekstra dla Ciebie, na pociechę po Mykonos, będzie dużo małych, białych domków ;)
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 22.08.2011 12:51

Jezusicku... jaki kolor wody :!: :D
Dobrze, że znaleźliście ustronne miejsce :)
No, a ten klif... 8O i taras i knajpka... 8O 8O 8O :D
Bosko :!:

pozdr
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 22.08.2011 12:52

Pewnie dałabym, ale groteska byłaby spora :lol:

Białe domki, powiadasz? Zawsze i wszędzie, choć namiastka jakaś po tej mojej mykonoskiej żałobie :wink:
Nadialena
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nadialena » 22.08.2011 13:01

Helen cudownie tam. Przy tej spokojnej muzyczce się rozmarzyłam... ale wróciłam do rzeczywistości (w pracy jestem). Chętnie bym wypiła tam mrożoną kawę... i posiedziała... popatrzyła... posłuchała morza...
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 22.08.2011 14:05

Dzień 5 - poniedziałek

Odcinek 3: Binibeca Vell - białe miasteczko z lat 70-tych

Tym razem nie musimy wracać do Me-1, kierujemy się jednak w jej kierunku, zaraz potem odbijając na Sant Climent

Obrazek

ja jak zwykle poluję na bramki, prawie się udało ;)

Obrazek

W Sant Climent znowu skręcamy na południe, ku morzu

Obrazek

które wkrótce się oczywiście pokazuje

Obrazek
Obrazek

Od czasu do czasu po prawej stronie migają nam urocze, lazurowe zatoczki. Wjeżdżamy w okolicę bogatą w śliczne małe domki, zapewne letnie siedziby bogatszych Hiszpanów.

Oczywiście z tradycyjnymi bramkami, ku mojej radości, uwielbiam je.

Obrazek

Okolica bardzo zielona, mnóstwo kwiatów, palmy.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dosyć szybko dojeżdżamy do celu, mijamy nowoczesny hotel (oczywiście zbudowany już według nowych zasad, niski) i zaraz pojawia się tablica informująca, że jesteśmy tak jakby u celu.

Obrazek
Obrazek

No tak, tylko gdzie jest to białe miasteczko, tu same wille z basenami, jest... są białe dachy na horyzoncie

Obrazek

Miasteczko znalezione, tylko gorzej z miejscem parkingowym, wracamy między wille i tam zostawiamy samochód. Ja nadal poluję na bramki ;)

Obrazek
Obrazek

Gdy wracamy na zapełniony parking okazuje się, że zwolniło się kilka miejsc, szkoda, jest gorąco i raczej chłodniej szybko nie będzie, a do auta kawałek drogi.

cdn.
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 22.08.2011 14:31

Binibequer (Binibeca Vell) - miasteczko letniskowe, które przypomina śródziemnomorską wioskę rybacką zostało zaprojektowane w 1972 przez katalońskiego architekta Antonio Sintes Mercadal. Jest to skupisko przytulonych do siebie białych, jedno - dwupiętrowych domków z podcieniami. Pomalowane na biało dachówki, ozdobne kominy, wąska wieża kościoła, plątanina wąskich uliczek, bugenwille - to wszystko czyni z Binibequer miejsce bajkowe i malownicze. Jest to nic innego niż kompleks domków do wynajęcia z recepcją i informacją turystyczną, jednak uroda tego miejsca sprawia, że jest to jedna z atrakcji tej części wyspy. Szwędając się uliczkami należy pamiętać, że wewnątrz domków ktoś może właśnie odpoczywać, należy więc zachowywać się cichutko...

Idziemy więc, na paluszkach ;)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ciiiiiiii

Obrazek
Obrazek

Stoimy przed tablicą upamiętniającą twórców tego miejsca

Obrazek

Idźmy dalej

Obrazek
Obrazek

Chodzimy tak, gubimy się, rozchodzimy, odnajdujemy... przysiadamy w cieniu rozmawiając szeptem... przejęliśmy się prośbą: "silencio por favor" ..ok... pssst

Obrazek

A ku ku

Obrazek

Dochodzimy do morza, widzimy teraz ten nowoczesny hotel z drugiej strony, całkiem przyjemnie to wygląda, a jaki oni stamtąd mają widok?

Obrazek

Pewnie taki:

Obrazek

Dochodzi druga

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Schodzimy w stronę plaży

Obrazek

tu juz nie jest tak cicho

Obrazek
Obrazek

Czas na przerwę i lody... ;)
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 22.08.2011 14:39

Bieli trochę jest, ale brakuje mi cykladzkich bajecznie kolorowych okiennic, balustrad i drzwi :lol: Ale nie da się ukryć, że najmilsze miejsce ze wszystkich, które dotychczas pokazałaś.
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 22.08.2011 14:40

Rozsiadamy się na murku w cieniu, a za nim córa zauważa kotka... i żółwie:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zostawiamy dziecko w dobrym towarzystwie i sami ponownie wchodzimy między domki...
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 22.08.2011 14:45

Trochę ten wycinek bieli wyjęty z innej bajki w porównaniu z resztą krajobrazu, taki 'od - do', ale i tak miły przerywnik. Mi brakuje szerokiego kąta :wink:
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 22.08.2011 14:46

mahadarbi napisał(a):Bieli trochę jest, ale brakuje mi cykladzkich bajecznie kolorowych okiennic, balustrad i drzwi :lol: Ale nie da się ukryć, że najmilsze miejsce ze wszystkich, które dotychczas pokazałaś.

:)
No to jeszcze troszkę:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Fajne, ale to.. tylko hotel, ok.. dzieło architektoniczne, no cóż warte zobaczenia, choć urlopu bym tu spędzać nie chciała. Wracamy? Wracamy..

Obrazek

Zabieramy dziecko z murka i człapiemy pod górkę do auta...

Obrazek
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 22.08.2011 14:48

Kolorystykę robią ceramiczne tabliczki, śliczne, takie hiszpańskie :) Ale wiesz, co? Widać, że jest to sztuczny kompleks zrobiony dla przyciągnięcia turystów, nie jest częścią krajobrazu, jest tam po prostu wstawiony, jakby go grafik wstawił :wink:
Ostatnio edytowano 22.08.2011 14:51 przez mahadarbi, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España

Menorca - fall in love - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone