Nie widzę tradycyjnego wątku, toteż go zakładam.
Po majówce można powiedzieć, że sezon wyjazdów na południe został rozpoczęty, więc mamy pierwsze doświadczenia z tego co dzieje się/działo się na drogach.
Proponuję uporządkować informacje w poniższy sposób:
1. Data przejazdu:
2. Trasa:
3. Odcinek z problemami:
4. Granica z problemami:
5. Alternatywy objazdu:
Start
1. Data przejazdu: 2024-04-27 oraz 2024-05-03
2. Trasa: Warszawa-Ostrava-Ołomuniec-Brno-Brzecław-St.Pollen-Linz-Salzburg-Innsbruck-Brenner-Riva di Garda (i w drugą stronę);
3. Odcinek z problemami:
a) Połączenie D46 i D1 w okolicy Vyskov - roboty drogowe, korek "tam" ok. 10:00 sobota na 15min., korek "z powrotem" ok.18:00 piątek na 45min.
b) połączenie D1 z D52 (na Mikulov), węzeł 194 - zamknięty zjazd z kierunku "z południa" z D52 na D1 generuje olbrzymie korki.
4. Granica z problemami:
Brak, ale są wznowione wyrywkowe kontrole na granicach A-CZ (Reintal, strażnicy z długą bronią) oraz parę checkpointów w okolicy granicy A-D na parkingach przyautostradowych;
5. Alternatywy objazdu:
Objazd 3.a)
"na południe": nawigacja Mapy.cz (warstwą ruchu drogowego w CZ) sugerowała wybranie przejazdu przez Prerov (czyli zamiast na Ołomuniec drogą D35, ciśniemy dalej D1 i wpadamy do centrum Prerov'a, a następnie kontynuujemy D1 na Brno). Odpuściłem tę sugestię, ale jak stanąłem w korku to zjechałem na Ivanovice na Hane zjazdem 7 i wpadłem na D1 na zjeździe 236
"na północ": korek zaczynał się na D1 od zjazdu 216 na Rusinov, więc nie było szans pojechać dalej D1 na Prerov. Zjechałem jak większość na Rusinov, potem na Vyskov i wróciłem na D46 zjazdem 7. Całość i tak zajęła ok. 30min.
Wniosek: jeżeli możecie, to wybierajcie przejazd przez Prerov;