Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Menorca - fall in love

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 18.08.2011 10:41

Dzień 4 - niedziela

Odcinek 4: Kolorowy szok

Jeszcze jedno spojrzenie za siebie, gdzies tam za kolejnym zakrętem drogi stoi nasze autko. Jeśli droga do raju będzie daleka, długo przyjdzie nam wracać.

Obrazek

Im bliżej celu tym cieplej, gorąco wręcz, słońce pali. Jak pogoda mogła tak diametralnie się zmienić. Krajobrazy, które po przejściu bramki roztaczają się przed nami zaskakują. Serce bije szybciej, nie tylko ze zmęczenia i upału... przypominam sobie naszą zeszłoroczna wędrówkę na Pagu, do plaży Beritnica. Tu jest inaczej, tu towarzyszą nam inni ludzie, ale mimo wszystko wspomnienie wróciło. Tylko, że tam byliśmy "na Księżycu", tu raczej na Marsie. Jakie są kolory raju? To co pomału otwiera się przed nami raczej sugeruje... piekło? Czerwienie, rudości... popiele , wszystko na szczęście z dodatkiem zieleni.

Obrazek
Obrazek

Mijamy jeszcze jedną zatoczkę, dno nie zachęca do kąpieli, kamienie również na plaży.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

w oddali widać półwysep Cavalleria z kolejną latarnią do odwiedzenia.

Obrazek

Nasz biały domek coraz bardziej zostaje w tyle.

Obrazek

oddalamy się również od samotnej, nieprzyjaznej zatoczki.

Obrazek

Te kwiatki rosną w piachu, między kamieniami, ale widzieliśmy je później jak wyrastały w środku strumyka:

Obrazek

Idziemy dalej:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dochodzimy prawie do celu, prawie.... okazuje się, że Pregonda leży za sporym pagórkiem, droga w pewnym momencie się rozchodzi , część ludzi idzie dalej. My wchodzimy na skaliste wzniesienie i widzimy po prawej stronie małą plażę.

Obrazek

Wśród plażowiczów i tekstylni i całkiem nadzy. Widzisz Wojtku, mam... dorwałam "pana z pontonu".

Obrazek

Przed nami taki widok

Obrazek

Tam dalej, za żaglówkami jest Pregonda. Jest bardzo gorąco, słońce pali niemiłosiernie, nie, niech raj poczeka, popatrzymy na niego i może później pójdziemy.
Raj nie jest zapełniony, chyba nie wszyscy dali radę tam dotrzeć, nie wszyscy chcieli. Większość została tu po obu stronach miejsca gdzie stoimy. To co widzimy jest tak różne od znanych nam z Grecji czy Chorwacji widoków. Zostajemy, trzeba tylko zdecydować gdzie się rozłożyć.

cdn...
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 18.08.2011 11:28

helen napisał(a):Obrazek

Ja jestem zdjęciowy więc szybciutko "przleciałem".
Już miałem pisać, że nie warto było ale to zdjęcie jest ujmujące.

Tylko ..... tam powinien być zakaz wpływu wszelkiego pływadła. Jak wpłynął ...mandat i to srogi.
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 18.08.2011 11:35

Już miałem pisać, że nie warto było
już się chciałam gniewać :twisted:

to zdjęcie jest ujmujące.
:)

tam powinien być zakaz wpływu wszelkiego pływadła. Jak wpłynął ...mandat i to srogi.
fakt, na zdjęciach oglądanych wczesniej w sieci nie było pływadeł:

Obrazek
Obrazek

Trzeba się tam znaleźć w innym czasie...

Witaj woka :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.08.2011 11:53

helen napisał(a):Te kwiatki rosną w piachu, między kamieniami, ale widzieliśmy je później jak wyrastały w środku strumyka

Lilia morska - Pancratium maritimum.

helen napisał(a):Wśród plażowiczów i tekstylni i całkiem nadzy. Widzisz Wojtku, mam... dorwałam "pana z pontonu".

Przyznał się? :D

woka napisał(a):to zdjęcie jest ujmujące.

Tylko ..... tam powinien być zakaz wpływu wszelkiego pływadła. Jak wpłynął ...mandat i to srogi.

Mnie się tam i z tymi pływadłami bardzo podoba. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 18.08.2011 11:56

Lilia morska... Masę ich rośnie na kreteńskiej Elafonissi, cuuuudo!!! Wyrastają z różowego piasku :roll:
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 18.08.2011 12:05

Lilia morska - Pancratium maritimum.

O, dziękuję ślicznie.

Przyznał się?

Szczerze mówiąc nie pytałam :oops: , poza tym ich tam było więcej ;) i nie tylko tam, obok nas tez jeden zalegał, więc nie wiedziałam, którego pytać, dałam im spokój.
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 18.08.2011 12:24

Poza wszystkim, zatoczka urokliwa!
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 18.08.2011 12:37

c.d.

Rozkładamy się po lewej stronie, nadrabiamy zaległości w opalaniu, cieszymy krystaliczną wodą. Plaża jest piaszczysta, z tym, że ten piasek to kolorowa mieszanka drobniutko pokruszonych muszelek, kamyczków i piasku. Drobinki są prawie równe, płaskie i idealnie oblepiają nakremowane ciało gdy jakaś jego część tylko się z nim zetknie. Taka pełnoziarnista panierka :D :D

W przerwie biorę aparat i idę na krótki spacer, nie zakładam sandałów, piasek parzy stopy, skałki kłują.. co tam

Nasza plaża jest powiedzmy, lekko zatłoczona, na pierwszym planie możecie zobaczyć jak nieskrępowanie wygląda opalanie na Minorce.

Obrazek

Na wyspie nie ma plaż wyłącznie dla naturystów, za to panuje spora swoboda, choć czasem w niektórych częściach plaż nagich jest więcej niż tekstylnych, czasem odwrotnie. Nikt nikomu nie przeszkadza. Z czasem człowiek nieobyty z naturyzmem, jak my ;) , przyzwyczaja się i również zaczyna cieszyć się tą swobodą, np. przebierając się bez skrępowania w suche rzeczy.

Trochę ręczników jeszcze się zmieści:

Obrazek

Rozejrzyjmy się dookoła:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Piasek parzy, wracajmy

Obrazek

Woda zaprasza:

Obrazek

Upał i lekkie lenistwo sprawia, że odpuszczamy przejście na Pregondę.
Widoki i tak niemalże rajskie mieliśmy, nie żal nam... jest zbyt gorąco, a nas czeka długa droga powrotna.

Słońce pali skórę, aż kusi, żeby rozłożyć parasol i iść w jego cieniu. Wreszcie docieramy do Binimel-li, stąd widać, że "nasz" biały domek jednak nie jest jedynym.

Obrazek

Ale mimo to, cudnie, że nie ma tu hoteli.

Ledwo dowlekamy się do restauracji, nie mamy ochoty niczego jeść, lody i zimne napoje pomagają dojść do siebie, odpoczywamy na trawce w cieniu. Wszystkie stoliki w ogrodzie zajęte, całe hiszpańskie rodziny siedzą przy suto zastawionych stołach i jedzą późny, niedzielny obiad. Nie wyglądają, jakby wybierali się na plażę, chyba przyjechali tu specjalnie.

Odnajdujemy nasz samochód, który teraz jest już zupełnie siwy od kurzu i ruszamy w dalszą drogę.

W kolejnym odcinku będą kozy i latarnia morska. Ale to już nie dziś, na dziś wystarczy.
Ostatnio edytowano 18.08.2011 12:42 przez helen, łącznie edytowano 1 raz
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 18.08.2011 12:40

Helen, dokładnie takie obrazki są na Ibizie. Urokliwe, małe zatoczki schowane za skałkami porośniętymi bardziej lub mniej zieleniną. Tam tylko trochę więcej ludzi, co oczywiste.

Szkoda, że nie mogę udowodnić tego zdjęciami. Niestety, czeka mnie ogromna dygitalizacja zdjęć z czasów, kiedy zapisywałam raje na kliszach.
Ostatnio edytowano 18.08.2011 12:51 przez mahadarbi, łącznie edytowano 1 raz
Elizasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Elizasz » 18.08.2011 12:48

Rany, ale fantastyczne zdjęcia!!! Kolory powalające!
Faktycznie można takie miejsce nazwać rajem.....
I nawet pływadła mi nie przeszkadzają, wręcz przeciwnie-dodają uroku :)
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 18.08.2011 12:51

Elizasz napisał(a):Rany, ale fantastyczne zdjęcia!!! Kolory powalające!
Faktycznie można takie miejsce nazwać rajem.....
I nawet pływadła mi nie przeszkadzają, wręcz przeciwnie-dodają uroku :)

Znaleźć się tam w podobnie słoneczny dzień, ale poza sezonem... marzenie, albo chociaż nie w niedzielę.
Ja miałam wrażenie, że większość z plażowiczów to byli Minorkańczycy, który wyrwali się z miasteczek aby trochę poplażować. Po drodze spotkaliśmy grupkę młodych Włochów, którzy prosili, żeby zrobić im zdjęcie, a na plaży przyuważyliśmy niemiecką rodzinę, poza tym hiszpański jak "uchem sięgnąć" .
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.08.2011 13:07

helen napisał(a):Obrazek

Po prostu pięknie...

Pozdrawiam,
Wojtek
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 18.08.2011 13:12

Po prostu pięknie...
:) , te skałki poszarpane tak cudnie rozrzucone były w wodzie, a ona też "kolorowa". Przyszło mi do głowy, że to ciut chyba podobne do portugalskiego Algarve, choć nie byłam i znam tylko ze zdjęć.

Szkoda, że nie mogę udowodnić tego zdjęciami. Niestety, czeka mnie ogromna dygitalizacja zdjęć z czasów, kiedy zapisywałam raje na kliszach.
ja tak zbieram się za pewną wyspę, na której spędziłam za studenckich czasów 3 miesiące. To już 18 lat minęło, poczekam może jeszcze, wrócę i zrobię nowe. Wciąż to przekładam. A tak swoją drogą, ciekawa jestem, czy ktoś z forumowiczów był na którejś z Wysp Fryzyjskich?
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 18.08.2011 13:33

Nie znam, północ jest mi zupełnie obca, choć zapewne piękna... Jedź i relacjonuj! :)
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 18.08.2011 13:35

helen napisał(a):A tak swoją drogą, ciekawa jestem, czy ktoś z forumowiczów był na którejś z Wysp Fryzyjskich?

Dwa lata temu w majowy weekend byłam jeden dzień na Norderney. Piękne miejsce :).
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España

Menorca - fall in love - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone